10 pomysłów na sycące zupy
Gdy na dworze robi się coraz chłodniej od razu nabieram ochoty na ciepłe zupy. Oto 10 pomysłów na moje ulubione, które gotuję najczęściej. Na pewno przydadzą się Wam na jesienne i zimowe chłody. Bo co jak nie talerz pysznej zupy, poprawi humor, rozgrzeje i nasyci ? 🙂
Lubię gdy zupa oprócz mnóstwa warzyw zawiera także rośliny strączkowe, które wzbogacają to danie o porcję zdrowego białka i sprawiają, że można najeść się nim do syta. Bardzo często gotuję zupy z dodatkiem soczewicy, która jest lekkostrawna, nie trzeba jej wcześniej moczyć, szybko się gotuje, a zupa dzięki niej jest przyjemnie gęsta.
Oprócz roślin strączkowych fajnym dodatkiem do zup są kasze, które je zagęszczają i podnoszą walory odżywcze. Najczęściej dodaję do zup kaszę jaglaną, ale również gryczaną, czy kaszę perłową. Wszystko zależy od tego, co akurat mam pod ręką.
Gdy zupa jest już na talerzu posypuję ją posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem albo koperkiem. Czasami również pestkami słonecznika, dyni lub ulubionymi, posiekanymi orzechami.
Taka zupa to idealny posiłek dla małych i dużych, który można podać na obiad albo kolację.
Na naszym stole często goszczą takie oto zupy:
Pyszna i aromatyczna. To nasza ulubiona zupa z dodatkiem dyni. Nigdy nam się nie nudzi.
2. Krem brokułowo-porowy z soczewicą.
Wspaniała zupa z mnóstwem antyoksydantów. Tylko kilka prostych składników i zupa gotowa.
Banalnie prosta do przygotowania i taka dobra. Obowiązkowo z razowymi grzankami, które dodają jej charakteru.
4. Zupa soczewicowa z warzywami.
Łagodna i bardzo sycąca. Wspaniale smakuje z kromką dobrego, razowego chleba.
Oprócz zup z soczewicą, często robię również:
5. Wege grochówkę – która w żadnym wypadku nie ustępuje smakiem taj klasycznej na wywarze mięsnym.
Idealne pełnowartościowe danie, bogate w żelazo i zdrowe białko. Pycha !
Wspaniała, aromatyczna zupa z kiszonej kapusty i ziemniaków, z dodatkiem wędzonej papryki.
8. Zupę pomidorową z kaszą jaglaną
Fantastyczna zupa z dodatkiem kaszy jaglanej, zamiast makaronu czy ryżu. Nie ma chyba dziecka, które jej nie lubi.
Mimo dużej ilości czosnku, zupa ma łagodny smak. Jest wspaniała. Idealna na czas jesienno-zimowych przeziębień.
Prosto i pysznie. Często zamiast ziemniaków dodaję do tej zupy kaszę gryczaną lub perłową.
Wszystkie zupy są pyszne, zdrowe i proste do przygotowania.
Polecam.
Hmmm nr 9 brzmi ciekawie. 😀
🙂