Frytki z selera

Frytki to jedno z tych dań, za którym przepadają dzieci – z resztą nie tylko one – i które standardowo znajduje się w dziecięcym menu we wszelkich jadłodajniach. Niestety nie są zdrowe  – pełne  szkodliwego tłuszczu – i dzieci zdecydowanie nie powinny ich jeść. Warto zatem przygotować frytki w domu. Zamiast smażyć je na głębokim tłuszczu, lepiej upiec w piekarniku. Można zrobić je nie tylko z ziemniaków, ale również z innych warzyw np. pietruszki, marchewki, batatów albo z selera.

I dzisiaj właśnie zapraszam Was na frytki selerowe, które mają ciekawy, słodkawo-pikantny smak. Dobrze komponują się z sosem pomidorowym albo keczupem. Ja lubię je z dodatkiem prażonego sezamu.

Często robię mix różnych rodzajów frytek np. ziemniak-seler-marchew, do tego koniecznie duża porcja zielonej sałaty z cytrynowym dressingiem i jestem w raju.

frytki2

Frytki z selera

Składniki:
1 duży seler,
1 – 2 łyżki oliwy z oliwek,
sól.

Seler obrać, pokroić na półcentymetrowe plastry, a następnie w słupki. Wrzucić je do miski, dodać 1-2 łyżki oliwy i za pomocą dłoni wymieszać tak, aby oliwa pokryła każdy słupek selera. Dodać sól i jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowane kawałki ułożyć jedną warstwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 30-40 minut, aż się zarumienią i będą chrupiące. W połowie pieczenia frytki należy przemieszać, aby upiekły się z każdej strony.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Przed pieczeniem surowe jeszcze frytki można przyprawić słodką papryką, świeżym lub suszonym tymiankiem, rozmarynem lub innymi ulubionymi przyprawami.
  2. Frytki selerowe dobrze smakują posypane podprażonym sezamem.
Danie dla maluszka po 12 m.ż. 
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc.

Spróbuj również

  • cudne zdjęcia. nie znoszę ziemniaczanych frytek, ale te mnie zaintrygowały :]

  • Dzięki Karmelitko:) a co do frytek selerowych to trzeba zrobić, moż te Ci posmakują:)-

  • wyglądają całkiem apetycznie, chętnie spróbuję zrobić

  • ola

    ja przed włożeniem do piekarnika gotuję 5-10 minut na parze i nie trzeba później tak długo piec, i są bardziej miękkie

  • Olu, dobry patent. Muszę spróbować tak zrobić :-)

  • anka

    piec z termoobiegiem, czy góra-dół, czy jeszcze jakoś inaczej? nigdy nie wiem

  • Magda Gembacka

    Termoobieg, ale góra-dół też będzie okej :-)

  • Pingback: Post dr Dąbrowskiej - jadłospis na 7 dni()