Daktyle nadziewane pistacjami

Na zakończenie starego roku mam dla Was przepis na prostą i pyszną przekąskę. Może uda się Wam przygotować ją jeszcze na sylwestrowy wieczór ? :-)  Potrzebne będą duże, mięciutkie daktyle i pistacje. Tylko dwa składniki, a efekt jest wśmienity. To lubię.

Jeśli jesteście miłośnikami daktyli to koniecznie zróbcie to małe co nieco. Oprócz nadzienia z pistacji, poniżej znajdziecie również inne propozycje farszu. :-) Wybierzcie tę, która będzie najbardziej Wam odpowiadała, albo stwórzcie swój własny farsz :-) Zatem, do dzieła.

A na koniec życzę Wam świetnej zabawy sylwestrowej i wspaniałego nowego roku 2015.

nadziewanedaktyle

Nadziewane daktyle

Drukuj przepis

Składniki

  • świeże, duże daktyle np. Medjool,
  • pistacje

Przygotowanie

1

Pistacje obrać z łupin i i fioletowo - brązowej skórki. Zalać je wodą i odstawić na 40 minut.

2

Następnie odlać wodę, a pistacje zmiksować na gładką pastę, lub pastę z wyczuwalnymi kawałkami pistacji.W razie potrzeby dodać nieco wody. Doprawić szczyptą soli. Pistacje można też tylko rozdrobnić nie robiąc z nicih pasty, tak jak widać to na zdjęciu :-)

3

Daktyle naciąć wzdłuż, wyjąć pestki i napełnić pistacjową pastą.

Notatki

Zamiast pasty pistacjowej można zrobić inną. Oto kilka propozycji:
- serek z migdałów lub nerkowców z dodatkiem wody pomarańczowej, różanej, czy likieru amaretto (od czasu do czasu można zaszaleć ;) - masło z orzechów arachidowych, laskowych, włoskich, makadamia, nerkowców lub migdałów z dodatkiem wanilii, czy gorzkiej czekolady.

Serek migdałowy/nerkowcowy: Migdały/nerkowce zalać wodą odstawić na noc, a rano obrać je i zmiksować blenderem na gładki serek. Do smaku dodać sok z cytryny, wanilię, syrop klonowy lub ksylitol.

Masło orzechowe: Dobrej jakości orzechy obrać i bez wcześniejszego namaczania zmiksować na gładkie masło za pomocą malaksera/blendera z ostrzem S. W razie konieczności dodać nieco oleju o neutralnym smaku.

Spróbuj również

5
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Ammniam | ladnebebe.plMagdamargotAnia Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ania
Gość

Z takich składników to muszą być przepyszne ;) Wyglądają magicznie ;)

margot
Gość

Takie proste a takie wykwitnę i pięknie wygląda

trackback

[…] z sosem gruszkowo-żurawinowym , śniadaniowa kasza jaglana z suszonymi pomidorami, daktyle nadziewane pistacjami, pieczona owsianka ala ciasto marchewkowe, gryczanka bez gotowania z duszonymi gruszkami i […]