Jesienne ciasto dyniowe

Jesienią i zimą zdecydowanie częściej piekę ciasta, na które mam wtedy największą ochotę. W  moim  repertuarze oprócz marchewkowego, szarlotki i drożdżowego z jabłkami nie może zabraknąć ciasta dyniowego. Jest pyszne, lekko wilgotne, z korzenno-pomarańczową nutą. Idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek.

Lubię to ciasto, bo jest bardzo proste do zrobienia. Wcześniej trzeba tylko przygotować dyniowe purèe, a potem wystarczy już tylko wymieszać ze sobą wszystkie składniki i upiec. Dodatki do ciasta można modyfikować. Suszone wiśnie zamienić na inne suszone owoce (np. żurawinę) albo drobno pokrojoną gorzką czekoladę lub orzechy. Wierzch ciasta po upieczeniu można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi, albo ulubionymi orzechami.  Pychotka !

dyniowe2

Ciasto dyniowe

Drukuj przepis

Składniki

  • 1, 5 szklanki mąki pełnoziarnistej drobno mielonej orkiszowej lub pszennej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub 1/4 szklanki cukru trzcinowego i 1/4 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • szczypta soli
  • 1 szklanka purèe z dyni (butternut lub muscat de provance)
  • około 200 ml szklanki mleka kokosowego pełnotłustego ( ja użyłam real thai)
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 1/2 szklanki suszonych wiśni.

Przygotowanie

1

W jednej misce wymieszać ze sobą mąkę z cukrem/ksylitolem, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami a w drugiej dyniowe purèe, z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny/octem jabłkowym i otartą skórką z pomarańczy.

2

Następnie połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi, wymieszać.

3

Na koniec dodać suszone wiśnie i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

4

Ciasto przelać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 °C i piec około godziny (do suchego patyczka).

6

Upieczone i wystudzone ciasto można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać ulubionymi orzecham

dyniowe1

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

24
Dodaj komentarz

avatar
7 Comment threads
17 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
MagdaPaulinaMagda GembackaAnnaIza Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Margot
Gość
Margot

Oooo i mam ciasto na na nadchodzącą niedziele . Magda one takie lekko piernikowe? Madzia a to drożdżowe z jabłkami jak robisz? Bo jakoś tak mi zapachniało jabłkami i drożdżówką :D

Magda Gembacka
Gość

Ala to koniecznie daj z nać czy wyszło okej jak zrobisz. A jeśli chodzi o drożdżowe z jabłkami to ja robię na podstawie tej babki https://ammniam.pl/babka-drozdzowa-z-marchewkowym-puree/ tylko puree marchewkowe zamieniam na dyniowe i zamiast oleju i mleka dodaję tylko mleko kokosowe tłuste takie i 2-3 łyżki syropu klonowego lub cukru pudru trzcinowego. Wszystko na oko, tak żeby wyszło ładne elastyczne ciasto. Potem je rozwałkowuję na prostokąt mniej więcej na całej powierzchni kładę jabłka pokrojone w cieniutkie plasterki, posypuję cynamonem i cukrem trzcinowym. Zwijam w roladę. Wkładam do kekówki, odstawiam jeszcze raz do wyrośnięcia. Potem pikę w 180 C. Albo też… Czytaj więcej »

Margot
Gość
Margot

Dam znać zaraz po niedzieli. Madzia dziekuję za wytłumaczenie , choć taki gotowy przepis, masz rację , bardzo by się przydał :)

Daria.
Gość

marzy mi się to ciacho do kawy… teraz mi się chyba będzie po nocach śnić dopóki go nie upiekę! :D dyniowe wypieki idealne na jesień :) piękne zdjęcia!

Magda Gembacka
Gość

Dziękuję :-) No to Daria nie masz wyjścia – musisz je upiec :-) Pozdrawiam

Magda Gembacka
Gość

Super. A przepisz postaram się wrzucić niebawem :-)

Gosia
Gość
Gosia

A czy bez glutenu dałoby sie jakoś zrobić to ciasto…?

Magda Gembacka
Gość

Nie próbowałam, ale zrobię i dam znać :-)

Gosia
Gość
Gosia

Upiekłam dziś:) zamiast mąki orkiszowej dodałam kukurydzianej i kokosowej, chyba się udało, ciekawa konsysyencja, troche się kruszy. Wyszło bardzo aromatyczne, Następnym razem dodam mniej skórki i przypraw. I

Magda Gembacka
Gość

To super :) Spróbuję zrobić taką wersję. Jestem jej bardzo ciekawa :-)

Margot
Gość
Margot

Upiekłam! Jedynie zamiast wiśni(nie było) dałam żurawinę . Pycha!!! Takie prawdziwie jesienne ciasto, wchodzi do stałego repertuaru

Magda Gembacka
Gość

Cudownie Alcia. Niezmiernie się cieszę, że Ci smakowało. Twoja ocena duzo dla mnie znaczy. Dzięki. Ściskam

Gosia
Gość
Gosia

wczoraj zrobilam dokladnie jak w przepisie, pyszne choc na dole jakby lekki zakalec, to ciasto bardzo uroslo, w wersji bezglutenowej bylo bardziej zbite

Magda Gembacka
Gość

Hmm nie powinno być zakalca :-) Ale ciasto urosło i opadło ?

Gosia
Gość
Gosia

Urosło na pewno, byłam zdziwona że tak bardzo urosło, jeszcze ciepłe je wyjełam z formy, wiec moze wtedy opadło…

Iwona Zduniak
Gość
Iwona Zduniak

Co to jest pure z dyni? To gotowy proszek? Gdzie taki kupić? Czy można zastąpić dynia?

Magda Gembacka
Gość

Puree z dyni to upieczona dynia i zmiksowana na gładko :-)

Iza
Gość
Iza

Magda czy piekłaś to ciasto w wersji bezglutenowej?

Magda Gembacka
Gość

Izo, niestety nie piekłam tego ciasta w wersji bezglutenowej. Muszę spróbować w końcu.

Anna
Gość
Anna

Witam, czy można użyć puree z dyni hokkaido? :) jeszcze mi kilka zostało i chciałabym użyć do czegoś pyysznego :)

Magda Gembacka
Gość

Tak, oczywiście :-)

Magda Gembacka
Gość

tak, jak najbardziej.

Paulina
Gość
Paulina

CUDOWNE! Pachnie pomarańczami jak szalone, mimo że nie dodałam tej skórki dużo. Wyszło puszyste, miękkie, nie kruszy mi się, mój szalony piekarnik nie zrobił zakalca. :) Użyłam dyni Muscat (albo podobnej, nie znam się, wybrałam najbardziej podobną do tych z obrazków googla) ;)