O mnie

Cześć. Mam na imię Magda. W mojej kuchni rządzą rośliny: warzywa, owoce, zboża, strączki, orzechy i nasiona. Bazuję na produktach naturalnych, nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych. Jak w najlepszych restauracjach omijam szerokim łukiem produkty kiepskiej jakości. Lubię kuchnię lekką, różnorodną i prostą, która jest ucztą dla podniebienia, a jednocześnie służy zdrowiu.

magda

O blogu

Blog Am mniam powstał w 2010 roku z chęci dzielenia się z innymi rodzicami przepisami na zdrowe i pyszne dania dla dzieci. A, że maluchy szybko zaczynają jeść to co dorośli rozszerzyłam repertuar przepisów o dania również dla nich.

Na blogu znajdziecie  przepisy kuchni roślinnej, bazującej na produktach nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych. Do takiej kuchni chcę Was zachęcić, gdyż na talerzach dzieci i dorosłych wciąż zdecydowanie za mało warzyw, owoców, pełnych zbóż, roślin strączkowych, nasion i orzechów, a właśnie te dary natury powinny stanowić podstawę zdrowej diety.

 Dobrze zbilansowana dieta oparta o rośliny to prawidłowy rozwój, lepsze samopoczucie, mniej chorób i sprawniejsze ich pokonywanie teraz i w przyszłości.

Na blogu staram się udowodnić, że zdrowe jedzenie jest naprawdę pyszne, proste do przygotowania, wspaniale wygląda, a miłością do niego można „zarazić” całą rodzinę.

Zapraszam wszystkich, którzy chcą wzbogacić rodzinne menu o  zdrowe, roślinne dania.

Oprócz przepisów  na blogu znajdziecie również artykuły na temat zdrowego, zdrowego odżywiania, gotowania i  recenzje ciekawych książek .

Zapraszam.

Magda Gembacka

  • Andrzej

    Ładne zdjęcia

  • Aneta

    Witam,
    Pani Magdo nie wiem co się stało ale z kategorii: bez glutenu ziknęło większość przepisów.Niedawno odkryłam Pni stronę i była bardzo pomocna przy przygotowywaniu dań bezglutenowych. Podziwiam Pani wiedzę na temat zdrowego odrzywiania. Nigdzie nie znalazłam tylu pysznych przepisów. Dzisiaj chciałam także skorzystać z Pani przepisów przy przygotowywaniu obiadu a tu taka niemiła niespodzianka :-( Mam nadzieję, że to tylko przejściowe niedobory ;-) i wkrótce wrócą wszystke przepisy :-)

    Pozdrawiam serdecznie :-)
    Aneta

  • Magdalena

    Aneto, mi się wydaje, że są wszystkie https://ammniam.pl/kategoria/bez-glutenu/
    Jeśli szukasz jakiegoś onkretnego przepisu to po prawej stronie bloga na górze jest wyszukiwarka (szukaj na am mniam). Możesz wpisać tam nazwę konkretnego dania i powinien się wyświetlić. Poniżej wyszukiwarki jest kolejna wyszukiwarka przepisów wg kategorii, gdzie wybierasz kategorię i pojawiają się przepisy. Spróbuj jeszcze raz. Jeśli nadal bęziesz miała jakieś kłopoty to proszę daj znać. Pozdrawiam, Magda

  • Magdalena

    Aneto, dodatkowo w zakładce przepisy zrobiłam listę dań bez glutenu https://ammniam.pl/przepisy/
    Pozdrawiam :-)

  • Anna

    Rewelacyjny blog!!!

  • Marlena

    Dzień dobry, dzisiaj odkryłam Pani blog. Jestem pod wrażeniem, bardzo smakowicie i kolorowo. Nabrałam ochoty na gotowanie. Pozdrawiam

  • Gdy czytam Twoje słowa to tak, jakbym ja mówiła o sobie :) Cieszę się, ze jest nas, pozytywnie zakręconych na punkcie zdrowego odżywiania, coraz więcej. Zapraszam do siebie, może znajdziesz jakieś zdrowe inspiracje dla siebie. Pozdrawiam

  • Magdalena

    Aniu, dziękuję za zaproszenie na Twojego bloga. Wpadnę :)Oby takich mam było jak najwęcej :-)

  • Pani Madziu, bardzo spodobal mi sie Pani blog, a co najwazniejsze zupa z soczewicy po raz pierwszy zostala zaakceptowana przez moja 5-letnia corke. Co wiecej zjadla caly talerz! To prawdziwy sukces bo mala jest niejadkiem i wczesniejsze proby z przepisami weganskimi konczyly sie niepowodzeniem. Po prostu malej nie smakowalo. Jutro sprobujemy wykorzystac kolejny Pani przepis. Dziekuje i pozdrawiam.

  • Kasiu, super bardzo się cieszę. Mam nadzieję, że inne przepisy także będą smakowały :-) Pozdrawiam

  • Olulo

    Witaj Magdo.
    Od 18.dni nie jem mięsa i planuję wytrwać a raczej pozbyć się tego piętna narzuconego przez rodzinę na zawsze. Mam dni lepsze i gorsze. Czasem czuję się bardzo słabo. Nie wiem, czy to rzeczywiście efekt odstawienia, czy może po prostu moja psycha płata figle. Polubiłam Cię bardzo a mój roczny syn jeszcze bardziej. Wtrąbił dziś całą michę zupy z soczewicą a na jutro planujemy przygotować kotlety z ciecierzycy. Mam drobne pytanie. Czy mogłabyś mi polecić jakiś sprawdzony sklep internetowy, w którym zaopatrujesz się w produkty? Widzisz, rynek jest teraz pełen sklepów, które oferują mnóstwo i nierzadko za niemałą kasę. A człowiek nie wie, czy ten olej lniany i czy tamten syrop z agawy wart jest swojej ceny. Będę wdzięczna za pomoc. I jeszcze raz dziękuję. P.s. Gdy zrobiłam pasztet z kaszy jaglanej, kapusty i suszonych pomidorów, mój mąż nieustannie nabijał się ze mnie, że zrobiłam farsz do gołąbków. Ignorant! ;) Mój syn zaś jadł ze smakiem… mniam, mniam

  • Witaj Olu, mam nadzieję, że czujesz się już dobrze nie jedząc mięsa :-) Cieszę się, że gotujesz z ammniam :-) Co do sklepu internetowego to mogę Ci polecić http://www.evergreen.pl albo http://www.eko-zdrowie.pl http://www.misiontek.pl(fajny asortyment). Życzę zdrówka i pozdrawiam wiosennie

  • misiontek.pl dziękuje bardzo za wyróżnienie! Cieszymy się, że nasz asortyment się Pani podoba :) Mamy wszystkie produkty ze sprawdzonym składem, więc można śmiało wybierać, nie będzie chemii i polepszaczy psujących zdrowie. Jeżeli ktoś zauważy, że czegoś ważnego nam brakuje – wystarczy tylko słówko, a sprowadzimy :) Pozdrawiamy!

  • Pingback: Niegotowanie()

  • Margi

    Dziś przypadkiem znalazłam Twojego bloga i jestem już Twoją wielką fanką! Jestem na początku mojej wegetariańskiej drogi i Twoje przepisy: tak proste i ciekawe – będą dla mnie drogowskazem , dziękuję ! pozdrawiam serdecznie :))

  • Margi, super, bardzo się cieszę. Miło czytać, takie słowa. Pozdrawiam serdecznie :-)

  • Uwielbiam Twój blog! Od dłuższego już czasu korzystam z Twoich przepisów, dzięki Tobie poznałam i pokochałam soczewicę :) Razem z moją córą rozpoczęliśmy jakiś czas temu przygodę BLW i już cieszę się na myśl, że będziemy mogli w końcu korzystać wspólnie z Twoich spisanych pyszności :)
    Pozdrawiam Cię serdecznie!
    Mamorkowa mama Diana

  • Magda Gembacka

    Diana, bardzo mi miło ! Cieszę się niezmiernie, że gotujesz z Ammniam. Mam nadzieję, że Twojej córeczce ammniamowe dania będą również smakować :-) Pozdrawiam ciepło

  • madzik

    fantastyczny blog i bardzo ciekawe przepisy-każdy pochłaniam z wielkim zainteresowaniem, naprawdę gratuluję-będę stałym bywalcem, bo przecież zdrowie dzieci jest najważniejsze!

  • Magda Gembacka

    Dziękuję za miłe słowa i zapraszam jak najczęściej :-)

  • Kika

    Kilka lat temu dzięki temu blogowi zaczęłam uczyć się gotować na nowo:) Zmiany wprowadzaliśmy stopniowo, a teraz nie wyobrażam sobie jeść inaczej:)

  • Magda Gembacka

    Cudownie czytać takie słowa. Bardzo się cieszę, że nieco pomogłam w zmianach :-) Pozdrawiam

  • Justyna

    Witam, już od dłuższego czasu bacznie obserwuję Pani bloga i staram się korzystać z przepisów i wprowadzać je do naszego menu. Jest to bardzo trudne bo zarówno mąż jak i syn bardzo lubią mięso. Ale dzięki Pani zaczęłam używać więcej imbiru, kardamonu, kurkumy i innych przypraw, które nadają jedzeniu nowy smak ale również mają właściwości sprzyjające zdrowiu. I właściwie to jest dla mnie najważniejsze co propaguje Pani: jeść mądrze aby wzmacniać odporność organizmu, eliminować to co szkodzi zdrowiu. Miałabym ogromną prośbę aby pokazała Pani jak komponuje Pani posiłki w ciągu całego dnia tak aby dostarczyć organizmowi niezbędne składniki a dieta była zbilansowana. Przykładowe jadłospisy. Z góry bardzo dziękuję.

  • Cześć Justyna. Cieszę się, że gotujesz z ammniam :-) I świetnie, że wprowadzasz zdrowe dania do rodzinnego menu :-) Trzymam kciuki za Ciebie, bo sama wiem, że nie jest łatwo zdrowo żywić rodzinę :-) mam nadzieję, że spełnię Twoje oczekiwania i napiszę na blogu kilka słów o odpowiednim bilansowaniu diety. Proszę o cierpliwość :-) Pozdrawiam.

  • Kasia

    Witam.
    Znalazłam Pani bloga kilka dni temu, teraz czytam, przeglądam i już wiem, że będę tu ciągłym gościem. Już skorzystałam z kilku przepisów :) W naszej kuchni też rządzą rośliny, a moje myślenie o żywieniu jest takie samo jak Pani. No więc się witam, dziękuję za przepisy i będę wracać :)
    Pozdrawiam

  • Witam,
    Niedawno odkryłam Twojego bloga i jestem pod ogromnym wrażeniem przepisów. Postanowiłam przez miesiąc spróbować diety wegańskiej i dzięki przepisom z amniam mniam było to naprawdę bardzo ciekawe i smaczne doświadczenie. Na swoim blogu podzieliłam się moją opina o amniam mniam, ponieważ uważam że to świetne miejsce dla każdego kto chce jeść smacznie i zdrowo – serdecznie pozdrawiam :)

  • Witaj Kasiu, dziękuję za ten komentarz. Cieszę się, żeblog Ci się podoba. Zapraszam jak najczęściej :-)

  • Cześć Aniu, bardzo dziękuję za miłe słowa i za to, że wspomniałaś o mnie na swoim blogu. Miło znaleźć się obok Marty Dymek :-) A jakbyś była zainteresowana to serdecznie polecam wykłady dietetyka Małgorzaty Desmond o diecie w chorobach autoimmunologicznych. Komplelksowa wiedza i rzetelne źródło informacji. Warto zajrzeć, bo jeśli chodzi o tego typu choroby to nie zawsze dieta wegańska jest tu najlepszym rozwiązaniem. Jeszcze raz dziękuję i ściskam.

  • Tara

    Czytałam o ogórkach kiszonych Twojej mamy. Czy mogę prosić o przepis? Pozdrawiam z UK.

  • Ach, konkretnego przepisu niestety nie ma, bo moja mama wsystko robi na oko. Nigdy nie portafi podać konkretnej receptury.

  • Tara

    No ok. Tyle, że ja nie wiem nic. Może chociaż jak ona to robi, bez dokładnej ilości składników? Co potrzebne jest, by je zakisić? Nawet ‘na oko’ ;)

  • dużo czosnku, korzeń chrzanu, koper, ogórki, przegotowana letnia woda, sól, ew. liscie dębu, porzeczki :-)

  • bogda

    Dzień dobry . Nawet nie wiecie ile ja bym dała żeby udało mi się schudnąć jeszcze z 15 kg .szło mi całkiem nie zle ,ale niestety zachrowała moja mama ,którą się opiekuję i mój czar prysł ,poprostu dla mnie zostaje bardzo mało czasu i nie mogę stosować diety ,bo po pierwsze nie mam czasu żeby zrobić wszystko przy mamie ,pózniej zrobić jej jeść ,sprzątnąć itd .i ja zostaje na końcu tych potrzeb .Dla mnie wybawienie byłaby dieta pudełkowa ,ale nie wiem gdzie by to szukac ,żeby było w miarę blisko mojej miejscowości .Może macie jakiś pomysł jak to rozwiązać .Będę wdzięczna za sensowną radę .

  • Bozena Wroblewski

    Na 1l przegotowanej wody 1- 1,5 lyzki soli grubej nieoczyszczonej, pare plasterkow chrzanu, 2-3 zabki czosnku, koper do kiszenia ogorkow, moze tez byc pare listkow z drzewa wisniowego lub krzaku porzeczki (ale to niekoniecznie) i oczywiscie ogorki. Wciskasz je do sloika, dajesz dodatki i zalewasz osolona woda. Zakrecasz sloik i juz po paru dniach mozesz je sprobowac. Woda moze byc ostudzona, ciepla lub goraca. Nie ma to znaczenia. Smacznego!

  • Bala Retreats

    Jaki rodzaj cukru mozna jesc po zrobieniu diety? miód, cukier kokosowy, syrop z agawy…
    Prosze o podpowiedz
    Grzegorz