O mnie

Cześć. Mam na imię Magda. W mojej kuchni rządzą rośliny: warzywa, owoce, zboża, strączki, orzechy i nasiona. Bazuję na produktach naturalnych, nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych. Jak w najlepszych restauracjach omijam szerokim łukiem produkty kiepskiej jakości. Lubię kuchnię lekką, różnorodną i prostą, która jest ucztą dla podniebienia, a jednocześnie służy zdrowiu.

magda

O blogu

Blog Am mniam powstał w 2010 roku z chęci dzielenia się z innymi rodzicami przepisami na zdrowe i pyszne dania dla dzieci. A, że maluchy szybko zaczynają jeść to co dorośli rozszerzyłam repertuar przepisów o dania również dla nich.

Na blogu znajdziecie  przepisy kuchni roślinnej, bazującej na produktach nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych. Do takiej kuchni chcę Was zachęcić, gdyż na talerzach dzieci i dorosłych wciąż zdecydowanie za mało warzyw, owoców, pełnych zbóż, roślin strączkowych, nasion i orzechów, a właśnie te dary natury powinny stanowić podstawę zdrowej diety.

 Dobrze zbilansowana dieta oparta o rośliny to prawidłowy rozwój, lepsze samopoczucie, mniej chorób i sprawniejsze ich pokonywanie teraz i w przyszłości.

Na blogu staram się udowodnić, że zdrowe jedzenie jest naprawdę pyszne, proste do przygotowania, wspaniale wygląda i można oczarować nim całą rodzinę.

Zapraszam wszystkich, którzy chcą wzbogacić rodzinne menu o  zdrowe, roślinne dania.

Oprócz przepisów  na blogu znajdziecie również artykuły na temat zdrowego, zdrowego odżywiania, gotowania i  recenzje ciekawych książek .

Zapraszam.

Magda Gembacka

40
Dodaj komentarz

avatar
22 Comment threads
18 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
23 Comment authors
Marcin ChrzanPaweł MnichMagda GembackaAnna NapierBala Retreats Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Andrzej
Gość
Andrzej

Ładne zdjęcia

Aneta
Gość
Aneta

Witam,
Pani Magdo nie wiem co się stało ale z kategorii: bez glutenu ziknęło większość przepisów.Niedawno odkryłam Pni stronę i była bardzo pomocna przy przygotowywaniu dań bezglutenowych. Podziwiam Pani wiedzę na temat zdrowego odrzywiania. Nigdzie nie znalazłam tylu pysznych przepisów. Dzisiaj chciałam także skorzystać z Pani przepisów przy przygotowywaniu obiadu a tu taka niemiła niespodzianka :-( Mam nadzieję, że to tylko przejściowe niedobory ;-) i wkrótce wrócą wszystke przepisy :-)

Pozdrawiam serdecznie :-)
Aneta

Anna
Gość
Anna

Rewelacyjny blog!!!

Marlena
Gość
Marlena

Dzień dobry, dzisiaj odkryłam Pani blog. Jestem pod wrażeniem, bardzo smakowicie i kolorowo. Nabrałam ochoty na gotowanie. Pozdrawiam

Ania
Gość

Gdy czytam Twoje słowa to tak, jakbym ja mówiła o sobie :) Cieszę się, ze jest nas, pozytywnie zakręconych na punkcie zdrowego odżywiania, coraz więcej. Zapraszam do siebie, może znajdziesz jakieś zdrowe inspiracje dla siebie. Pozdrawiam

Kasia
Gość

Pani Madziu, bardzo spodobal mi sie Pani blog, a co najwazniejsze zupa z soczewicy po raz pierwszy zostala zaakceptowana przez moja 5-letnia corke. Co wiecej zjadla caly talerz! To prawdziwy sukces bo mala jest niejadkiem i wczesniejsze proby z przepisami weganskimi konczyly sie niepowodzeniem. Po prostu malej nie smakowalo. Jutro sprobujemy wykorzystac kolejny Pani przepis. Dziekuje i pozdrawiam.

Olulo
Gość
Olulo

Witaj Magdo. Od 18.dni nie jem mięsa i planuję wytrwać a raczej pozbyć się tego piętna narzuconego przez rodzinę na zawsze. Mam dni lepsze i gorsze. Czasem czuję się bardzo słabo. Nie wiem, czy to rzeczywiście efekt odstawienia, czy może po prostu moja psycha płata figle. Polubiłam Cię bardzo a mój roczny syn jeszcze bardziej. Wtrąbił dziś całą michę zupy z soczewicą a na jutro planujemy przygotować kotlety z ciecierzycy. Mam drobne pytanie. Czy mogłabyś mi polecić jakiś sprawdzony sklep internetowy, w którym zaopatrujesz się w produkty? Widzisz, rynek jest teraz pełen sklepów, które oferują mnóstwo i nierzadko za niemałą… Czytaj więcej »

misiontek
Gość

misiontek.pl dziękuje bardzo za wyróżnienie! Cieszymy się, że nasz asortyment się Pani podoba :) Mamy wszystkie produkty ze sprawdzonym składem, więc można śmiało wybierać, nie będzie chemii i polepszaczy psujących zdrowie. Jeżeli ktoś zauważy, że czegoś ważnego nam brakuje – wystarczy tylko słówko, a sprowadzimy :) Pozdrawiamy!

trackback

[…] udane naleśniki przygotowałam według przepisu Magdy Gembackiej prowadzącej bloga kulinarnego serwisu dla świadomych rodziców Dzieci są ważne. Naleśniki […]

Margi
Gość
Margi

Dziś przypadkiem znalazłam Twojego bloga i jestem już Twoją wielką fanką! Jestem na początku mojej wegetariańskiej drogi i Twoje przepisy: tak proste i ciekawe – będą dla mnie drogowskazem , dziękuję ! pozdrawiam serdecznie :))

Mamorki
Gość

Uwielbiam Twój blog! Od dłuższego już czasu korzystam z Twoich przepisów, dzięki Tobie poznałam i pokochałam soczewicę :) Razem z moją córą rozpoczęliśmy jakiś czas temu przygodę BLW i już cieszę się na myśl, że będziemy mogli w końcu korzystać wspólnie z Twoich spisanych pyszności :)
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Mamorkowa mama Diana

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Diana, bardzo mi miło ! Cieszę się niezmiernie, że gotujesz z Ammniam. Mam nadzieję, że Twojej córeczce ammniamowe dania będą również smakować :-) Pozdrawiam ciepło

madzik
Gość
madzik

fantastyczny blog i bardzo ciekawe przepisy-każdy pochłaniam z wielkim zainteresowaniem, naprawdę gratuluję-będę stałym bywalcem, bo przecież zdrowie dzieci jest najważniejsze!

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Dziękuję za miłe słowa i zapraszam jak najczęściej :-)

Kika
Gość
Kika

Kilka lat temu dzięki temu blogowi zaczęłam uczyć się gotować na nowo:) Zmiany wprowadzaliśmy stopniowo, a teraz nie wyobrażam sobie jeść inaczej:)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Cudownie czytać takie słowa. Bardzo się cieszę, że nieco pomogłam w zmianach :-) Pozdrawiam

Justyna
Gość
Justyna

Witam, już od dłuższego czasu bacznie obserwuję Pani bloga i staram się korzystać z przepisów i wprowadzać je do naszego menu. Jest to bardzo trudne bo zarówno mąż jak i syn bardzo lubią mięso. Ale dzięki Pani zaczęłam używać więcej imbiru, kardamonu, kurkumy i innych przypraw, które nadają jedzeniu nowy smak ale również mają właściwości sprzyjające zdrowiu. I właściwie to jest dla mnie najważniejsze co propaguje Pani: jeść mądrze aby wzmacniać odporność organizmu, eliminować to co szkodzi zdrowiu. Miałabym ogromną prośbę aby pokazała Pani jak komponuje Pani posiłki w ciągu całego dnia tak aby dostarczyć organizmowi niezbędne składniki a dieta… Czytaj więcej »

Magda Gembacka
Gość

Cześć Justyna. Cieszę się, że gotujesz z ammniam :-) I świetnie, że wprowadzasz zdrowe dania do rodzinnego menu :-) Trzymam kciuki za Ciebie, bo sama wiem, że nie jest łatwo zdrowo żywić rodzinę :-) mam nadzieję, że spełnię Twoje oczekiwania i napiszę na blogu kilka słów o odpowiednim bilansowaniu diety. Proszę o cierpliwość :-) Pozdrawiam.

Kasia
Gość
Kasia

Witam.
Znalazłam Pani bloga kilka dni temu, teraz czytam, przeglądam i już wiem, że będę tu ciągłym gościem. Już skorzystałam z kilku przepisów :) W naszej kuchni też rządzą rośliny, a moje myślenie o żywieniu jest takie samo jak Pani. No więc się witam, dziękuję za przepisy i będę wracać :)
Pozdrawiam

Classy Simple Life
Gość

Witam,
Niedawno odkryłam Twojego bloga i jestem pod ogromnym wrażeniem przepisów. Postanowiłam przez miesiąc spróbować diety wegańskiej i dzięki przepisom z amniam mniam było to naprawdę bardzo ciekawe i smaczne doświadczenie. Na swoim blogu podzieliłam się moją opina o amniam mniam, ponieważ uważam że to świetne miejsce dla każdego kto chce jeść smacznie i zdrowo – serdecznie pozdrawiam :)

Magda Gembacka
Gość

Witaj Kasiu, dziękuję za ten komentarz. Cieszę się, żeblog Ci się podoba. Zapraszam jak najczęściej :-)

Magda Gembacka
Gość

Cześć Aniu, bardzo dziękuję za miłe słowa i za to, że wspomniałaś o mnie na swoim blogu. Miło znaleźć się obok Marty Dymek :-) A jakbyś była zainteresowana to serdecznie polecam wykłady dietetyka Małgorzaty Desmond o diecie w chorobach autoimmunologicznych. Komplelksowa wiedza i rzetelne źródło informacji. Warto zajrzeć, bo jeśli chodzi o tego typu choroby to nie zawsze dieta wegańska jest tu najlepszym rozwiązaniem. Jeszcze raz dziękuję i ściskam.

Tara
Gość
Tara

Czytałam o ogórkach kiszonych Twojej mamy. Czy mogę prosić o przepis? Pozdrawiam z UK.

Magda Gembacka
Gość

Ach, konkretnego przepisu niestety nie ma, bo moja mama wsystko robi na oko. Nigdy nie portafi podać konkretnej receptury.

Tara
Gość
Tara

No ok. Tyle, że ja nie wiem nic. Może chociaż jak ona to robi, bez dokładnej ilości składników? Co potrzebne jest, by je zakisić? Nawet ‘na oko’ ;)

Magda Gembacka
Gość

dużo czosnku, korzeń chrzanu, koper, ogórki, przegotowana letnia woda, sól, ew. liscie dębu, porzeczki :-)

bogda
Gość
bogda

Dzień dobry . Nawet nie wiecie ile ja bym dała żeby udało mi się schudnąć jeszcze z 15 kg .szło mi całkiem nie zle ,ale niestety zachrowała moja mama ,którą się opiekuję i mój czar prysł ,poprostu dla mnie zostaje bardzo mało czasu i nie mogę stosować diety ,bo po pierwsze nie mam czasu żeby zrobić wszystko przy mamie ,pózniej zrobić jej jeść ,sprzątnąć itd .i ja zostaje na końcu tych potrzeb .Dla mnie wybawienie byłaby dieta pudełkowa ,ale nie wiem gdzie by to szukac ,żeby było w miarę blisko mojej miejscowości .Może macie jakiś pomysł jak to rozwiązać .Będę… Czytaj więcej »

Bozena Wroblewski
Gość
Bozena Wroblewski

Na 1l przegotowanej wody 1- 1,5 lyzki soli grubej nieoczyszczonej, pare plasterkow chrzanu, 2-3 zabki czosnku, koper do kiszenia ogorkow, moze tez byc pare listkow z drzewa wisniowego lub krzaku porzeczki (ale to niekoniecznie) i oczywiscie ogorki. Wciskasz je do sloika, dajesz dodatki i zalewasz osolona woda. Zakrecasz sloik i juz po paru dniach mozesz je sprobowac. Woda moze byc ostudzona, ciepla lub goraca. Nie ma to znaczenia. Smacznego!

Bala Retreats
Gość
Bala Retreats

Jaki rodzaj cukru mozna jesc po zrobieniu diety? miód, cukier kokosowy, syrop z agawy…
Prosze o podpowiedz
Grzegorz

Magda Gembacka
Gość

Najlepiej na codzień najlepiej ograniczyć cukier i starać się nie dosładzać dań. Od czasu do czasu można sobie na niego pozwolić, może być miód, syrop klonowy, syrop daktylowy.

Anna Napier
Gość
Anna Napier

Pani Magdo, czy na diecie Dr Dabrowskiej bardziej mi sie przyda blender czy sokowirowka??

Magda Gembacka
Gość

Bardziej blender. Chociaż też zależy jaki :-)

Paweł Mnich
Gość
Paweł Mnich

Pani Magdo czy sok z kapusty białej wyciśnięty w wyciskarce wolnoobrotowej z dodatkiem soku z buraka i przyprawiony solą ,kminkiem , liściem i angielskim zielem i tak zakiszony to też jest kiszonka ? Można to zamiast jedzenia kiszonki pić ten sok ?

Marcin Chrzan
Gość
Marcin Chrzan

Stewia, cukier brzozowy czyli ksylitol, erytrytol – jak ktos juz musi slodzić to chyba lepsze rozwiązanie?