Porządne, zdrowe śniadanie to podstawa tego, aby dobrze zacząć dzień. To posiłek, którego nigdy nie powinno się opuszczać, ale zawsze przygotowywać z należytą starannością, tak aby dostarczał on nie tylko energii na pierwszą połowę dnia, ale również witamin, soli mineralnych i błonnika.
Poranki z pysznym, zdrowym śniadaniem zapewnią nam zdecydowanie lepsze funkcjonowanie podczas całego dnia. Warto zatem o nie zadbać. Nie jest to wcale takie trudne.
A jeśli brakuje Wam pomysłów zapraszam Was na cykl wpisów: Królewskie śniadanie. W każdy poniedziałek będę Wam serwować propozycje śniadaniowe. Dzisiaj pierwsza propozycja – gofry owsiane.
Choć wydaj się być pracochłonne, wcale takie nie są. Wystarczy wcześniej przygotować sobie makę owsianą (zmielić płatki owsiane) i mus jabłkowo-dyniowy. Reszta jest bardzo prosta – 15 minut i mamy pyszne śniadanie.
Sposób przygotowania musu jabłkowo-dyniowego:*Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Dynię wraz ze skórką pokroić na większe kawałki, oczyścić z pestek i upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy dynia jest już miękka należy za pomocą łyżki wybrać cały jej miąższ i zmiksować go na gładkie purée.Jabłka pokroić wraz ze skórką na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Piec do miękkości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię i jabłka można upiec razem (jabłka upieką się szybciej) lub osobno. Jak wolicie. Ja z reguły mam w lodówce purée z dyni, a piekę tylko jabłka i robię potem mus. Z około 3-4 jabłek wychodzi szklanka musu jabłkowego. Gdy puree z dyni i mus z jabłek są już przygotowane należy je wymieszać ze sobą w stosunku 1:1, dodać szczyptę cynamonu, mielonej wanilii i skórkę otartą z pomarańczy, całość wymieszać. Przechowywać w szklanym, czystym słoiku w lodówce około tygodnia. Sposób przygotowania gofrów: W misce wymieszać wszystkie suche składniki, następnie dodać do nich mus jabłkowo-dyniowy, masło, mleko i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Rozgrzać gofrownicę, natłuścić obie jej części olejem ryżowym lub innym za pomocą pędzelka. Chochlą nakładać ciasto i piec do momentu, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Gofry mogą się rozwarstwiać, jeśli będą piec się zbyt krótko. Jeśli tak się dzieje, należy piec je jeszcze chwilę. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Im wyższa moc, tym gofry wychodzą lepsze i pieką się krócej. Ja mam gofrownicę o mocy 850 W i piekę gofry około 8-10 minut. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.Wegańskie jabłkowo- dyniowe gofry owsiane
Drukuj przepis
Składniki
Przygotowanie
nie mam żadnych wątpliwości, że to śniadanie jest królewskie! świetne gofry, a do tego z mojej ulubionej mąki – po prostu nic dodać, nic ująć! :)
Teenager, cieszę się, że Ci się podobają. Mam nadzieję, że będą również smakowały :-)
Eh, nie mam gofrownicy:(
a mus moze byc tylko z jablek? wyjda?
Wspaniałe , jaki mają świetny skład, a wyglądają bosko
p.s Magda , a będą te przepisy z mąką jaglaną ?
Margot, cieszę się, że Ci się podobają :-) A przepisy z jaglaną mąką będą :-)
Czy można zastąpić mąkę owsianą orkiszową? I czy można jakoś wymienić masło orzechowe? Obiecałam młodszej siostrze gofry, a niestety jest uczulona…
Moniko, masło orzechowe można pominąć, albo dować w zamian łyżkę oleju. Co do mąki orkiszowej to z samej chyba nie wyjdzie, trzeba by połączyć ją np. mąką kukurydzianą.
Ale wymodziłaś gofry ze składem: mus jabłkowo-dyniowego, syrop klonowy i do tego z mąki owsianej, jak dorwę dynię to na pewno zrobię takie królewskie śniadanie.
Czy mus z jabłek można zastąpić gotowanymi jabłkami ze słoiczka? Oczywiście domowej roboty :)
Eli, tak, jak najbardziej :-)
niestety udało mi się zrobić w całości tylko 2 pierwsze gofry, pozostałe kompletnie nie chciały odejść od płyt gofrownicy. Możliwe, że to wina zbyt małej mocy, lub zastąpienia części mąki owsianej mąką gryczaną. Niemniej te dwa, które wyszły w smaku super, chrupiące. Z reszty ciasta zrobiłam puchate placuszki. :)
Kamila, jeśli dwa pierwsze wyszły to coś nie tak z pieczeniem/ gofrownicą. Może pozostałe za krórko piekłaś ? :-)
Cudowne!
Uwielbiam gofry, jutro robię sobie królewskie śniadanie ^_^
To koniecznie daj znać, czy smakowały :-) Pozdrawiam
Wyszły mega smaczne!
Pyszna odmiana tradycyjnych gofrów ^^
Super. Cieszę się, że smakowały :-)
zrobilam z orkiszowej i rzeczywiscie sa takie sobie, bardzo dlugo je pieklam a i tak w niektorych miejscach byly jakby surowe, ale nastepnym sprobuje z owsiana maka, myslam ze te maki mozna wymieniac,
Gosiu, z owsianej mąki wyjdą na pewno :-)
COS TAKIEGO NA GOFRACH , bialy cukier!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To nie cukier to ksylitol :-)