Post dr Dąbrowskiej – jadłospis na 7 dni

Dzisiaj przygotowałam dla was obiecane menu na 7 dni postu warzywno-owocowego. Starałam się, aby było kolorowe, różnorodne, a jednocześnie zawierało łatwo dostępne składniki i nie było bardzo pracochłonne do przygotowania. Mam nadzieję, że wam się spodoba i z niego skorzystacie.

Dzienny jadłospis składa się z trzech posiłków – śniadania, obiadu i kolacji. Jeśli lubicie jeść częściej, a mniej, możecie włączyć do menu rownież II śniadanie i podwieczorek  rozdzielając odpowiednio dania (np. koktajl możecie wypić na II śniadanie, a zupę zjeść na podwieczorek).

Tylko niektóre potrawy mają dokładny przepis (link), ale dania są tak proste, że na pewno uda się wam je przygotować po swojemu. A ja w kolejnym odcinku przygotuję dla was przepisy na faszerowane buraki i gołąbki.

Tymczasem życzę wam smacznego i powodzenia :-)

W razie pytań, piszcie :-)

Menu na 7 dni

 

Dzień I

Śniadanie:
Zakwas buraczany
Koktajl z jarmużu, jabłka, soku z cytryny i wody
Surówka ze szpinaku, pomidorków koktajlowych, szczypiorku
Starte pieczone buraki z papryką czerwoną, szczypiorkiem i kiełkami rzodkiewki

Obiad:
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, koperkiem, natką
Krem jarzynowy
Pieczony kalafior z natką pietruszki
½ grejpfruta

Kolacja:
Sałata rzymska ze świeżym ogórkiem, szczypiorkiem i koperkiem
Kiszona czerwona kapusta z marchewką
Leczo z papryką i cukinią

 

Dzień II

Śniadanie:
Zakwas buraczany
Koktajl szpinakowo-jabłkowo-selerowy
Marchewka pokrojona w cienkie plasterki z cząstkami pomarańczy i świeżą kolendrą

Obiad:
Surówka z jarmużem, marchewką, rzodkiewką, szczypiorkiem i jabłkiem
Zupa ogórkowa z koperkiem
Duszona czerwona kapusta z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

Kolacja:
Surówka z surowego brokuła z pomidorami, szczypiorkiem i kiszonym ogórkiem
Frytki z marchewki z sosem pomidorowym

Dzień III

Śniadanie:
Zakwas buraczany
Sok z natki pietruszki, rukoli, jabłka, kiwi i imbiru
Świeży koper włoski (fenkuł) z cząstkami pomarańczy
Cukinia duszona z cebulą, szpinakiem i tymiankiem

Obiad:
Surówka z sałaty masłowej, pora, jabłka, kiszonych ogórków
Bulion warzywny z makaronem z marchewki i selera z natką pietruszki
Marchewka duszona z pietruszką, cebulą, czosnkiem, selerem naciowym z posypką z natki pietruszki, skórki z cytryny i czosnku

Kolacja:
Surówka z czerwonej kapusty, papryki, ogórka, szczypiorku, selera naciowego, jabłka i natki pietruszki
Kiszone ogórki ze startymi pieczonymi burakami i cebulką
Brokuły, kalafior i marchewka gotowane na parze z kiełkami lucerny i szczypiorkiem

Dzień IV

Śniadanie:
Zakwas buraczany
Koktajl z kapusty bok choy, kiwi, ogórka i pomarańczy
Ryż z kalafiora z ogórkiem, pomidorkami, rzodkiewką, szczypiorkiem i selerem naciowym
Pieczona papryka ze świeżą kolendrą

Obiad:
Krem brokułowy z kiełkami brokuła
Makaron z cukinii z salsą pomidorowo-bazyliową

Kolacja:
Buraki faszerowane warzywami (papryka, pomidory, marchewka, cebula, czosnek, świeża kolendra, natka pietruszki)
Kapusta biała z marchewką, kalarepą, szczypiorkiem, koperkiem
Kiszona kapusta z marchewką i jabłkiem

Dzień V

Śniadanie:
Zakwas buraczany
Koktajl z bazylii, papryki i jabłka
Sałata rzymska z cząstkami czerwonego grejpfruta i melonem

Obiad:
Sałata lodowa z kiszonym ogórkiem,porem ,jabłkiem i koperkiem
Kapuśniak z warzywami korzeniowymi
Leczo z dynią

Kolacja:
Duszona biała kapusta z cebulą i koperkiem
Mix sałat z pomidorami, świeżym ogórkiem, i żółtą papryką, z szczypiorkiem i kiełkami jarmużu
Kiszone ogórki z kiełkami pora i kalarepą

 Dzień VI

Śniadanie:
Zakwas buraczany
Sok z natki pietruszki,  brokułów i pomarańczy i jabłka
Sałatka z cykorii, jabłka i roszponki
Buraczki duszone na ciepło

Obiad:
Krem cukiniowo-porowy
Grilowane bakłażany z sosem paprykowo-pomidorowym
Kimchi –  kiszona kapusta po koreańsku

Sałata lodowa z marchewką, rzodkiewką, szczypiorkiem i kiełkami lucerny

Kolacja:
Sałatka z sałatą rzymską, rukolą, z makaronem z surowej dyni, cząstkami pomarańczy, sok z cytryny, sól
Purée z kalafiora z koperkiem
Frytki z selera z sosem pomidorowym

 Dzień VII

Śniadanie:
Zakwas buraczany
Sok z jarmużu, natki, selera naciowego, jabłka, imbiru i cytryny
Pieczone jabłko z cynamonem

Obiad:
Ogórki małosolne ze szczypiorkiem i rukwią wodną
Zupa cebulowa z majerankiem
Gołąbki z kapusty włoskiej z farszem z kalafiorowego ryżu, podduszonej cebuli, marchewki, selera, suszonych pomidorów i natki pietruszki
Blanszowana marchewka w plasterkach z czosnkiem, miętą i octem winnym

Kolacja:
Kapusta pekińska z pomidorami, rzodkiewką, szczypiorkiem, sok z cytryny, sól
Kiszona czerwona kapusta z natką pietruszki
Grillowana cukinia z czosnkiem i tymiankiem

 

Dodatkowe informacje i wskazówki:

  1. Pamiętajcie, aby w ciągu dnia dużo pić. Dobrze jest sięgać po wodę (np. z cytryną, miętą) herbatki ziołowe (np. lipa, rumianek, koper włoski, mięta, roibos), soki warzywne ( np. z kiszonych ogórków, kiszonej kapusty, buraczano-marchewkowo-selerowy).
  2. Wszystkie surówki i sałatki można doprawić sokiem z cytryny, octem jabłkowym, niewielką ilością soli nieoczyszczonej np. kłodawskiej, himalajskiej, jak również przyprawami np. ziołami prowansalskimi, czubrycą, oregano i innymi naturalnymi przyprawami i świeżymi ziołami.
  3. Niektóre dania są podlinkowane do konkretnych przepisów. Jeśli jakiś przepis zawiera składniki, których nie powinno jeść się podczas postu, po prostu pomińcie je i przygotujcie danie bez tych składników np. bez oleju, bez awokado, bez strączków.

Spróbuj również

  • Anna Hajdamowicz

    Dzień dobry :)
    Co zamiast zakwasu buraczanego, którego nie mogę przełknąć?

  • Witam. Czy w trakcie karmi piersią, maluszek 11 mcy można przeprowadzić post z takim jadłospisem jak ten powyżej?

  • Sok z kiszonej kapust lub kiszonych ogórków labo po prostu dowolne kiszone warzywa

  • Agnieszko, podczas karmienia piersią post nie jest wskazany niestety.

  • Tak myślałam. Niestety niewiele można w trakcie KP. Zatem nic tylko czekać.

  • Ja miałam dokładnie to samo. Chciałam zrobić post, ale nie mogłam bo, albo byłam w ciąży, albo karmiłam piersią :-)

  • renata

    Magduś, Ty moje GURU największe jeśli chodzi o zdrowie odżywianie, dziękuję Ci za ten jadłospis :)

  • Bardzo proszę :-)

  • Karolina

    Szukałam, ale chyba jakos trefnie :( Jak zrobić zakwas buraczany?

  • Zakwas buraczany, czyli po prostu sok z kiszonych buraków. Wystarczy umyte buraki zalać ciepłą przegotowaną wodą z dodatkiem soli. Słóik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Do buraków można dodać jeszcze czosnek, liść laurowy, ziele angielskie. A żeby przyśpieszyć fermentację można na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Po 3-5 dniach mamy ukiszone buraki i sok :-)

  • agrafka

    Surówka z surowego brokuła z pomidorami, szczypiorkiem i kiszonym ogórkiem jest moją faworytką. Taka prosta, a jakoś do tej pory nigdy jej nie próbowałam. Dzięki za pomysł :)

  • Nie ma za co :-) Cieszę się, że smakowało :-)

  • Sabina Bicz

    a te buraki – wyrzucamy czy zjadamy? :)

  • Oczywiście, że zjadamy – są pyszne :-)