Top 8 dań z dynią, które warto zrobić jesienią i zimą

Dynia to królowa jesiennych warzyw. Nie może więc zabraknąć jej w codziennym menu. Można wyczarować z niej dania, które nie tylko zachwycą swym kolorem, ale również  smakiem i dostarczą nam wielu cennych wartości odżywczych.

Dynia zawiera prowitaminę A, czyli beta-karoten (dzięki niemu ma tak piękny pomarańczowy kolor), który jest związkiem silnie przeciwzapalnym i  antynowotworowym, ponadto bogata jest  m.in. w witaminę B1, B2, C, E, a także cynk, potas, wapń, fosfor i żelazo.

A oto moje ulubione dania z dynią w roli głównej, które przygotowuję  w domu najczęściej.

TOP 8 DAŃ Z DYNIĄ

1. Zupa dyniowo-soczewicowa

To nasza ulubiona zupa z dyni. Wspaniale rozgrzewa,  a dzięki zawartości soczewicy jest sycąca i bogata w białko. Świetnie smakuje z lekko podprażonymi dyniowymi pestkami i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

 

 

 

 

 

2. Curry z dynią

Kolejne super rozgrzewające danie z dynią – czyli dyniowe curry. Również bardzo sycące, odżywcze i pyszne. Wspaniale smakuje z razową, kaszą bulgur lub ryżem.

 

 

 

 

 

 

 

3. Leczo z dynią

Jest i leczo z dynią. Prosto i smakowicie. Jeśli chcecie, aby danie było bardziej sycące, po prostu dodajcie do niego strączki – fasolę, soczewicę albo ciecierzycę. Najbardziej lubię je jeść z ziemniakami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Gofry owsiane z dynią i jabłkiem

Bardzo pyszne są również gofry owsiane z dodatkiem purée jabłkowo-dyniowego. Pamietajcie, aby piec je w mocno rozgrzanej gorfownicy i czekać cierpliwie, aż będą gotowe – wymagają nieco dłuższego czasu pieczenia, niż tradycyjne gofry.  Można podać je z różnymi dodatkami, pokrojonymi świeżymi owocami, czekoladowym kremem z ciecierzycy, albo migdałowym twarożkiem. Na zdjęciu posypane są ksylitolem.

 

 

 

 

 

 

 

5. Budyń dyniowo-jaglany

Budyń dyniowo-jaglany to kolejna pyszna słodka propozycja z dynią. Robi się go  bardzo prosto, a efekt jest fantastyczny. Spróbujcie koniecznie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Ciasto dyniowe

I jest również dyniowe ciasto, przygotowane na mące pełnoziarnistej, z dodatkiem suszonych owoców. Idealne na jesienny podwieczorek do kubka gorącej herbaty. Znika w mgnieniu oka.

 

 

 

 

 

7. Jesienna komosa z pieczoną dynią i szałwią

A oto banalnie prosta, ale jakże pyszna sałatka z dynią i szałwią. Lubię wzbogacać ją o inne warzywa np. paprykę albo suszone pomidory. Komosę  zamieniam czasami na kaszę jaglaną lub bulgur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Dynia po sycylijsku

I dynia po sycylijsku – z rodzynkami, cebulą i octem balsamicznym. Wspaniały dodatek do dania głównego. Spróbujcie, koniecznie, będziecie pozytywnie zaskoczeni.

 

Zachęcam Was do wypróbowania przedstawionych przepisów. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują i będą ulubione :-)

Dobrego dnia.

Spróbuj również

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MagdaAla Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ala
Gość
Ala

Same pyszności, na początek te gofry poproszę :D
p.s wczoraj były u mnie twoje pierogi z kapusty i ziemniaków , uwielbiam :)