Pyszna surówka z kalafiora

Dzisiaj mam dla Was kolejny do kolekcji przepis surówkowy. Tym razem w roli głównej kalafior. Surówka z kalafiora jest pyszna.  Zamiast klasycznej oliwy, oleju, czy majonezu, które z reguły dodaje się do tego typu  dań, występuje w niej awokado.

To co może Was nieco zdziwić w tej surówce to połączenie świeżego ogórka z pomidorem.  Słyszeliście pewnie o tym, że nie powinno się tego robić, gdyż ogórek zawiera enzym askorbinazę, który niszczy witaminę C znajdującą się w pomidorach ?

Okazuje się, że problem ten można rozwiązać skrapiając ogórka sokiem z cytryny i w ten sposób dezaktywować enzym (zakwaszenie hamuje aktywność askorbinazy).

Jeśli mimo to nie chcecie łączyć pomidora z ogórkiem, możecie dodać do surówki tylko jedno z tych warzyw – wersja z samym ogórkiem lub samym pomidorem jest równie pyszna.

Surówkę możecie również wzbogacić o pestki słonecznika lub inne ulubione nasiona czy orzechy.

surowkakalafiorowa_duet

 

 

Surówka z kalafiora

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 szklanki drobno pokrojonego lub startego na tarce surowego kalafiora
  • 1 dojrzały pomidor sparzony i drobno pokrojony w kosteczkę
  • 1 ogórek gruntowy obrany i drobno pokrojony w kosteczkę
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1

Kalafior, pomidor, górek i szczypiorek włożyć do miseczki i wymieszać.

2

W drugiej małej miseczce rozgnieść awokado, skropić je sokiem z cytryny i wymieszać z pozostałymi składnikami surówki.

3

Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Spróbuj również