Ogórkowe ruloniki z hummusem, marchewką i kolendrą

Hummus, czyli pastę z ciecierzycy i tahini lubię jeść z różnymi warzywami, szczególnie  z pokrojonymi w słupki ogórkami – to dla mnie niekończąca się uczta dla podniebienia.  A gdyby tak zamiast w słupki pokroić ogórki wzdłuż, w cienkie, długie plastry i zrolować z humusem w środku ?

Ten pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Ogórkowe ruloniki z hummusem ciekawie wyglądają i dobrze smakują. Do ich środka dodać można ulubione warzywa i zioła  np. paprykę, seler naciowy, marchewkę, sałatę, natkę pietruszki. Kombinacji jest wiele. Pasują do małych rączek, na piknik, lunch do pracy, na przystawkę. Świetne dla małych i dużych.

Hummus warto jeść, bo oprócz tego, że znakomity w smaku to do tego zdrowy. To świetna porcja białka, błonnika, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, manganu i fosforu. Do diety dziecka hummus bez soli i czosnku można wprowadzić już po 8 m.ż. Warto na początku pozbywać cieciorkę łupiny, żeby była w ten sposób przyjaźniejsza dla małego, wrażliwego żołądka. Wystarczy do gotującej się ciecierzycy dodać około 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Spowoduje to, że cieciorka szybciej się ugotuje, a łupina będzie łatwo z niej schodzić.

hummuscucumberrolls1
Ogórkowe ruloniki z hummusem

Składniki:
Na hummus:
2 szklanki ugotowanej, mięciutkiej ciecierzycy,
1/2 szklanki jasnej pasty sezamowej tahini,
1-2 łyżki soku z cytryny,
1 ząbek czosnku,
sól,
woda (około 2/3 szklanki).
Na ruloniki:
1-2 długie ogórki,
marchewki pokrojone w małe słupki,
świeże listki kolendry.

Ciecierzycę, tahini, czosnek, sok z cytryny, sól i wodę zmiksować na gładki, aksamitny hummus. Nie może być za rzadki, bo wtedy będzie wypływał z ruloników.

Za pomocą łopatki do krojenia sera lub szerokiej obieraczki do warzyw pokroić ogórki wzdłuż na cienkie, długie plastry. Im bliżej środka ogórka tym plastry zaczną mieć więcej pestek, dlatego wtedy nie kroić dalej, ale obrócić ogórka na drugą stronę i dopiero wtedy kontynuować krojenie omijajc w ten sposób pestkowy środek. Następnie na każdy plaster nałożyć (na 2/3-1/2 długości) warstwę hummusu. Na niej położyć kilka marchewkowych słupków i kilka listków kolendry. Zrolować i układać na talerzu.

Smacznego !

Danie dla maluszka po 12 m.ż. Bez soli i czosnku po 8 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.
Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc.

hummuscucumberolls

Spróbuj również

7
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Magda GembackaAsiaHummus z pieczoną papryką | AmmniamMagdamargot Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ewa
Gość

Szalejesz kobieto:))))
Codziennie coś nowego.
Zrobiłam pastę z bobu. Genialna:)))) Tylko mój żołądek zawsze po bobie strajkuje. Jest na to jakiś sposób?
Dzisiejszy przepis też spróbuję:)
Świetny ten Twój blog!!!

margot
Gość

Jakie cudne te ruloniki , Madzia u ciebie codziennie coś pyszne , uwielbiam

trackback

[…] blogu jest już hummus klasyczny (klik), szpinakowy (klik) i marchewkowy (klik), a dzisiaj zapraszam na hummus z dodatkiem pieczonej […]

Asia
Gość
Asia

Ależ kreatywnie :) Idealna propozycja do podania na imprezie. Cieszę się , że tu trafiłam, bo widzę że znajdę sporo inspiracji. Pozdrawiam

Magda Gembacka
Gość

Dziękuję, Zapraszam jak najczęściej :-) Pozdrawiam.