Barszcz z fasolką i ziemniakami

Na obiad – barszcz. Pyszna, rozgrzewająca i sycąca zimowa zupa. Wspaniale smakuje i odżywia.

Gdy za oknem mroźno i biało mam wielką ochotę na przeróżne zupy. Robi się je szybko i nie są skomplikowane do przygotowania.
Dzisiaj barszcz, który w zimie robię dosyć często, bo sama bardzo go lubię. Ma łagodny smak i wspaniale komponuje się z fasolką i ziemniakami. W wersji deluxe ziemniaki piekę w piekarniku lub gotuję, a potem lekko rumienię na patelni. Pycha !

Barszcz z fasolką i ziemniakami

Drukuj przepis

Składniki

  • 5-6 średniej wielkości buraki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielsiego
  • majeranek
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy
  • sól
  • kilka ugotowanych lub upieczonych ziemniaków
  • ugotowana biała, drobna fasolka lub kidney
  • natka pietruszki

Przygotowanie

1

Do garnka włożyć obraną cebulę, ząbki czosnku, marchewkę, pietruszkę, seler, ziele angielskie i liście laurowe.

2

Całość zalać około 1, 5 litra wody, przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia.

3

Gotować na małym ogniu.

4

W tym czasie obrać buraki, pokroić w słupki i dodać do gotujących się warzyw.

5

W razie konieczności dodać jeszcze trochę wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż buraki będą miękkie.

6

Wyjąć z barszczu niepokrojone warzywa. Doprawić, sokiem z cytryny, solą i majerankiem.

7

Podawać z fasolką i/lub ziemniakami i natką pietruszki.

8

Całość można posypać również lekko podprażonym sezamem lub ziarnami słonecznika.

Notatki

Danie dla maluszka po 12 m.ż. Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Dla dorosłych zupkę można mocniej przyprawić dodając np. pieprz
Ziemniaki można pominąć lub zastąpić ulubioną kaszą lub ryżem
Buraki zamiast kroić, można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Spróbuj również

  • zupka pyszna, dzisiaj zrobiona, chociaż tu na Teneryfie, nie mogę dostać ani selera, ani pietruszki, a nawet ziela angielskiego, ale bez też wyszło smacznie. pozdrawiamy!!! :)

  • taki to bym zjadła, bo klasyczny czysty to nieeeee ;-)

  • Magda , a ile tak miej więcej porcji wyjdzie? Będzie z 5 czy ciut zwiększyć proporcje?
    p.s ale smakowita ta twoja fota

  • Magdalena

    Alcia, wychodzi około 4 porcji. Lepiej ciut zwiększ proporcje. Jak coś porcje będa większe :-) Pozdrawiam
    ps. cieszę się, że podoba Ci się moje zdjęcie, dziękuję.

  • I jakie zdjęcia piękne, pyszka!

  • Magdalena

    Marto, dziękuję :-)

  • czyli półtora porcji na 5 bardzo głodnych będzie ok:D
    A zdjęcie czad :)))

  • Dzięki za pyszny przepis:). Dziś wypróbowałam i barszczyk wyszedł bardzo smakowicie!

  • Magdalena

    Joann, nie ma za co. Cieszę się, że posmakował :-)

  • Magdalena

    :-)

  • Wygląda świetnie i założę się, że smakuje tak samo :) Nawet chyba mam składniki, także postaram się jutro zrobić :D

  • Basia

    Nie sądziłam, że będę potrafiła zrobić dobry, “naturalny” barszcz, szczególnie, że nigdy nie robiłam. A jednak! Nawet mężowi smakował. Podobno barszcz z kiszonych buraków ma bardziej intensywny smak, ale tez nigdy nie robiłam