Serek migdałowy na słodko – pomysł na pysznie letnie śniadanie
Co powiecie na kolorowe grzanki z pysznym serkiem migdałowym i owocami ? Już sam ich widok zachęca do spróbowania. Moje dzieciak bardzo je lubią. Same dobierają sobie owoce, tworząc różne kompozycje.
Migdałowy serek na słodko, bez cukru, za to z bananem. Mnóstwo w nim białka, wapnia, potasu, magnezu, witaminy E i błonnika.
Najlepiej jeść go zaraz po przygotowaniu, bo potem zmienia nieco kolor. Jeśli jednak macie ochotę zjeść go nieco później, pomincie banana, dodajcie o 1-2 łyżki więcej jogurtu i dosłodźcie syropem klonowym.
Taki serek można przygotować również w wersji z dodatkiem kakao, albo karobu. Można też zmiksować go z innymi owocami np. malinami, albo brzoskwinią. Każda wersja będzie wyborna.
Serek znakomicie komponuje się z grzankami i świeżymi owocami. Sprawdzi się również świetnie jako nadzienie do naleśników.
[sp_recipe]
Uwielbiam
Ala 🙂
Zastanawiam sie…dlaczego trzeba obierać migdały?
Żeby serek był biały 🙂
Ten przepis to świetny sposób na wykorzystanie migdałów w kuchni. Zwłaszcza w przypadku komponowania jadłospisu dla dzieci, które nie zawsze przepadają za migdałami. A tu w niezwykle łatwy sposób uzyskać można oryginalny serek na kanapki, który można spożywać też solo jako zdrowy i pożywny deser. A przy tym to doskonała alternatywa dla kupowanych w sklepie kremów orzechowych, przeładowanych cukrem.
Dokładnie tak 🙂