Prosta zupa pieczarkowa z ziemniakami

Jesienna, chłodna  aura sprawia, że  coraz chętniej gotuję zupy – gęste, sycące i rozgrzewające. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na prostą zupę pieczarkową z posypką orzechowo-koperkowo-pietruszkową.

Zupka jest pyszna i szybka do przygotowania. Jeśli nie lubicie ziemniaków możecie zamienić je na brązowy ryż czy makaron. A jeśli macie ochotę zupę można również lekko zabielić śmietanką z nerkowców lub słonecznika.

pieczarkowa

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Drukuj przepis
Porcje: 4

Składniki

  • 600 g pieczarek
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 litr bulion warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • Do podania:
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

1

Pieczarki wraz z trzonkami pokroić w kostkę. Wrzucić je na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć od czasu do czasu mieszając . Pieczarki muszą zmięknąć i ładnie się przyrumienić.

2

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie ugotować w bulionie warzywnym. Gdy będą już prawie miękkie, dodać do nich podsmażone pieczarki i chwilę jeszcze gotować.

3

Następnie odlać dwie szklanki zupy (wraz z ziemniakami i pieczarkami), zmiksować je na gładko i wlać z powrotem do garnka. Na koniec zupę doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

4

Posypka: Orzechy, koperek i natkę pietruszki włożyć do miseczki i wymieszać.

5

Zupę rozlać na talerze i posypać miksem orzechowo-koperkowo- pietruszkowowym.

Spróbuj również

10
Dodaj komentarz

avatar
6 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
MadlejnaMagda GembackaKatarzyna KotjustaMARCIN Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
margot
Gość
margot

Uwielbiam zupy ,a jesienią i zimą smakują jeszcze bardziej
Magda ta zupa ma nie tylko fajny skład ,ale też ślicznie wygląda

kasia
Gość
kasia

Bardzo dobra zupa,koniecznie spożywać z dodatkami z przepisu!

MARCIN
Gość
MARCIN

Przepyszne zupa. Zblenderowalem dwie chochelki i powiem szczerze że wyszedł z tego najlepszy sos pieczarkowy na świecie! Aż żal było go dodawać do zupy.
Kolejny raz mile zaskoczenie kubków smakowych.
Jesteś genialna!

Magda Gembacka
Gość

Super :-) Cieszę się, że smamkowało :-)

justa
Gość
justa

Pyszna zupa! najlepsza pieczarkowa ever :D !! pierwszy raz zajrzalam na Twojego bloga jakies 2tyg temu a juz 3 potrawy zrobilam i kazda wysmienita! oprócz tej zupy jeszcze fasolke po bretońsku (cudo!) i kotlety z soczewicy (mniam!) swietne pomysly :) ja nie jestem wegetarianka ale chce ograniczyc obiady mięsne do 2 dni w tyg i Twoj blog na pewno mi pomoze :) pozdrawiam!

Magda Gembacka
Gość

Dobra wiadomość. Dziękuję i bardzo się cieszę :-) Pozdrawiam serdecznie.

Katarzyna Kot
Gość
Katarzyna Kot

Mogłabyś zdradzić jak robisz bulion? Szukałam przepisu na stronie, ale nie potrafię znaleźć :(

Magda Gembacka
Gość

Bardzo proszę :-) Do 2 litrów wody dodaję 1 duża opalona na ogniu cebulę, kawałek pora, 2 marchewki, korzeń pietruszki, spory kawałek selera, kawałek kapusty, 2 suszone grzyzbki, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, kilka łodyżek świeżego lubczyku. Gotuję okołó 1 godziny. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. :-)

Madlejna
Gość
Madlejna

Przepyszna! Rozgrzewająca i sycąca… Każdy wziął dokładkę :-) dziękuję :-)