fbpx

Zapisz się na newsletter i pobierz bezpłatnie
6 POMYSŁÓW NA ZDROWE, WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE SŁODKOŚCI

 
Powiadomienia
Powiadom o
guest
62 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ervisha
8 lat temu

Taką zupę zjadłabym z przyjemnością. Uwielbiam zupy z soczewicą i warzywami

kama
kama
8 lat temu

Twoje przepisy są przepyszne mniaaam:)

Ewela Ewel
8 lat temu

ale tu u smacznie u Ciebie 🙂 będę wracać 🙂

Anna
Anna
8 lat temu

Mnóstwo Twoich przepisów zagościło na stałe w mojej książce kucharskiej,czego nie spróbuję trafia w gust kulinarny mojej rodziny.Dziękuję za pyszne i zdrowe inspiracje

Kasia
8 lat temu

Dziś za oknem znowy pada śnieg, choć wczoraj była już nadzieja, bo cały dzień słońce świeciło. Z rana podły humor, więc pomyśłałam, że zrobię zdrowy obiad i poprawię sobie humor zupą z czerwonej soczewicy. Dzięki za ten przepis i za bloga 🙂

Agnieszka
Agnieszka
8 lat temu

Zupę z soczewicy jadłam po raz pierwszy w życiu – choć już wiele wiosen przeżyłam. Na pewno zagości u nas na stałe 🙂 Moje dzieci i mąż zaakceptowali nowe danie w jadłospisie. To już kolejne, które wykorzystuję z Pani bloga. Dzięki za inspiracje! TAK TRZYMĆ!

Ewelajna25
Ewelajna25
8 lat temu

Hej!
Zupę soczewicową gotuję dosyć często, ale pierwszy raz z takim zestawem przypraw, i muszę powiedzieć, że robi to dużą różnicę w smaku! Zupa pyszna, jak zresztą pozostałe z Twoich przepisów! Jutro biorę się za koktajl z komosy, od razu zrobię na więcej porcji 🙂 Dziękuję za zdrowe inspiracje kulinarne!

Dominika
Dominika
8 lat temu

Smaczna ta zupka 🙂 Zrobiłam ją dziś pierwszy raz i w sumie mi poskamowała. Co prawda nie wyglądała zbyt apetycznie zaraz po ugotowaniu i po dodaniu przecieru, ale ją zmiksowałam na krem i teraz jest “palce lizać”! Do tego mojej rocznej córeczce ugotowałam cielęcinkę, wrzuciłam groszek ptysiowy i obiadek gotowy 🙂

Basia
Basia
7 lat temu

Ge nial na! Nasza ulubiona zupa 🙂 Niesamowite, że coś tak zdrowego może być takie pyszne. Bardzo polecam

Daria
7 lat temu

zupa pierwsza klasa! (; dałam razowe grzanki i kleks śmietany.. pycha!

jola
jola
7 lat temu

Przepyszna 🙂 ja dodalam mniej przecieru 🙂 przez przypadek trafilam na bloga ale od dziś będę tu stałym gościem 🙂

marlena
marlena
7 lat temu

Czy mogę zastąpić czerwoną soczewicę zieloną?

Joanna
Joanna
7 lat temu

Rewelacja 🙂 właśnie ugotowałam moim bliźniakom

Ewa
Ewa
6 lat temu

Już nieraz gotowałam, przepyszna zupa! Idealna na jesienne chłody 🙂

Patrycja
Patrycja
6 lat temu

Czy taka zupa będzie smakowała bez przecieru pomidorowego? Córeczka ma uczulenie na pomidory.

Patrycja
Patrycja
6 lat temu

Zrobiłam zupkę dla córeczki bez przecieru a dla Nas z przecierem 🙂 Obie wersje były smaczne, ale jednak z przecierem zupa jest lepsza 🙂
I w końcu, dzięki Pani blogu, trafiłam na dobry przepis na zupę z soczewicą 🙂
W następnej kolejności będzie zupa prowansalska 🙂
Pozdrawiam.

dzejsson
dzejsson
6 lat temu

Pani Magdo.
Piszę pierwszy raz, ale będę pisał częściej. Jako ojciec 4,5 letniej córki chciałem zacząć gotować bardziej zdrowo, ale teraz jestem już zmuszony. Zrobiliśmy testy na nietolerancję i wyszło dużo produktów, których córka nie toleruje. Np. Cebula, seler, pomidor, ogórek, dynia.
Odnośnie przecieru pomidorowego pytanie już było.
Co mogę dać zamiast cebuli?
I na jakiej oliwie Pani podsmaża? Czytałem, że oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno nie jest dobra do smażenia. Jakiej oliwy stosuje Pani do smażenia, a jakich do innych celów?
Dziękuję z góry za odpowiedź i pomoc.
Jacek

Daria
Daria
6 lat temu

Bardzo dobra zupa 🙂 Dopiero pierwszy raz sprobowalam soczewice i to wlasnie w tej postaci. Moje kubki smakowe byly nastawione na troszke inny smak… w rezultacie zupa smakowala jak moja niegdys przyrzadzana fasolka po bretonsku. Uzylam zoltej soczeiwcy nie znajac jej smaku… taka fasolkowata 😉 Ta sama kompozycja przypraw plus duzo sosu pomidorowego, jednak calosc oslodzona cukrem dla otrzymania smaku slodko-kwasnego. Pyszotka 🙂
Przypadkiem trafilam na ten blog ale juz bardzo mi sie podoba, widze podobny smak. Nastepny w kolejce pasztet z soczewicy z garam masala… bedzie mniam 🙂

Magda Gembacka
6 lat temu
Reply to  Daria

Super Dario, bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej.

Aneta
Aneta
6 lat temu

To już (na razie 😉 3 zupa, którą “przejęliśmy” do domowego menu z tego bloga 🙂 Smakowo rewelacja, świetna proporcja i dobór przypraw, proste składniki, na talerzu kolorowo – mąż i dzieci (20 m-cy i 7 lat) zachwyceni! No i ja wiadomo też 🙂 Okazuje się, że zdrowe jest smaczne :))) Oby więcej takich receptur :)))

Magda Gembacka
6 lat temu
Reply to  Aneta

Aneta, bardzo się cieszę, że zupa przypadła Wam do gustu 🙂 Na pewno będzie jeszcze nie jedna pyszna zupa, bo kocham to danie 🙂

trackback

[…] Zupa z soczewicą i ziemniakami […]

Gradz Monika
Gradz Monika
6 lat temu

Zupa jest rewelacyjna, zamiast curry dodaję kurkumę, nie dodaję selera bo alergizuje mojego syna, ale zupa i tak jest naszą ulubioną całej naszej trójki 🙂 uwielbiamy soczewicę pod każdą postacią. Dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie

Magda Gembacka
6 lat temu
Reply to  Gradz Monika

Proszę bardzo. Ściskam 🙂

Magda Gembacka
6 lat temu
Reply to  Gradz Monika

Cieszę się, że smakowała 🙂 Pozdrawiam

trackback

[…] śniadanie. W moim jesiennym repertuarze są zupy gęste, rozgrzewające i sycące. Zupy z dynią, z soczewicą, z jarmużem, z kaszami. Nie może zabraknąć też zupy grzybowej, bo to jedna z moich ulubionych […]

Iga z Dietmap.pl
5 lat temu

Taka zupa nie dość, że poprawia humor smakiem to jeszcze słonecznym wyglądem! Czas na trochę Lata w kuchni! 🙂 Pychotka.

Magda Gembacka
5 lat temu

🙂 Cieszę się, że smakuje:)

Magda Gembacka
5 lat temu

🙂

Magda Gembacka
5 lat temu

Cieszę się 🙂

mama
mama
5 lat temu

Ja nie dodaję curry ale podduszaną dynię i kurkumę 🙂

Magda Gembacka
5 lat temu
Reply to  mama

Fajny pomysł 🙂

Mamorki
5 lat temu

Magdo, czy jest możliwość zastąpienia czymś cebuli i czosnku? Może por z jakimś dodatkiem? Przy chorej trzustce, cebula z czosnkiem odpadają 🙁

Magda Gembacka
5 lat temu
Reply to  Mamorki

Cebulę i czosnek można zastąpić porem, ale por to ta sama grupa co czosnek i cebula. Ewentualnie można użyćasafetydy – przyprawy o smaku cebulki http://www.przyprawowy.pl/asafetida-asafetyda.html 🙂

Weronika55
Weronika55
5 lat temu

Zrobiona i ląduje w przepiśniku. Łatwa w przyrządzeniu, szybka i tania. Nawet bez selera wyszła przepyszna i chyba się nie opanuję i zaraz zjem ją na śniadanie 😉 Dodatkowo gdy ktoś lubi pikantną kuchnię indyjską można dodać chili, szczyptę kurkumy dla zdrowia.
Dowód na to, że zupa wcale nie musi być na mięsie/ze śmietaną/makaronem by genialnie smakować. Niedługo próbuję kolejne przepisy, bo jak tak przeleciałam po tym blogu, widzę, że zapowiada się niezła uczta dla podniebienia 🙂 Pozdrawiam 🙂

Magda Gembacka
5 lat temu
Reply to  Weronika55

Super, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam

Katarzyna Szalast
Katarzyna Szalast
5 lat temu

Uwielbiam te zupę ????

Katarzyna Szalast
Katarzyna Szalast
5 lat temu

Za każdym razem gdy robię te zupę nie mogę wyjść z podziwu jej smaku ?

Anna Gajewska
Anna Gajewska
4 lat temu

Pozytywnie mnie zaskoczyl smak tej zupy. Przepyszne urozmaicenie menu:) dziękuję za przepis

Magda Gembacka
4 lat temu
Reply to  Anna Gajewska

Nie ma za co 🙂 Cieszę się, że smakowała 🙂 Ściskam.

Krzyś
Krzyś
4 lat temu

Moja konkubina poprosiła mnie o zrobienie zupy z soczewicy i otwarła mi ten przepis. Niestety na początku zaznaczono, że jest to porcja dla “maluszka po 12m życia”, więc w sumie nie wiedziałem, czy ilość składników przemnożyć x2 dla dorosłej osoby, a więc x4 dla 2 osób, choć z drugiej strony wydaje mi się, że podane ilości były zbyt duże dla takiego maluszka. W efekcie zamówiłem pizzę a zupę z soczewicy sobie odpuściłem 🙁

Magda Gembacka
4 lat temu
Reply to  Krzyś

🙂 Z tych składników wychodzi około 4 dużych porcji zupy 🙂 Informacja o maluszku informuje, nie o tym, że jest to porcja dla maluszka, ale że maluszek też może ją zjeść jeśli skończył 12 miesięcy 🙂

Ania
Ania
4 lat temu

czy soczewice nalezy moczyc przed uzyciem?

Magda Gembacka
4 lat temu
Reply to  Ania

Nie trzeba.

Marlena Bany
Marlena Bany
3 lat temu

Zupa przepyszna ☺ szybka i prosta do zrobienia a moja dwuletnia córeczka zajada że smakiem ? polecam wszystkim ?

Marcin Chrzan
Marcin Chrzan
3 lat temu

Magdo dziekuję za przepis. Ja zrobiłem na świeżych kościach wieprzowych z mięskiem i też rewelacja 🙂
Dodałem też trochę lubczyku i cząbru. Bez curry i papryki. Ale też pyszna. dziękuje bardzo. Pozdrawiam

Marcin Chrzan
Marcin Chrzan
3 lat temu

Piotrusiowi 18 mies. też bardzo smakowała 🙂

Beatka28b
3 lat temu

Czy taka zupa będzie smakowała bez przecieru pomidorowego? Córeczka ma uczulenie na pomidory.

Monika
Monika
6 miesięcy temu

Zupa bardzo smaczna, szybka. Będe gotować, dziekuje za przepis 🙂 Następnym razem zrobię gęstszą, dodam wiecej ziemniaków i soczewicy.

62
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x