Sylwestrowe i karnawałowe menu
Jutro Sylwester, zaraz potem karnawał – a więc czas przyjęć, imprez, balów, domówek ect. 🙂 Z tej okazji przygotowałam dla Was kilka kulinarnych propozycji na ten szalony, roztańczony okres. Bo przecież nie ma dobrej zabawy, gdy burczy w brzuchu, prawda ? 😉
Każdy ma swoje ulubione pomysły na imprezowe menu oto moje propozycje z linkami do przepisów. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu i choć niektóre zagoszczą na Waszym stole 🙂
1. Kanapeczki z pastami z warzyw, strączków i orzechów
Kanapeczki ze świeżym dobrym pieczywem to imprezowy klasyk – fajnie wyglądają, są pyszne i proste do przygotowania. Pasty można zrobić dzień wcześniej, a w dniu imprezy kupić dobry chleb (lub inne ulubione pieczywo), pokroić w zgrabne nieduże kromki, posmarować je różnymi pastami, a na wierchu położyć ulubione dodatki np. kiełki, plasterki kiszonego ogórka czy posiekany szczypiorek. Z ammniamowego repertuaru polecam szczególnie:
- pastę pistacjowo-porową,
- pastę paprykowo-orzechową,
- pastę słonecznikowo-buraczaną,
- pastę z czerwonej soczewicy i marchewki,
- pastę z soczewicy i orzechów laskowych,
- pastę z fasoli i orzechów włoskich,
- pastę z bobu i awokado.
2. Warzywa z dipami
Zamiast robić kanapki, pasty z warzyw, strączków i orzechów można wykorzystać jako dip do surowych lub pieczonych warzyw albo nadzienie. Na karnawałowej imprezie fajnie będą prezentować się ruloniki ogórkowe z hummusem albo pieczarki nadziewane pastą z awokado i szpinaku.
Można zrobić również wegański majonez lub ciekawy dip z nerkowców z dodatkiem czosnku, ogórków i selera naciowego. Oba świetnie pasują do pieczonych ziemniaków albo surowych warzyw np. pomidorków koktajlowych czy papryki.
3. Sałatki
Kocham sałatki, a więc na żadnym przyjęciu, które organizuję nie może ich zabraknąć. Moje ulubione to:
- sałatka buraczano-pomarańczowa z buraczanym dressingiem,
- sałatka z komosą ryżową i pieczoną brukselką,
- sałatka meksykańska,
- sałatka z buraczkami, kaszą gryczaną i tofu.
4. Desery/kremy/budynie
Oprócz dań wytrawnych na Sylwestrowej czy karnawałowej imprezie nie można obejść się bez słodkich przysmaków. I tu stawiam na proste desery – kremy czy budynie, które robi się w mig, a smakują wybornie i efektownie się prezentują. Moi faworyci to:
- krem dyniowo-jaglany z piernikową nutą,
- pomarańczowy krem z nerkowców,
- czekoladowy mus z komosy ryżowej i migdałów,
- jaglany budyń piernikowy.
5. Słodkości bez pieczenia
A obok słodkich deserów lubię przygotowywać różnego rodzaju słodkości bez pieczenia na bazie bakalii, np.
- trufle bakaliowo-owsiane,
- bakaliowe rurki,
- czekoladki daktylowo-orzechowe,
- nadziewane daktyle,
- raw babeczki marchewkowe z kremem z orzechów makadamia.
To taki mój imprezowy must serve. Czasami lubię też zrobić coś na ciepło. I tu stawiam na dania jednogarnkowe np. fasolkę po bretońsku, duszaki lub dobrą zupę albo robię pizzę 🙂
Przy okazji dziękuję Wam za ten rok i zapraszam na bloga w kolejnym roku. Mam nadzieję, że będzie to dla nas wszystkich dobry czas. Ściskam i życzę udanej zabawy sylwestrowej 🙂