Majonez z orzechów nerkowca

Dzisiaj przepis na majonez bez jaj. Zdecydowanie lżejszy niż klasyczny. Ciekawy dodatek nie tylko na święta.

Niektórzy nie wyobrażają sobie kuchni bez majonezu. Ja zdecydowanie do takich osób nie należę, wolę lekkie dressingi na bazie winegret czy awokado. Są jednak takie dania, które wymagają dodatku majonezu i wtedy robię majonez bez jaj np. taki :-)

majo1
Majonez z orzechów nerkowca

Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych przez 2 godziny),
2 średnie, ugotowane, ciepłe ziemniaki,
1,5 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego np. sojowego, ryżowego,
2 łyżeczki musztardy,
1 mały zmiażdżony ząbek czosnku,
4-5 łyżek soku z cytryny,
2-3 łyżeczki suszonej cebuli,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól/ sos sojowy dobrej jakości,
2-3 łyżki dobrej jakości oleju (opcjonalnie).

Wszystkie składniki zmiksować na gładki sos. Gdyby był zbyt gęsty dodać jeszcze nieco mleka roślinnego, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić solą/ sosem sojowym, sokiem z cytryny. Przechowywać zamknięty w słoiku w lodówce.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Sok z cytryny w całości lub w części można zastąpić octem jabłkowy.
  2. Ilość przypraw można modyfikować według własnego gustu.
  3. Majonez można wzbogacić dodając do niego świeży koperek, szczypiorek.
  4. Świetny do sałatki jarzynowej, kanapek ect.

majo

Spróbuj również

12
Dodaj komentarz

avatar
8 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Proste i smaczne placki ziemniaczano-porowe | AmmniamPieczone ziemniaki faszerowane grzybami | AmmniamPełnosprawna kuchnia: mleka z różnych orzechów | chorobyrzadkieMagdalenaneta Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Małgosia
Gość
Małgosia

Ile majonezu wychodzi z tego przepisu i jak długo można go przechowywać?

margot
Gość

Magda , jak ja bym chciała być twoja bliską sąsiadką , o matko co przepis to piszczę z zachwytu

Kasia J.
Gość

Zapraszam do akcji “Wegańska Wielkanoc”:
vegespot.pl/akcje/46/weganska-wielkanoc

Akcja opóźniona w tym roku, ale mimo tego zapraszamy do dodania Wielkanocnych przepisów wegańskich.

Serdecznie pozdrawiam, i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych :)

coscik
Gość

Ja też chcę być Twoją sąsiadką ;)

neta
Gość
neta

Majonez wyszedł obłędny ! :-) Co prawda nie miałam suszonej cebulki ale i bez niej przepysznie smakuje. Nie przypuszczałam, że gałka muszkatułowa nada mu taki ciekawy smak :-) No i nie miałam mleka roślinnego ale pomyślałam sobie, że jeśli robi się mleko z orzechów nerkowca to po prostu na początku zmiksowałam orzechy z małą ilością wody dodając jej potem żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Właśnie zajadam się sałatką pisząc ten komentarz :-)
Dziękuję za Twojego bloga :-)

trackback

[…] Mleko z nerkowców Majonez z nerkowców […]

trackback

[…] np. z wegańskim majonezem  i natką pietruszki lub […]

trackback

[…] towarzystwie majonezu z nerkowców z dodatkiem świeżego koperku smakują wyśmienicie.  Można podać je również z innym sosem […]