Soczyste pomidory nadziewane pastą z awokado, jarmużu i bazylii

Oto proste i pyszne danie – idealne na upał. Żeby je zrobić należy przede wszystkim zaopatrzyć się  w dobre, dojrzałe, świeże pomidory np. malinowe. Potem wystarczy je tylko sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć i napełnić zielonym nadzieniem.

 

Farsz nie jest skomplikowany, ani pracochłonny. Składa się z awokado jarmużu, bazylii, czosnku i soku z cytryny. Jeśli macie ochotę, możecie go zastąpić innym nadzieniem. Oto lista pysznych past, które świetnie komponują się z pomidorami :
Każda z opcji jest przepyszna. Wypróbujcie koniecznie różne nadzieniowe propozycje – również tę, którą prezentuję Wam poniżej :)

 

nadziewanepomidory_duet

 

 

Soczyste pomidory nadziewane pastą z awokado, jarmużu i bazylii

Drukuj przepis
Porcje: 2

Składniki

  • 2 dojrzałe pomidorki np. malinowe
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 średni liść jarmużu
  • 20 dużych listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól

Przygotowanie

1

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć ich środki.

2

Awokado obrać i pozbawić pestki, a jarmuż drobno pokroić usuwając twarde łodyżki.

3

Następnie wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera - żyrafy na gładką pastę.

4

Doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny.

5

Gotową pastą napełnić połówki pomidorów.

6

Całość posypać pestkami dyni, słonecznika lub orzeszkami pinii.

7

Tak przygotowane pomidory schłodzić przez chwilę w lodówce i podawać.

Spróbuj również

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Magda Gembackagin Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
gin
Gość
gin

Ależ pięknie to wygląda, cudownie kolory :)

Magda Gembacka
Gość

Dziękuję :-)