Królewskie śniadanie: Jabłkowo-dyniowe gofry owsiane

Porządne, zdrowe śniadanie to podstawa tego, aby dobrze zacząć dzień. To posiłek, którego nigdy nie powinno się opuszczać, ale zawsze przygotowywać z należytą starannością, tak aby dostarczał on nie tylko energii na pierwszą połowę dnia, ale również witamin, soli mineralnych i błonnika.

Poranki  z pysznym, zdrowym śniadaniem zapewnią nam zdecydowanie lepsze funkcjonowanie podczas całego dnia. Warto zatem o nie zadbać. Nie jest to wcale takie trudne.

A jeśli brakuje Wam pomysłów zapraszam Was na cykl wpisów: Królewskie śniadanie. W każdy poniedziałek będę Wam serwować propozycje śniadaniowe. Dzisiaj pierwsza propozycja – gofry owsiane.

Choć wydaj się być pracochłonne, wcale takie nie są. Wystarczy wcześniej przygotować sobie makę owsianą (zmielić płatki owsiane) i mus jabłkowo-dyniowy. Reszta jest bardzo prosta – 15 minut i mamy pyszne śniadanie.

gofry_owsiane

Wegańskie jabłkowo- dyniowe gofry owsiane

Drukuj przepis
Porcje: 6-7

Składniki

  • 2 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 pełna po sam brzeg szklanka mus jabłkowo-dyniowego•
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów bio
  • 1 szklanka mleka roślinnego ulubionego
  • 1 łyżka jasnego masła migdałowego lub z nerkowców
  • 1- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • Olej ryżowy do smażenia
  • Dodatki: cukier puder z ksylitolu, powidła, krem z orzechów makadamia, migdałów czy nerkowców, świeże lub duszone owoce np. jabłka czy gruszki

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania musu jabłkowo-dyniowego:*Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Dynię wraz ze skórką pokroić na większe kawałki, oczyścić z pestek i upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy dynia jest już miękka należy za pomocą łyżki wybrać cały jej miąższ i zmiksować go na gładkie purée.Jabłka pokroić wraz ze skórką na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Piec do miękkości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię i jabłka można upiec razem (jabłka upieką się szybciej) lub osobno. Jak wolicie. Ja z reguły mam w lodówce purée z dyni, a piekę tylko jabłka i robię potem mus. Z około 3-4 jabłek wychodzi szklanka musu jabłkowego. Gdy puree z dyni i mus z jabłek są już przygotowane należy je wymieszać ze sobą w stosunku 1:1, dodać szczyptę cynamonu, mielonej wanilii i skórkę otartą z pomarańczy, całość wymieszać. Przechowywać w szklanym, czystym słoiku w lodówce około tygodnia.

2

Sposób przygotowania gofrów: W misce wymieszać wszystkie suche składniki, następnie dodać do nich mus jabłkowo-dyniowy, masło, mleko i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.

3

Rozgrzać gofrownicę, natłuścić obie jej części olejem ryżowym lub innym za pomocą pędzelka. Chochlą nakładać ciasto i piec do momentu, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Gofry mogą się rozwarstwiać, jeśli będą piec się zbyt krótko. Jeśli tak się dzieje, należy piec je jeszcze chwilę. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Im wyższa moc, tym gofry wychodzą lepsze i pieką się krócej. Ja mam gofrownicę o mocy 850 W i piekę gofry około 8-10 minut. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

21
Dodaj komentarz

avatar
10 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
MagdaMARMagda GembackaGosiaZakochana babeczka Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
teenager ;)
Gość

nie mam żadnych wątpliwości, że to śniadanie jest królewskie! świetne gofry, a do tego z mojej ulubionej mąki – po prostu nic dodać, nic ująć! :)

ewka
Gość
ewka

Eh, nie mam gofrownicy:(

Majka
Gość
Majka

a mus moze byc tylko z jablek? wyjda?

margot
Gość

Wspaniałe , jaki mają świetny skład, a wyglądają bosko

p.s Magda , a będą te przepisy z mąką jaglaną ?

Monika
Gość
Monika

Czy można zastąpić mąkę owsianą orkiszową? I czy można jakoś wymienić masło orzechowe? Obiecałam młodszej siostrze gofry, a niestety jest uczulona…

Tomasz
Gość

Ale wymodziłaś gofry ze składem: mus jabłkowo-dyniowego, syrop klonowy i do tego z mąki owsianej, jak dorwę dynię to na pewno zrobię takie królewskie śniadanie.

eli
Gość
eli

Czy mus z jabłek można zastąpić gotowanymi jabłkami ze słoiczka? Oczywiście domowej roboty :)

Kamilcia
Gość

niestety udało mi się zrobić w całości tylko 2 pierwsze gofry, pozostałe kompletnie nie chciały odejść od płyt gofrownicy. Możliwe, że to wina zbyt małej mocy, lub zastąpienia części mąki owsianej mąką gryczaną. Niemniej te dwa, które wyszły w smaku super, chrupiące. Z reszty ciasta zrobiłam puchate placuszki. :)

Zakochana babeczka
Gość
Zakochana babeczka

Cudowne!
Uwielbiam gofry, jutro robię sobie królewskie śniadanie ^_^

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

To koniecznie daj znać, czy smakowały :-) Pozdrawiam

Zakochana babeczka
Gość
Zakochana babeczka

Wyszły mega smaczne!
Pyszna odmiana tradycyjnych gofrów ^^

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Super. Cieszę się, że smakowały :-)

Gosia
Gość
Gosia

zrobilam z orkiszowej i rzeczywiscie sa takie sobie, bardzo dlugo je pieklam a i tak w niektorych miejscach byly jakby surowe, ale nastepnym sprobuje z owsiana maka, myslam ze te maki mozna wymieniac,

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Gosiu, z owsianej mąki wyjdą na pewno :-)

MAR
Gość
MAR

COS TAKIEGO NA GOFRACH , bialy cukier!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!