Zupa dyniowo-soczewicowa – najlepsza

Dzisiaj zupa dyniowo-soczewicoway – wspaniała na rozgrzewkę i jesienną melancholię. Idealna na obiad czy kolację dla całej rodziny.

Jesień. Coraz zimniej, szarzej, coraz krótsze dni. Żeby nie dać się tej jesiennej melancholii, intensywnie szukam uroków jesieni. Znajduję. Las o tej porze jest magiczny, kasztany, żołędzie i kolorowe liście. Długie wieczory przy książce lub dobrym filmie i te aromatyczne, rozgrzewające dania. Oto jedno z nich :-)


Zupa dyniowo-soczewicowa

Drukuj przepis

Składniki

  • 500 g pokrojonej w kosteczkę słodkiej dyni (ja użyłam piżmowej),
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1 1/2 szklanki soczewicy czerwonej,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki zmielonego kardamonu,
  • 2 płaskie łyżeczki zmielonej mieszanki kolendry i kuminu (w proporcji 1:1),
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru,
  • oliwa z oliwek lub inny olej jednonienasycony.

Przygotowanie

1

Do dużego garnka wlać 2 łyżki oliwy i pokrojoną w kostkę cebulę, kardamon, kolendrę, kumin i imbir. Delikatnie zeszklić.

2

Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchew, dynię i wszystko zalać wrzątkiem, tak aby poziom wody sięgał 1 cm ponad warzywa.

3

Dodać ziele angielskie i gotować pod przykryciem. Gdy warzywa będą lekko miękkie dodać wypłukaną wcześniej soczewicę i przecier pomidorowy.

4

Całość doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

5

Zupę doprawić do smaku solą.

6

Podawać z lekko podprażonym sezamem.

7

Notatki

W zależności od gustu zupę można mocniej przyprawić.
Zupę można zmiksować na krem.
Gęstość zupy można regulować ilością wody.

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

18
Dodaj komentarz

avatar
14 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Magda GembackaGosiaZupa grzybowa z makaronem gryczanym i orzechami laskowymi | AmmniamAnetaPO PROSTU DZIENNIK, #4 | Trzy dobre fakty Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Cucina
Gość

Bardzo lubię takie sycące, rozgrzewające zupy, szczególnie jesienią i zimą. Twoja bardzo mnie przekonuje, szczególnie dzięki dodatkowi dyni!

ania
Gość

Szukałam właśnie takiej wersji zupy dla maluchów – z soczewicą i dynia. Dziękuję!

Mar
Gość

Mniam! Uwielbiam soczewicowe zupki, ale z dynią chyba nie robiłam jeszcze, cóż za przeoczenie:) Świeży imbir będzie idealny do niej

szirin
Gość

Pyszna zupa, zrobiłam ją już w kilku wariantach. Dla najmłodszej córki (11 miesięcy) z niepaloną kaszą gryczaną albo jaglaną zamiast soczewicy. Też pyszna:) Imbir i dynia wspaniałe na jesień. Dziękuję za ten przepis.

dzieckoziemi
Gość

Zupy z tego bloga zawsze mi smakują, ale ta przeszła właśnie samą siebie – jest BOSKA! Zjadłam wielki gar prawie całkiem sama (trochę zjadł mój synek ;))/

Anathema
Gość

to juz druga zupa, po pomidorowej… rownie pyszna :)) dzieki Pani menu mojej corki bedzie zdecydowanie bardziej urozmaicone :) dziekuje!

trackback

[…] przetestowania: zupa z dyni, pomidorów i soczewicy czerwonej, podobna do tej z bloga om […]

Irmina
Gość
Irmina

Zupa przepyszna! Właśnie się ugotowała i smakuje obłędnie :) Dziękuję za ten przepis :)

Sylwia
Gość

Niebo w gębie!

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Super przepis :) przygotowałam zupę bez kardamonu i myślę, że była równie smaczna.

trackback

[…] Zupa z dyni i soczewicy(2) Kanapka z wędliną (3) Dwie marchewki (4) Kasza jaglana z paluszkami rybnymi i buraczkiem (5) […]

Aneta
Gość
Aneta

Mega pyszna zupa! Najlepsza! Jesteś moim guru od zup ;) Przyprawy dobrane idealnie.

Magda Gembacka
Gość

Dziękuję :) Cieszę się, że smakuje :-)

trackback

[…] nawet na śniadanie. W moim jesiennym repertuarze są zupy gęste, rozgrzewające i sycące. Zupy z dynią, z soczewicą, z jarmużem, z kaszami. Nie może zabraknąć też zupy grzybowej, bo to jedna z […]

Gosia
Gość
Gosia

pyyyyyszna:)

Magda Gembacka
Gość

:)