Lekki makaron z cukinii z salsą pomidorową

W prostocie siła. Taką kuchnię uwielbiam. Dzielę się z Wami przepisem na błyskawiczne danie, idealne na obiad w upalne letnie dni – makaron z cukinii.

To ostatnio mój hit podczas diety warzywno-owocowej. Można oczywiście przygotować je również w wersji niepostnej. I do tego Was zachęcam, bo jest naprawdę pyszne. Niby nic, a jednak smakuje znakomicie. Spróbujcie koniecznie.

makaronzcukini3

Makaron cukiniowy z salsą pomidorową

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 szklanki makaronu z cukinii * 600 g (1,2 WW; 0,6 WBT)
  • 2 duże ząbki czosnku (0,2 WW; 0 WBT)
  • sól (0 WW; 0 WBT)
  • pieprz (0 WW; 0 WBT)
  • Salsa
  • 2-3 pomidory (0,9 WW; 0,6 WBT)
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku lub cebuli dymki (0 WW; 0 WBT)
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej bazylii (0 WW; 0 WBT)
  • sól (0 WW; 0 WBT)

Przygotowanie

1

Salsa pomidorowa: Pomidory pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cebulką, bazylią. Doprawić solą i pieprzem.

2

Makaron: Czosnek wycisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić i włożyć na rozgrzaną patelnię, dodać 1-2 łyżki wody i dusić przez 1-2 minuty.

3

Następnie dodać makaron z cukinii, posolić go, wymieszać i dusić około 2-3 minut.

4

Na koniec przyprawić danie pieprzem. Gdyby w cukiniowym makaronie zostało zbyt dużo wody należy ją odlać.

5

Gotowy makaron podawać z salsą pomidorową.

Notatki

Wersja niepostna: Czosnek i makaron z cukinii można podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Salsę pomidorową można wzbogacić o pokrojone w kostkę awokado i ugotowaną ciecierzycę. Całość można posypać wegańskim parmezanem lub lekko podprażonymi i posiekanymi migdałami.

Makaron z cukinii można zrobić za pomocą spiralizera, czyli spiralnej krajalnicy do warzyw

Informacja dla diabetyków:

SUMA: całość: 2,3 WW; 1,2 WBT

Porcja (całe danie na 2 porcje): 1,1 WW; 0,6 WBT

Wymienniki zostały przeliczone przez ekspertów Diabdis

makaronzcukinii1

Spróbuj również