fbpx Skip to content

Jeśli lubisz moje przepisy, możesz mnie wesprzeć i postawić mi kawę.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Powiadomienia
Powiadom o
guest
70 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ervisha
11 lat temu

Taką zupę zjadłabym z przyjemnością. Uwielbiam zupy z soczewicą i warzywami

kama
kama
11 lat temu

Twoje przepisy są przepyszne mniaaam:)

Ewela Ewel
11 lat temu

ale tu u smacznie u Ciebie 🙂 będę wracać 🙂

Anna
Anna
11 lat temu

Mnóstwo Twoich przepisów zagościło na stałe w mojej książce kucharskiej,czego nie spróbuję trafia w gust kulinarny mojej rodziny.Dziękuję za pyszne i zdrowe inspiracje

Kasia
11 lat temu

Dziś za oknem znowy pada śnieg, choć wczoraj była już nadzieja, bo cały dzień słońce świeciło. Z rana podły humor, więc pomyśłałam, że zrobię zdrowy obiad i poprawię sobie humor zupą z czerwonej soczewicy. Dzięki za ten przepis i za bloga 🙂

Agnieszka
Agnieszka
11 lat temu

Zupę z soczewicy jadłam po raz pierwszy w życiu – choć już wiele wiosen przeżyłam. Na pewno zagości u nas na stałe 🙂 Moje dzieci i mąż zaakceptowali nowe danie w jadłospisie. To już kolejne, które wykorzystuję z Pani bloga. Dzięki za inspiracje! TAK TRZYMĆ!

Ewelajna25
Ewelajna25
11 lat temu

Hej!
Zupę soczewicową gotuję dosyć często, ale pierwszy raz z takim zestawem przypraw, i muszę powiedzieć, że robi to dużą różnicę w smaku! Zupa pyszna, jak zresztą pozostałe z Twoich przepisów! Jutro biorę się za koktajl z komosy, od razu zrobię na więcej porcji 🙂 Dziękuję za zdrowe inspiracje kulinarne!

Dominika
Dominika
11 lat temu

Smaczna ta zupka 🙂 Zrobiłam ją dziś pierwszy raz i w sumie mi poskamowała. Co prawda nie wyglądała zbyt apetycznie zaraz po ugotowaniu i po dodaniu przecieru, ale ją zmiksowałam na krem i teraz jest „palce lizać”! Do tego mojej rocznej córeczce ugotowałam cielęcinkę, wrzuciłam groszek ptysiowy i obiadek gotowy 🙂

Basia
Basia
11 lat temu

Ge nial na! Nasza ulubiona zupa 🙂 Niesamowite, że coś tak zdrowego może być takie pyszne. Bardzo polecam

Daria
11 lat temu

zupa pierwsza klasa! (; dałam razowe grzanki i kleks śmietany.. pycha!

jola
jola
10 lat temu

Przepyszna 🙂 ja dodalam mniej przecieru 🙂 przez przypadek trafilam na bloga ale od dziś będę tu stałym gościem 🙂

marlena
marlena
10 lat temu

Czy mogę zastąpić czerwoną soczewicę zieloną?

Joanna
Joanna
10 lat temu

Rewelacja 🙂 właśnie ugotowałam moim bliźniakom

Ewa
Ewa
10 lat temu

Już nieraz gotowałam, przepyszna zupa! Idealna na jesienne chłody 🙂

Patrycja
Patrycja
10 lat temu

Czy taka zupa będzie smakowała bez przecieru pomidorowego? Córeczka ma uczulenie na pomidory.

Patrycja
Patrycja
10 lat temu

Zrobiłam zupkę dla córeczki bez przecieru a dla Nas z przecierem 🙂 Obie wersje były smaczne, ale jednak z przecierem zupa jest lepsza 🙂
I w końcu, dzięki Pani blogu, trafiłam na dobry przepis na zupę z soczewicą 🙂
W następnej kolejności będzie zupa prowansalska 🙂
Pozdrawiam.

dzejsson
dzejsson
10 lat temu

Pani Magdo.
Piszę pierwszy raz, ale będę pisał częściej. Jako ojciec 4,5 letniej córki chciałem zacząć gotować bardziej zdrowo, ale teraz jestem już zmuszony. Zrobiliśmy testy na nietolerancję i wyszło dużo produktów, których córka nie toleruje. Np. Cebula, seler, pomidor, ogórek, dynia.
Odnośnie przecieru pomidorowego pytanie już było.
Co mogę dać zamiast cebuli?
I na jakiej oliwie Pani podsmaża? Czytałem, że oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno nie jest dobra do smażenia. Jakiej oliwy stosuje Pani do smażenia, a jakich do innych celów?
Dziękuję z góry za odpowiedź i pomoc.
Jacek

Daria
Daria
9 lat temu

Bardzo dobra zupa 🙂 Dopiero pierwszy raz sprobowalam soczewice i to wlasnie w tej postaci. Moje kubki smakowe byly nastawione na troszke inny smak… w rezultacie zupa smakowala jak moja niegdys przyrzadzana fasolka po bretonsku. Uzylam zoltej soczeiwcy nie znajac jej smaku… taka fasolkowata 😉 Ta sama kompozycja przypraw plus duzo sosu pomidorowego, jednak calosc oslodzona cukrem dla otrzymania smaku slodko-kwasnego. Pyszotka 🙂
Przypadkiem trafilam na ten blog ale juz bardzo mi sie podoba, widze podobny smak. Nastepny w kolejce pasztet z soczewicy z garam masala… bedzie mniam 🙂

Magda Gembacka
9 lat temu
Reply to  Daria

Super Dario, bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.

Aneta
Aneta
9 lat temu

To już (na razie 😉 3 zupa, którą „przejęliśmy” do domowego menu z tego bloga 🙂 Smakowo rewelacja, świetna proporcja i dobór przypraw, proste składniki, na talerzu kolorowo – mąż i dzieci (20 m-cy i 7 lat) zachwyceni! No i ja wiadomo też 🙂 Okazuje się, że zdrowe jest smaczne :))) Oby więcej takich receptur :)))

Magda Gembacka
9 lat temu
Reply to  Aneta

Aneta, bardzo się cieszę, że zupa przypadła Wam do gustu 🙂 Na pewno będzie jeszcze nie jedna pyszna zupa, bo kocham to danie 🙂

trackback

[…] Zupa z soczewicą i ziemniakami […]

Gradz Monika
Gradz Monika
9 lat temu

Zupa jest rewelacyjna, zamiast curry dodaję kurkumę, nie dodaję selera bo alergizuje mojego syna, ale zupa i tak jest naszą ulubioną całej naszej trójki 🙂 uwielbiamy soczewicę pod każdą postacią. Dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie

Magda Gembacka
9 lat temu
Reply to  Gradz Monika

Proszę bardzo. Ściskam 🙂

Magda Gembacka
9 lat temu
Reply to  Gradz Monika

Cieszę się, że smakowała 🙂 Pozdrawiam

trackback

[…] śniadanie. W moim jesiennym repertuarze są zupy gęste, rozgrzewające i sycące. Zupy z dynią, z soczewicą, z jarmużem, z kaszami. Nie może zabraknąć też zupy grzybowej, bo to jedna z moich ulubionych […]

Iga z Dietmap.pl
9 lat temu

Taka zupa nie dość, że poprawia humor smakiem to jeszcze słonecznym wyglądem! Czas na trochę Lata w kuchni! 🙂 Pychotka.

Magda Gembacka
9 lat temu

🙂 Cieszę się, że smakuje:)

Magda Gembacka
9 lat temu

🙂

Magda Gembacka
9 lat temu

Cieszę się 🙂

mama
mama
8 lat temu

Ja nie dodaję curry ale podduszaną dynię i kurkumę 🙂

Magda Gembacka
8 lat temu
Reply to  mama

Fajny pomysł 🙂

Mamorki
8 lat temu

Magdo, czy jest możliwość zastąpienia czymś cebuli i czosnku? Może por z jakimś dodatkiem? Przy chorej trzustce, cebula z czosnkiem odpadają 🙁

Magda Gembacka
8 lat temu
Reply to  Mamorki

Cebulę i czosnek można zastąpić porem, ale por to ta sama grupa co czosnek i cebula. Ewentualnie można użyćasafetydy – przyprawy o smaku cebulki http://www.przyprawowy.pl/asafetida-asafetyda.html 🙂

Weronika55
Weronika55
8 lat temu

Zrobiona i ląduje w przepiśniku. Łatwa w przyrządzeniu, szybka i tania. Nawet bez selera wyszła przepyszna i chyba się nie opanuję i zaraz zjem ją na śniadanie 😉 Dodatkowo gdy ktoś lubi pikantną kuchnię indyjską można dodać chili, szczyptę kurkumy dla zdrowia.
Dowód na to, że zupa wcale nie musi być na mięsie/ze śmietaną/makaronem by genialnie smakować. Niedługo próbuję kolejne przepisy, bo jak tak przeleciałam po tym blogu, widzę, że zapowiada się niezła uczta dla podniebienia 🙂 Pozdrawiam 🙂

Magda Gembacka
8 lat temu
Reply to  Weronika55

Super, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam

Katarzyna Szalast
Katarzyna Szalast
9 lat temu

Uwielbiam te zupę ????

Katarzyna Szalast
Katarzyna Szalast
9 lat temu

Za każdym razem gdy robię te zupę nie mogę wyjść z podziwu jej smaku ?

Anna Gajewska
Anna Gajewska
8 lat temu

Pozytywnie mnie zaskoczyl smak tej zupy. Przepyszne urozmaicenie menu:) dziękuję za przepis

Magda Gembacka
8 lat temu
Reply to  Anna Gajewska

Nie ma za co 🙂 Cieszę się, że smakowała 🙂 Ściskam.

Krzyś
Krzyś
8 lat temu

Moja konkubina poprosiła mnie o zrobienie zupy z soczewicy i otwarła mi ten przepis. Niestety na początku zaznaczono, że jest to porcja dla „maluszka po 12m życia”, więc w sumie nie wiedziałem, czy ilość składników przemnożyć x2 dla dorosłej osoby, a więc x4 dla 2 osób, choć z drugiej strony wydaje mi się, że podane ilości były zbyt duże dla takiego maluszka. W efekcie zamówiłem pizzę a zupę z soczewicy sobie odpuściłem 🙁

Magda Gembacka
8 lat temu
Reply to  Krzyś

🙂 Z tych składników wychodzi około 4 dużych porcji zupy 🙂 Informacja o maluszku informuje, nie o tym, że jest to porcja dla maluszka, ale że maluszek też może ją zjeść jeśli skończył 12 miesięcy 🙂

Ania
Ania
7 lat temu

czy soczewice nalezy moczyc przed uzyciem?

Magda Gembacka
7 lat temu
Reply to  Ania

Nie trzeba.

Marlena Bany
Marlena Bany
7 lat temu

Zupa przepyszna ☺ szybka i prosta do zrobienia a moja dwuletnia córeczka zajada że smakiem ? polecam wszystkim ?

Marcin Chrzan
Marcin Chrzan
7 lat temu

Magdo dziekuję za przepis. Ja zrobiłem na świeżych kościach wieprzowych z mięskiem i też rewelacja 🙂
Dodałem też trochę lubczyku i cząbru. Bez curry i papryki. Ale też pyszna. dziękuje bardzo. Pozdrawiam

Marcin Chrzan
Marcin Chrzan
7 lat temu

Piotrusiowi 18 mies. też bardzo smakowała 🙂

Beatka28b
6 lat temu

Czy taka zupa będzie smakowała bez przecieru pomidorowego? Córeczka ma uczulenie na pomidory.

Monika
Monika
3 lat temu

Zupa bardzo smaczna, szybka. Będe gotować, dziekuje za przepis 🙂 Następnym razem zrobię gęstszą, dodam wiecej ziemniaków i soczewicy.

Adrianna
Adrianna
3 lat temu

Dziekuje za super przepis! Pycha?

Monika
Monika
2 lat temu

Przyznam że lepszej zupy z soczewicy nie jadłam! Bardzo dobra kompozycja smaków:)

Monika
Monika
2 lat temu

Robiłam nie raz. Pyszna, szybka i pożywna.

Monika
Monika
1 rok temu

Czy tylko ja nie widzę przepisów? Pomocy!

Basia
Basia
1 rok temu

Gotowałam kiedyś zupę z soczewicy wg innego przepisu, ale ten zwyciężył. Zupa jest rewelacyjna!

Alicja
Alicja
3 miesięcy temu

Bardzo dobra zupa! Przyjemny, nieskomplikowany przepis na szybką zupę, przepis nie wymaga dużo składników. Moje dziecko (krytyk kulinarny) zjadło z przyjemnością.

70
0
Would love your thoughts, please comment.x