Prosta i pyszna zupa czosnkowa

Na rozgrzewkę proponuję pyszną zupę  z super gwiazdą – czosnkiem, który robi furorę nie tylko w kulinariach, ale także w lecznictwie. Warto po niego sięgać, bo dzięki swoim właściwościom pomaga budować super odporność.

Czosnek należy do warzyw z rodziny cebulowatych, podobnie jak cebula, por i szczypiorek.  Jest pogromcą wirusów, bakterii, grzybów, pasożytów, a nawet komórek nowotworowych. Ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i detoksykacyjne (usuwa z organizmu toksyny). Pobudza apetyt, pomaga w leczeniu przeziębień i chorób układu oddechowego. Korzystnie wpływa również na układ trawienny i krwionośny.

Należy pamiętać, aby przed spożyciem czosnku zetrzeć go lub pokroić i odstawić na 10 minut. Zabieg ten powoduje uwolnienie się z błon komórkowych enzymu allinazy, który pomaga w aktywizacji korzystnych dla zdrowia znajdujących się w czosnku związków siarkowych. Po tym czasie czosnek można zjeść na surowo – albo ugotować, najlepiej nie dłużej niż przez 5 – 6 minut. Zbyt długie gotowanie niszczy allinazę.

Po obróbce termicznej  czosnek swój ostry smak, zmienia na słodkawy i łagodny. Pyszny jest pieczony, ale ciekawie smakuje również ukiszony.

Aby cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem, a także jego walorami zdrowotnymi jedzmy go w różnych formach – na surowo dodając do sałatek, past kanapkowych (np. do guacamole lub humusu) czy pesto – jak i gotowany przygotowując np. taką oto zupę czosnkową.

W smaku jest łagodna. Dobrze smakuje z natką pietruszki. Aby była bardziej sycąca, można dorzucić do niej np. białą fasolę. Bardzo tę zupę lubimy. Je ją nawet moja najmłodsza, nieco ponad roczna córka. Am mniam!

czosnkowa3

Składniki

  • 1 1/2 litra bulionu warzywnego
  • około 20 sporych ząbków czosnku
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 ziemniaki
  • duża garść orzechów nerkowca, wcześniej namoczonych 1-2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

1

Czosnek obrać, drobno posiekać i odstawić na 10 minut. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki oraz przepłukać i sparzyć kaszę jaglaną.

2

Do garnka wlać bulion warzywny, zagotować, dodać kaszę, a po chwili również ziemniaki. Gotować do momentu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodać czosnek i gotować jeszcze około 5 minut. Zdjąć z ognia.

3

Następnie dodać orzechy nerkowca i całość zmiksować na gładki krem.

4

Doprawić do smaku płatkami drożdżowymi, majerankiem solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem natki pietruszki.

Spróbuj również

  • Z nieba mi spadłaś z tym przepisem, akurat wszystkie składniki mam w domu i zaraz rozpoczynam produkcję zupy! Dzięki!

  • No więc zrobiłam i już nic nie zostało :) Dzięki za pyszny pomysł na zupę!

  • Wow, Klaudia szybka jesteś :-) Cieszę się, że zupa smakowała :-) Pozdrawiam

  • kolor ma cudowny! niczym śnieg za oknem :) a smak jeszcze lepszy! te osoby, które mnie znają wiedzą jak bardzo lubię czosnek haha :)

  • Daria, robiłaś ? Kolor zupy jest nieco bardziej kremowy, na zdjęciu blado wypadł ;)

  • Sylwia

    Bardzo smaczna i sycaca zupa! Swietny blog z pieknymi fotkami, z pysznym i zdrowym jedzonkiem. Gratuluje i dziekuje za inspiracje! :)

  • Sylwia, dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że zupa smakowała :-) Pozdrawiam

  • joannkk

    Nie miałam nerkowców, ale i bez nich wyszła przepyszna! Będę jeszcze tę zupę gotować, dzięki:).

  • Joannkk, nie ma za co. Cie się, że smakowała :-)

  • Pyszne! Uwielbiam takie zdrowe przepisy! Chyba zrobię sobię taką zupę:)

  • Justyna

    Pyszna…moim chłopcom smakowała z grzankami…Idealna po szaleństwie na śniegu :)

  • Właśnie skończyłam wyjadać ostatki z garnka. Bez nerkowców, ale przepyszna! i nawet mężowi, który generalnie kremów nie jada, smakowała :-) więc będzie powtórka. Dziękuję za piękne i mądre przepisy :-)

  • Super Justyna. Bardzo się cieszę :D Ściskam

  • Agnieszko, nie ma za co dziękować. Cieszę się, że wszystkim smakowała :-)

  • Jagoda

    Nie znam płatków drożdżowych, czym mogę je zastąpić?

  • Jagoda, można je pominąć.

  • Tess Vaskiv

    Tego potrzebowałam, żeby wzmocnić się po chorobie. Zupka już gotowa, zabieram się za konsumowanie :)

  • Magda Gembacka

    Mam nadzieję, że smakowała :-)

  • Tess Vaskiv

    o tak! świetna zupa!

  • konkretna zupka :)

  • Właśnie zabieram się za tę zupę. Zastanawiam się czy taka ilość czosnku nie będzie szokiem dla dziecka :> Do tej pory jakieś mikro ilości wkładałam do zupy czy sosu do makaronu.

  • Magda Gembacka

    Myślę, że nie. Ta zupa nie jest ostra. Dzieciaki chętnie ją jedzą :-)

  • Oto i ona, ale zmniejszyłam ilość czosnku jak na pierwszy raz ;)

  • Magda Gembacka

    Super. Mam nadzieję, że smakowała ?:-)

  • Musiała, bo wszyscy jesteśmy chorzy ;)

  • Magda Gembacka

    ooo, to zdrówka życzę :-)

  • anetanatalia

    Dziś ugotowałam – wyszła naprawdę pyszna! Warto polecić!

  • Magda Gembacka

    Super ! Pozdrawiam serdecznie

  • Gosia

    Dzień dobry! Mam pytanie, jak Pani przyrządza bulion warzywny ? Planuję ugotować tą zupę na weekend.

  • Magda Gembacka

    Na oko :) Kawałek selera, dwie marchewki, korzeń pietruszki, cebula przypalona na ogniu, kawałek pora, kawałek kapusty, świeży lubczyk. Wszystko zalewam wodą (około 1,5 l) , dodaję dwa liście laurowe, ziele angielskie i gotuję około godziny. Gotowe :-)

  • Pingback: Zupa grzybowa z makaronem gryczanym i orzechami laskowymi | Ammniam()

  • Kasia Badowska

    trochę bałam się, że będzie to smak nieprzyjemnego czosnku, ale nic podobnego. Zupa bardzo dobra, smakiem zbliżona do żurku, Warto wypróbować.