Duszaki – zapiekanka z młodych ziemniaków, buraków i wędzonego tofu

Dzisiaj w menu lekka zapiekanka z młodych warzyw i wędzonego tofu. Smakowita propozycja dla całej rodziny.

Dzisiaj danie sentymentalne – duszaki. Za każdym razem gdy je robię, budzą się we mnie wspomnienia z liceum. Wtedy to właśnie poznałam to danie, które towarzyszyło na różnych imprezach, wszędzie tam, gdzie można było rozpalić ognisko. Szczególnie przypomina mi jeden wyjazd w Beskid Żywiecki… Babia Góra, jakaś wioska, spanie na sianie, mycie w lodowatej wodzie ze studni, rąbanie drewna, wieczory przy ognisku i dźwiękach gitary, no i właśnie duszaki pieczone w specjalnym kociołku nad ogniskiem. Piękne klimaty.

Duszaki w wersji oryginalnej to zapiekanka z ziemniaków, buraków, cebuli i tłustej kiełbasy lub boczku. Ja zastąpiłam mięso wędzonym tofu, czyniąc z tego zdrowszą i lżejszą wersję, a w smaku równie imponującą. U mnie w domu cała rodzinka zadowolona, nawet tata je z apetytem. Ja potrafię zjeść całą sama i jeszcze mi mało ;-)

Duszaki

Danie bez soli dla maluszka po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
650 g młodych obranych ziemniaków,
230 g młodych obranych buraków (około 4 średnich sztuk),
4 młode małe  cebulki,
1 opakowanie wędzonego tofu (220g), ( z soi niemodyfikowanej genetycznie),
szczypiorek,
oliwa z oliwek,
sól.

Buraki i ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki i włożyć osobno do dwóch miseczek. Następnie do każdej z misek dodać sól do smaku i wymieszać. Cebulkę drobno posiekać, a tofu pokroić w cienkie plasterki. Dno żaroodpornego naczynia posmarować oliwą i układać warstwami na przemian poszczególne składniki w kolejności: ziemniaki, cebulka, tofu, cebulka, buraki. Postępować tak, aż do zużycia wszystkich składników. Każdą warstwę skropić odrobiną oliwy. Napełnione naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C na około  godzinę. Ciepłą wyłożyć na talerz i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego !

Spróbuj również

14
Dodaj komentarz

avatar
11 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
KasiamigurkaKasiaHoneyMagdalena Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
mama-igi-tata
Gość

a coś zamiast tofu, co by się nadało? nie zalewać bulionem albo śmietaną czy cuś?

Mama Igora
Gość

:) Dzięki za inspirację :) ja zawsze tradycyjnie tylko ziemniaczki z cebulką. nie odważyłam się dodać buraków…a to taki cudny pomysł:) no i moje ulubione wędzone tofu…

milamilo
Gość

czy tofu naprawdę jest takie zdrowe? chlorek wapnia i chlorek magnezu nie czynią tego produktu szczególnie naturalnym…

pepepe
Gość

Witaj,
Mam ochote zrobic takie danie.
Wczoraj ugotowalem soję, zmielilem na miał i odcedzilem mleko od resztek soi.

Czy to co mi zostalo, to jest tofu?
Jak zrobic z tego wedzone tofu? Czy moze byc takie zwykle?

PS. Dodalem rowniez do mleka 1cm wanilli zmielonej w mlynku do kawy i troche wiorek kokosowych…

Pozdrawiam i czekam na odp.

Paula
Gość

idealne na wiosenny obiad! :)
przy okazji zapraszam do wzięcia udziału w konkursie: http://justmydelicious.blogspot.com/p/amica-integracje-kulinarne.html :)

Aleksandra
Gość

Zapiekanka palce lizać, danie bardzo lekkie i pożywne zarazem. Połączenie tofu z młodymi ziemniaczkami i buraczkami -Pyszne!Polecam i Pozdrawiam :)

magjak
Gość

zamiast tofu dodałam fetę, ale już nie soliłam. wyszło super, ale następnym razem wypróbuję z jakimś innym dodatkiem. czekam na Wasze pomysły. wędlina bez konserwantów wydaje się ok. A co jeszcze mogłoby być? Oscypek?

Honey
Gość

Pani Magdaleno, to jest absolutny hit!
Nie pierwszy raz korzystam z Pani rewelacyjnych przepisów (zaglądam tu regularnie, szukając inspiracji na dania dla mojej 1,5 rocznej córeczki), ale ta zapiekanka nie dość, że łatwa w przygotowaniu to przepyszna! Zrobiłam na niedzielny obiad i nawet typowi mięsożercy byli pod wrażeniem :)

Kasia
Gość

Hej!
Ja dzisiaj robię i mam pomysł co tam dać zamiast tofu. Kotlety sojowe, najpierw zalać wodą (bulionem – byle nie ze zwykłej kostki) żeby były miękkie a potem sypnąć wędzonej papryki (jak ktoś nie ma to przypraw, które lubi), pokroić w cienkie, podłużne paski i podsmażyć na chrupiąco. Jak już wypróbuję to napiszę jak poszło :)

migurka
Gość

Moje ulubione danie, tyle, że ja robię je w wersji mniej zdrowej – dusząc wszystko z boczkiem – buraki i ziemniaki przesiąknięte aromatem boczku – po prostu boskie!
pozdrowienia!

Kasia
Gość
Kasia

Ojj już się nie mogę doczekać młodych ziemniaczków! Już coraz bliżej :)