Top 8 dań z dynią, które warto zrobić jesienią i zimą
Dynia to królowa jesiennych warzyw. Nie może więc zabraknąć jej w codziennym menu. Można wyczarować z niej dania, które nie tylko zachwycą swym kolorem, ale również smakiem i dostarczą nam wielu cennych wartości odżywczych.
Dynia zawiera prowitaminę A, czyli beta-karoten (dzięki niemu ma tak piękny pomarańczowy kolor), który jest związkiem silnie przeciwzapalnym i antynowotworowym, ponadto bogata jest m.in. w witaminę B1, B2, C, E, a także cynk, potas, wapń, fosfor i żelazo.
A oto moje ulubione dania z dynią w roli głównej, które przygotowuję w domu najczęściej.
TOP 8 DAŃ Z DYNIĄ
To nasza ulubiona zupa z dyni. Wspaniale rozgrzewa, a dzięki zawartości soczewicy jest sycąca i bogata w białko. Świetnie smakuje z lekko podprażonymi dyniowymi pestkami i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Kolejne super rozgrzewające danie z dynią – czyli dyniowe curry. Również bardzo sycące, odżywcze i pyszne. Wspaniale smakuje z razową, kaszą bulgur lub ryżem.
Jest i leczo z dynią. Prosto i smakowicie. Jeśli chcecie, aby danie było bardziej sycące, po prostu dodajcie do niego strączki – fasolę, soczewicę albo ciecierzycę. Najbardziej lubię je jeść z ziemniakami.
4. Gofry owsiane z dynią i jabłkiem
Bardzo pyszne są również gofry owsiane z dodatkiem purée jabłkowo-dyniowego. Pamietajcie, aby piec je w mocno rozgrzanej gorfownicy i czekać cierpliwie, aż będą gotowe – wymagają nieco dłuższego czasu pieczenia, niż tradycyjne gofry. Można podać je z różnymi dodatkami, pokrojonymi świeżymi owocami, czekoladowym kremem z ciecierzycy, albo migdałowym twarożkiem. Na zdjęciu posypane są ksylitolem.
Budyń dyniowo-jaglany to kolejna pyszna słodka propozycja z dynią. Robi się go bardzo prosto, a efekt jest fantastyczny. Spróbujcie koniecznie.
I jest również dyniowe ciasto, przygotowane na mące pełnoziarnistej, z dodatkiem suszonych owoców. Idealne na jesienny podwieczorek do kubka gorącej herbaty. Znika w mgnieniu oka.
7. Jesienna komosa z pieczoną dynią i szałwią
A oto banalnie prosta, ale jakże pyszna sałatka z dynią i szałwią. Lubię wzbogacać ją o inne warzywa np. paprykę albo suszone pomidory. Komosę zamieniam czasami na kaszę jaglaną lub bulgur.
I dynia po sycylijsku – z rodzynkami, cebulą i octem balsamicznym. Wspaniały dodatek do dania głównego. Spróbujcie, koniecznie, będziecie pozytywnie zaskoczeni.
Zachęcam Was do wypróbowania przedstawionych przepisów. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują i będą ulubione 🙂
Dobrego dnia.
Same pyszności, na początek te gofry poproszę 😀
p.s wczoraj były u mnie twoje pierogi z kapusty i ziemniaków , uwielbiam 🙂
Super. Bardzo się cieszę, że Ci smakują 🙂 Ściskam.