Raw babeczki marchewkowe z obłędnym kremem z orzechów makadamia

Na weekend mam dla Was kolejny słodki przepis, a co :-) Tym razem ruda marchewka w towarzystwie bakalii i aromtycznych przypraw. Deser dla tych, którzy nie mają piekarnika ;)

Ciasto marchewkowe każdy zna i pewnie każdy lubi. Na blogu znajdziecie dwa przepisy na ten wypiek. Pierwszy to przepis na niewegańskie ciasto marchewkowe  bez cukru tu (klik), a drugi  na ciasto marchewkowo-kokosowe (klik).

Tym razem mam dla Was przepis na marchewkowe babeczki, w wersji surowej, czyli raw. Babeczki są  pyszne i bardzo sycące. A krem z orzechów makadamia jest po prostu obłędny ! Wspaniały również do naleśników i innych deserów. Orzechy makadamia są pyszne. Uwielbiam ich szlachetny, delikatny, maślany smak. Cudo ! Niestety to chyba najdroższe orzechy, dlatego nie kupuję ich zbyt często.

A babeczki można oczywiście dowolnie modyfikować – marchewkę zamienić na dynię, orzechy włoskie i/ lub migdały zastąpić innymi ulubionymi orzechami np. laskowymi. Natomiast krem można zrobić z migdałów lub nerkowców. Każda wersja będzie przepyszna. Spróbujcie koniecznie.

rawbabeczkimarchewkowe1

 

Raw babeczki marchewkowe z obłędnym kremem z orzechów makadamia

Drukuj przepis
Porcje: 6-8

Składniki

  • 2 szklanki startej na grubych oczkach słodkiej marchewki
  • 1 szklanka daktyli
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki migdałów lub orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/3 goździków mielonych
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • szczypta soli
  • krem:
  • 1 szklanka orzechów makadamia
  • mleko roślinne o neutralnym smaku np. sojowe, ryżowe
  • syrop klonowy typu A lub miód np. akacjowy
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania babeczek: Daktyle namoczyć w wodzie przez 10-15 minut. Startą marchew włożyć do dużego pojemnika malaksera z ostrzem S, rozdrobnić na mniejsze cząstki i przełożyć do miski. Następnie do malaksera włożyć orzechy wraz z migdałami i rozdrobnić na gruboziarnisty piasek. Potem dodać namoczone i odciśnięte daktyle i miksować, aż powstanie klejącą się masa. Następnie dodać wiórki, przyprawy, marchewkę i całość dokładnie wymieszać na mniejszych obrotach do połączenia składników. Gotową masę przełożyć do silikonowych foremek, docisnąć do dna. Foremki włożyć do zamrażalnika na 30 minut lub do lodówki na około 2 godziny.

2

Sposób przygotowania kremu: Orzechy namoczyć na 30 minut. Następnie odsączyć i zmiksować z mlekiem. Dodać go tyle, aby powstał gęsty, aksamitny krem. Dosłodzić syropem klonowym lub miodem i doprawić sokiem z cytryny i wanilią. Schłodzić w lodówce. Gotowy krem nałożyć na babeczki.

rawbabeczkimarchewkowe

Spróbuj również

  • coś mi się tak wydaje, że pokochałabym je od pierwszego kęsa! fantastyczny pomysł :)

  • Nie przepadam szczególnie za orzechami macadamia, ale przerobione na kremik muszą być naprawdę spoko!

  • Obłędnie się prezentują , wow
    p.s Magda robiłam na wczoraj te twoje kokosowe z marchewką , też rewelacja

  • Ooo Ala upiekłaś marchewkowo-kokosowe ? Super. Bardzo się cieszę, że Ci smakowało :-)

  • Marta, krem jest super, mi bardzo smakuje :-) Ale jeśli nie przepadasz za tymi orzechami to krem niekoniecznie będzie dla Ciebie obłędny ;)

  • Daria, ja pokochałam :-)

  • “Foremki włożyć do zamrażalnika na 30 godziny lub do lodówki na około 2 godziny.”
    W sensie 30 minut w zamrażarce lub 2 godziny w lodówce?

  • Kasiu, dokładnie. Już poprawiłam :-)

  • Agata

    Genialny przepis, wyszly rewelacyjnie. Nie pieke zadnych ciast, ani innych slodkosci, bo nigdy mi nic nie wychodzi, ale to wyszlo rewelacyjnie. Moj 2,5 syn je uwielbia, a zazwyczaj gardzi moimi super zdrowymi, bezglutenowymi cudami! Dziekuje!

  • Agato, super, bardzo się cieszę !!! :-)

  • Gosia

    pysznosc!!! z masy uformowalam kuleczki, ktore maczalismy w kremie z nerkowcow;)

  • :D Cieszę się, że smakowało :-)

  • Pingback: Sylwestrowe i karnawałowe propozycje kulinarne | Ammniam()