Guacamole-kalafiore

Dzisiaj prosta i szybka propozycja na drugie śniadanie lub kolację – duet awokado i kalafior.

Pasta ta powstała przez przypadek. Jej autorem jest  kacprowy tata :-)
Na kolację miało być guacamole, ale tatko dodał trochę za dużo czosnku tak, że aby wyjść z sytuacji i uratować guacamole, tatko dodał kawałek ugotowanego kalafiora,który został z obiadu. Wyszła całkiem dobra pasta. Kacperkowi szczególnie zasmakowała. Zjadł z nią aż 5 kromek razowego chlebka. Za każdym razem, gdy pasta gości na naszym stole Kacper utrzymuje ten wynik :-)

Guacamole – kalafiore

Danie bez soli dla maluszka po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
1 dojrzałe awokado,
ugotowany kalafior (mniej więcej tyle co awokado),
1 mały ząbek czosnku,
2 łyżki soku z cytryny,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
koperek.

Z awokado i kalafiora zrobić gładkie puree. Dodać, czosnek, sok z cytryny i koperek. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Podawać na razowym pieczywie np. z pomidorem. Gotowa kanapkę można posypać pestkami słonecznika lub dyni.

Pastę można zrobić również w wersji z brokułem.

Smacznego !

Spróbuj również

  • Ojej , jakie fajne ,idę kupić awokado , bo muszę zrobić tez taka pastę

  • Agnieszka

    Pychota! Dziekuje za nowa pomysl na guacamole Moja wersja guacamole to : pomidorki kotkajlowe drobno pokrojone, avodacado, ogorek kiszony drobno pokrojony, czosnek, sol i pieprz i oczywicie sok z cytryny

  • Pingback: Pomidory nadziewane pastą z awokado, jarmużu i bazylii | Ammniam()