Pasta paprykowo-orzechowa
Pasta paprykowo-orzechowa to znakomite smarowidło kanapkowe. Subtelna, słodka pieczona papryka, o wyrazistym smaku orzechy i łagodny pieczony czosnek komponują się znakomicie.
To paprykowo-orzechowe smarowidło, może stanowić również dip do świeżych lub pieczonych warzyw.
Oprócz optymistycznego koloru i walorów smakowych posiada cenne wartości odżywcze. Jest m.in. źródłem błonnika, witaminy C, E, beta-karotenu, białka, magnezu i niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega 3.
Propozycja w sam raz na zbliżającą się jesień.
DrukujPasta paprykowo-orzechowa
Składniki
1/2 szklanki upieczonej i obranej czerwonej papryki (około 1–2 papryk surowych)*
1/3 szklanki orzechów włoskich wcześniej namoczonych przez 2 godz
4–5 dużych upieczonych ząbków czosnku**
sól
natka kolendry lub pietruszki
Przygotowanie
- Paprykę, orzechy i czosnek zmiksować na gładką pastę.
- Doprawić do smaku solą.
- Na koniec dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki. Wymieszać.
Notatki
*Papryki włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 C do momentu, aż skórka zacznie brązowieć. Upieczone papryki przełożyć do garnka i szczelnie przykryć. Gdy ostygną obrać ze skórki.
**Całą nieobraną główkę czosnku włożyć do piekarnika wraz z paprykami i piec tak długo, aż będzie miękka. Wyjąć, ostudzić, 4 – 5 ząbków odłożyć do pasty, a resztę wycisnąć i zjeść z kromką świeżego chleba.
Orzechy włoskie można zastąpić orzechami pekan.
już od dawna chodzi za mną połączenie papryki oraz orzechów… ta pasta jest po prostu idealna! <3
O! Już stęskniłam się za nowym smarowidłem:)
Kolor ma cudowny, bardzo optymistyczny 🙂