Serek migdałowy na słodko – pomysł na pysznie letnie śniadanie
Co powiecie na kolorowe grzanki z pysznym serkiem migdałowym i owocami ? Już sam ich widok zachęca do spróbowania. Moje dzieciak bardzo je lubią. Same dobierają sobie owoce, tworząc różne kompozycje.
Migdałowy serek na słodko, bez cukru, za to z bananem. Mnóstwo w nim białka, wapnia, potasu, magnezu, witaminy E i błonnika.
Najlepiej jeść go zaraz po przygotowaniu, bo potem zmienia nieco kolor. Jeśli jednak macie ochotę zjeść go nieco później, pomincie banana, dodajcie o 1-2 łyżki więcej jogurtu i dosłodźcie syropem klonowym.
Taki serek można przygotować również w wersji z dodatkiem kakao, albo karobu. Można też zmiksować go z innymi owocami np. malinami, albo brzoskwinią. Każda wersja będzie wyborna.
Serek znakomicie komponuje się z grzankami i świeżymi owocami. Sprawdzi się również świetnie jako nadzienie do naleśników.
Serek migdałowy na słodko – pomysł na pysznie letnie śniadanie
Składniki
1 szklanka migdałów
1 żółty banan
1–2 łyżki jogurtu roślinnego np. sojowego lub kokosowego
1–2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki mielonej wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki kardamonu lub cynamonu (opcjonalnie)
Dodatki: świeże sezonowe owoce np. maliny, jagody, borówki, jeżyny
świeże zioła: mięta, bazylia lub melisa
Przygotowanie
- Migdały zalać wodą, tak aby wszystkie były nią przykryte, wlać 2 łyżki soku z cytryny i moczyć przez 12 godzin.
- Następnie migdały obrać ze skórki, włożyć do miski, dodać banana i pozostałe składniki, zmiksować blenderem ręcznym na gładki serek.
- Do smaku przyprawić sokiem z cytryny, wanilią, cynamonem i kardamonem.
- Gotowym serkiem posmarować ciepłe razowe grzanki, na wierzchu ułożyć ulubione świeże owoce i od razu zjeść.
- Serek można zrobić również z papki migdałowej, która została po zrobieniu domowego migdałowego mleka. Jest dosyć sucha, więc można wtedy dodać do niej więcej jogurtu.
Uwielbiam
Ala 🙂
Zastanawiam sie…dlaczego trzeba obierać migdały?
Żeby serek był biały 🙂
Ten przepis to świetny sposób na wykorzystanie migdałów w kuchni. Zwłaszcza w przypadku komponowania jadłospisu dla dzieci, które nie zawsze przepadają za migdałami. A tu w niezwykle łatwy sposób uzyskać można oryginalny serek na kanapki, który można spożywać też solo jako zdrowy i pożywny deser. A przy tym to doskonała alternatywa dla kupowanych w sklepie kremów orzechowych, przeładowanych cukrem.
Dokładnie tak 🙂