Zupa z soczewicą i warzywami

W szarobure dni, gdy z wielką tęsknotą wyglądamy słońca, nic tak nie poprawia nastroju jak talerz pysznej rozgrzewającej zupy. Zupa z soczewicą i warzywami – to jest to.

Dzisiaj zapraszam Was na słoneczną zupę, która podbiła podniebienia moich chłopaków. Ja też bardzo ją lubię. Jest prosta i szybka do przygotowania, złożona z łatwo dostępnych składników. Pyszna i zdrowa :-) Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.

Zupa z soczewicą i warzywami

Drukuj przepis

Składniki

  • 2/3 szkl. czerwonej soczewicy,
  • 2-3 pokrojone w kostkę ziemniaki,
  • 1-2 pokrojone w kostkę marchewki,
  • 1/2 małego selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l wody
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól

Przygotowanie

1

W garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek.

2

Następnie wlać 1,5 wrzątku, dodać ziele angielskie, liście laurowe, seler, marchewkę, a po chwili również ziemniaki i soczewicę. Całość zagotować.

3

Pod koniec gotowania, gdy soczewica i warzywa będą prawie miękkie wlać przecier pomidorowy i ponownie zagotować.

4

Doprawić do smaku solą, majerankiem, oregano, curry i sodką mieloną papryką.

Notatki

Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc,dietetyk.

W wersji dla dorosłych zupę można przyprawić pieprzem cayenne.
Gdyby zupa była zbyt kwaśna można jej smak zrównoważyć dodając troszkę soku jabłkowego lub przecieru jabłkowego.
Jeśli dzieci nie lubią kawałków pokrojonych warzyw zupę można zmiksować na krem.
Zupę można podawać z grzankami lub chlebem.

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

60
Dodaj komentarz

avatar
37 Comment threads
23 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
31 Comment authors
MagdaBeatka28bMarcin ChrzanMarlena BanyMagda Gembacka Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ervisha
Gość

Taką zupę zjadłabym z przyjemnością. Uwielbiam zupy z soczewicą i warzywami

kama
Gość
kama

Twoje przepisy są przepyszne mniaaam:)

Ewela Ewel
Gość

ale tu u smacznie u Ciebie :) będę wracać :)

Anna
Gość
Anna

Mnóstwo Twoich przepisów zagościło na stałe w mojej książce kucharskiej,czego nie spróbuję trafia w gust kulinarny mojej rodziny.Dziękuję za pyszne i zdrowe inspiracje

Kasia
Gość

Dziś za oknem znowy pada śnieg, choć wczoraj była już nadzieja, bo cały dzień słońce świeciło. Z rana podły humor, więc pomyśłałam, że zrobię zdrowy obiad i poprawię sobie humor zupą z czerwonej soczewicy. Dzięki za ten przepis i za bloga :)

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Zupę z soczewicy jadłam po raz pierwszy w życiu – choć już wiele wiosen przeżyłam. Na pewno zagości u nas na stałe :) Moje dzieci i mąż zaakceptowali nowe danie w jadłospisie. To już kolejne, które wykorzystuję z Pani bloga. Dzięki za inspiracje! TAK TRZYMĆ!

Ewelajna25
Gość
Ewelajna25

Hej!
Zupę soczewicową gotuję dosyć często, ale pierwszy raz z takim zestawem przypraw, i muszę powiedzieć, że robi to dużą różnicę w smaku! Zupa pyszna, jak zresztą pozostałe z Twoich przepisów! Jutro biorę się za koktajl z komosy, od razu zrobię na więcej porcji :) Dziękuję za zdrowe inspiracje kulinarne!

Dominika
Gość
Dominika

Smaczna ta zupka :) Zrobiłam ją dziś pierwszy raz i w sumie mi poskamowała. Co prawda nie wyglądała zbyt apetycznie zaraz po ugotowaniu i po dodaniu przecieru, ale ją zmiksowałam na krem i teraz jest “palce lizać”! Do tego mojej rocznej córeczce ugotowałam cielęcinkę, wrzuciłam groszek ptysiowy i obiadek gotowy :)

Basia
Gość
Basia

Ge nial na! Nasza ulubiona zupa :) Niesamowite, że coś tak zdrowego może być takie pyszne. Bardzo polecam

Daria
Gość

zupa pierwsza klasa! (; dałam razowe grzanki i kleks śmietany.. pycha!

jola
Gość
jola

Przepyszna :) ja dodalam mniej przecieru :) przez przypadek trafilam na bloga ale od dziś będę tu stałym gościem :)

marlena
Gość
marlena

Czy mogę zastąpić czerwoną soczewicę zieloną?

Joanna
Gość
Joanna

Rewelacja :) właśnie ugotowałam moim bliźniakom

Ewa
Gość
Ewa

Już nieraz gotowałam, przepyszna zupa! Idealna na jesienne chłody :-)

Patrycja
Gość
Patrycja

Czy taka zupa będzie smakowała bez przecieru pomidorowego? Córeczka ma uczulenie na pomidory.

Patrycja
Gość
Patrycja

Zrobiłam zupkę dla córeczki bez przecieru a dla Nas z przecierem :) Obie wersje były smaczne, ale jednak z przecierem zupa jest lepsza :)
I w końcu, dzięki Pani blogu, trafiłam na dobry przepis na zupę z soczewicą :)
W następnej kolejności będzie zupa prowansalska :)
Pozdrawiam.

dzejsson
Gość
dzejsson

Pani Magdo.
Piszę pierwszy raz, ale będę pisał częściej. Jako ojciec 4,5 letniej córki chciałem zacząć gotować bardziej zdrowo, ale teraz jestem już zmuszony. Zrobiliśmy testy na nietolerancję i wyszło dużo produktów, których córka nie toleruje. Np. Cebula, seler, pomidor, ogórek, dynia.
Odnośnie przecieru pomidorowego pytanie już było.
Co mogę dać zamiast cebuli?
I na jakiej oliwie Pani podsmaża? Czytałem, że oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno nie jest dobra do smażenia. Jakiej oliwy stosuje Pani do smażenia, a jakich do innych celów?
Dziękuję z góry za odpowiedź i pomoc.
Jacek

Daria
Gość
Daria

Bardzo dobra zupa :) Dopiero pierwszy raz sprobowalam soczewice i to wlasnie w tej postaci. Moje kubki smakowe byly nastawione na troszke inny smak… w rezultacie zupa smakowala jak moja niegdys przyrzadzana fasolka po bretonsku. Uzylam zoltej soczeiwcy nie znajac jej smaku… taka fasolkowata ;) Ta sama kompozycja przypraw plus duzo sosu pomidorowego, jednak calosc oslodzona cukrem dla otrzymania smaku slodko-kwasnego. Pyszotka :)
Przypadkiem trafilam na ten blog ale juz bardzo mi sie podoba, widze podobny smak. Nastepny w kolejce pasztet z soczewicy z garam masala… bedzie mniam :)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Super Dario, bardzo mi miło :-) Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.

Aneta
Gość
Aneta

To już (na razie ;) 3 zupa, którą “przejęliśmy” do domowego menu z tego bloga :) Smakowo rewelacja, świetna proporcja i dobór przypraw, proste składniki, na talerzu kolorowo – mąż i dzieci (20 m-cy i 7 lat) zachwyceni! No i ja wiadomo też :) Okazuje się, że zdrowe jest smaczne :))) Oby więcej takich receptur :)))

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Aneta, bardzo się cieszę, że zupa przypadła Wam do gustu :-) Na pewno będzie jeszcze nie jedna pyszna zupa, bo kocham to danie :-)

trackback

[…] Zupa z soczewicą i ziemniakami […]

Gradz Monika
Gość
Gradz Monika

Zupa jest rewelacyjna, zamiast curry dodaję kurkumę, nie dodaję selera bo alergizuje mojego syna, ale zupa i tak jest naszą ulubioną całej naszej trójki :-) uwielbiamy soczewicę pod każdą postacią. Dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Proszę bardzo. Ściskam :-)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Cieszę się, że smakowała :) Pozdrawiam

trackback

[…] śniadanie. W moim jesiennym repertuarze są zupy gęste, rozgrzewające i sycące. Zupy z dynią, z soczewicą, z jarmużem, z kaszami. Nie może zabraknąć też zupy grzybowej, bo to jedna z moich ulubionych […]

Iga z Dietmap.pl
Gość

Taka zupa nie dość, że poprawia humor smakiem to jeszcze słonecznym wyglądem! Czas na trochę Lata w kuchni! :) Pychotka.

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

:) Cieszę się, że smakuje:)

Katarzyna Szalast
Gość
Katarzyna Szalast

Uwielbiam te zupę 😄😄😄😄

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

:)

Katarzyna Szalast
Gość
Katarzyna Szalast

Za każdym razem gdy robię te zupę nie mogę wyjść z podziwu jej smaku 😄

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Cieszę się :-)

mama
Gość
mama

Ja nie dodaję curry ale podduszaną dynię i kurkumę :)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Fajny pomysł :)

Mamorki
Gość

Magdo, czy jest możliwość zastąpienia czymś cebuli i czosnku? Może por z jakimś dodatkiem? Przy chorej trzustce, cebula z czosnkiem odpadają :(

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Cebulę i czosnek można zastąpić porem, ale por to ta sama grupa co czosnek i cebula. Ewentualnie można użyćasafetydy – przyprawy o smaku cebulki http://www.przyprawowy.pl/asafetida-asafetyda.html :-)

Weronika55
Gość
Weronika55

Zrobiona i ląduje w przepiśniku. Łatwa w przyrządzeniu, szybka i tania. Nawet bez selera wyszła przepyszna i chyba się nie opanuję i zaraz zjem ją na śniadanie ;) Dodatkowo gdy ktoś lubi pikantną kuchnię indyjską można dodać chili, szczyptę kurkumy dla zdrowia.
Dowód na to, że zupa wcale nie musi być na mięsie/ze śmietaną/makaronem by genialnie smakować. Niedługo próbuję kolejne przepisy, bo jak tak przeleciałam po tym blogu, widzę, że zapowiada się niezła uczta dla podniebienia :) Pozdrawiam :)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Super, bardzo się cieszę :-) Pozdrawiam

Anna Gajewska
Gość
Anna Gajewska

Pozytywnie mnie zaskoczyl smak tej zupy. Przepyszne urozmaicenie menu:) dziękuję za przepis

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Nie ma za co :-) Cieszę się, że smakowała :-) Ściskam.

Krzyś
Gość
Krzyś

Moja konkubina poprosiła mnie o zrobienie zupy z soczewicy i otwarła mi ten przepis. Niestety na początku zaznaczono, że jest to porcja dla “maluszka po 12m życia”, więc w sumie nie wiedziałem, czy ilość składników przemnożyć x2 dla dorosłej osoby, a więc x4 dla 2 osób, choć z drugiej strony wydaje mi się, że podane ilości były zbyt duże dla takiego maluszka. W efekcie zamówiłem pizzę a zupę z soczewicy sobie odpuściłem :(

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

:) Z tych składników wychodzi około 4 dużych porcji zupy :-) Informacja o maluszku informuje, nie o tym, że jest to porcja dla maluszka, ale że maluszek też może ją zjeść jeśli skończył 12 miesięcy :-)

Ania
Gość
Ania

czy soczewice nalezy moczyc przed uzyciem?

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Nie trzeba.

Marlena Bany
Gość
Marlena Bany

Zupa przepyszna ☺ szybka i prosta do zrobienia a moja dwuletnia córeczka zajada że smakiem 😀 polecam wszystkim 😀

Marcin Chrzan
Gość
Marcin Chrzan

Magdo dziekuję za przepis. Ja zrobiłem na świeżych kościach wieprzowych z mięskiem i też rewelacja :)
Dodałem też trochę lubczyku i cząbru. Bez curry i papryki. Ale też pyszna. dziękuje bardzo. Pozdrawiam

Marcin Chrzan
Gość
Marcin Chrzan

Piotrusiowi 18 mies. też bardzo smakowała :)

Beatka28b
Gość

Czy taka zupa będzie smakowała bez przecieru pomidorowego? Córeczka ma uczulenie na pomidory.