Leczo z dynią

Jeśli szukacie pomysłu na szybkie danie obiadowe, dobrze trafiliście. Oto propozycja na pyszny, zdrowy i prosty do przygotowania posiłek z samych sezonowych warzyw – wegańskie leczo z dynią.

Uwielbiam leczo. I o tej porze roku robię je często. Żeby było bardziej sycące i zawierało białko zazwyczaj dodaję do niego jeszcze białą fasolę albo ciecierzycę.
Wersja z dodatkiem dyni jest naprawdę fantastyczna. Dynia dodaje temu daniu słodyczy, znakomicie współgra smakowo z papryką i pomidorami.

leczozdynia1

 

Leczo z dynią

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 3 - 4 duże pomidory
  • 300 g dyni np. hokkaido
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól

Przygotowanie

1

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie wraz z czosnkiem w dużym garnku.

2

Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki. Gdy będą już lekko miękkie dodać do nich pokrojone drobno pomidory i dusić na wolnym ogniu.

3

Gdy pomidory rozpadną się dodać jeszcze pokrojoną w kostkę dynię (hokkaido nie obierać, inne gatunki tak).

4

Dusić do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby, warzywa można podlać odrobiną wody.

5

Na koniec leczo posolić i przyprawić wędzoną papryką. Podawać z kaszą, ziemniakami lub razowym chlebem.

 

leczozdynia2

Spróbuj również

  • Przepis wydaję się być banalnie prosty, ale za to jaki smaczny. Koniecznie muszę go zrobić, ponieważ jestem wielką fanką dyni.
    Mam pytanie, czy sama wymyśliłaś ten przepis?
    Pozdrawiam :)

  • W prostocie siła :) Tak, sama wymyśliłam ten przepis, jak każdy inny na tym blogu :-) Pozdrawiam.

  • MS

    po prostu am mniam :)

  • Monika

    Witam serdecznie. Leczo przepyszne :-) Zmieniliśmy tylko jeden składnik bo syn jest na pomidory uczulony i zamiast tego dołożyłam marchewkę 2 szt. i palce lizać :-D Uwielbiam Pani przepisy :-D

  • Monika

    Zapomniałam napisać, że oprócz kilku sprawdzonych blogów kulinarnych również na Pani blogu i przepisach nigdy się nie zawiodłam :-D Zupa z soczewicą bez pomidorów też jest pyszna :-D Osobom mającym jakiekolwiek wątpliwości polecam Ammniam bo przepisy pyszne, produkty nigdy nie zostaną zmarnowane a tak było gdy czasami pokusiłam się i próbowałam z innych stron przygotować, bo zachęcały mnie składniki jakie były używane a kończyło się nieudaną potrawą i wyrzuconymi pieniędzmi w błoto a tego nie lubię robić. Ammniam na 5+

  • Cześć Moniko. Super, cieszę się, że leczo smakowało :) I dzięki za miłe słowa :-)

  • Moniko, bardzo dziękuję za miłe słowa :) Super, że przepisy wychodzą nie tylko mi :-) Pozdrawiam serdecznie :-)

  • Tak długo mnie tu nie było, jakie zmiany! Pięknie! :)))
    W ramach inauguracji, dzisiaj u nas leczo wg Twojego przepisu :)

    Pozdrawiam Cię ciepło! :)

  • Cześć Diana :-) Cieszę się, że Ci się podobają te blogowe zmiany :-) No i mam nadzieję, że leczo Wam smakowało :-) Ściskam