Mus czekoladowy z quinoa i migdałami

Coś dla miłośników czekoladowych smaków. Pyszny i sycący mus. Bez nabiału, glutenu i cukru.

To jeden z ulubionych deserów Kacperka – czekoladowego łasucha :-)
Przysmak ten jest bardzo uniwersalny. Świetny na podwieczorek, ale również na śniadanie. Może mieć formę gęstszego musu lub rzadszego koktajlu. Można podać go na zimno lub ciepło, a nawet w formie zmrożonej – w postaci lodów :-) Jest bardzo odżywczy. Zawiera m.in.: białko, błonnik, antyoksydanty, wapń, magnez, żelazo, potas, miedź, mangan, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B. Do tego prosty i szybki do przygotowania. Spróbujcie koniecznie :-)

 

czeko_koktajl

Mus czekoladowy z komosą ryżową i migdałami

Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
1 kopiasta łyżka karobu lub kakao,
1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej,
1/3 szklanki namoczonych wcześniej i obranych migdałów,
1 banan zielono-żółty (najlepiej żeby nie był bardzo dojrzały),
200 ml mleka roślinnego (np. sojowego eko, ryżowego),
1-2 łyżeczki melasy z karobu (opcjonalnie),
1 łyżeczka masła orzechowego bez soli  cukru (opcjonalnie),
1 łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego,
szczypta mielonego kardamonu, cynamonu i wanilii
kilka namoczonych wcześniej daktyli lub syrop z daktyli lub inny  naturalny słód

Wszystkie składniki zmiksować na gładki, aksamitny koktajl/ mus. Do smaku dosłodzić daktylami lub naturalnym słodem. Konsystencję koktajlu można regulować dodając więcej lub mniej mleka roślinnego.

Smacznego !

Spróbuj również