Pasta z bobu i awokado

Bób uwielbia cała nasza czwórka, nawet najmłodsza Karolcia wcina go, aż się jej uszy trzęsą. Jest pyszny ugotowany al dente – chrupiący i jeszcze zielony. Znakomity – sauté, w sałatkach, zupach np. zielonej zupy warzywnej z pesto, a także w pastach do chleba. Dzisiaj przepis na jedną z nich.

Bób jest przepyszny i bardzo zdrowy. To świetne źródło białka, błonnika, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B. Zawiera również potas, magnez, żelazo. Do diety dziecka bób (bez skórki) można wprowadzać około 10 m.ż. Moja Karolcia zaczęła jeść go nieco wcześniej. Tak na niego patrzyła i  się domagała, że dałam jej spróbować… i w ten oto sposób bób na stałe wszedł do Karolciowego menu ;-)

A oto pasta z bobem i awokado – zapraszam.

pastazbobu3
Pasta z bobu i awokado

Składniki:
2 szklanki ugotowanego i obranego bobu,
1 awokado,
sok z 1/2 cytryny,
sól,
pieprz,
1-2 łodyżki szczypiorku.

Bób z awokado i szczypiorkiem zmiksować na gładką, aksamitną pastę.  Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Szczypiorek można zastąpić inną ulubioną zieleniną np. bazylią, miętą.
  2. Szczypiorku nie trzeba miksować z pozostałymi składnikami. Można nim tylko posypać pastę.
  3. Zamiast szczypiorku można dodać nieco czosnku.
Danie dla maluszka po 10 m.ż. bez soli i pieprzu. 
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.
 Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc.

pastazbobu2

Spróbuj również

  • O widzisz, ja się do bobu muszę przekonać jeszcze. Dzięki za przepis!
    PS. Nie wiedziałam o Karolci, więc gratulacje :D

  • Qchniazdrowia.pl/blog

    Taką sama pastę robię dla mojej córeczki! Każda pasta jest z awokado, bo moja Mała je uwielbia! U nas bób ostatnio codziennie, zacznę medytować przy jego obieraniu;-) Szczegóły niebawem na blogu, zapraszam:)

  • Kinga

    Fajny pomysł… Na pewno wypróbuję….
    A jak ugotować bób al dente…Ja gotuję ok 15 min i jest zawsze rozgotowany. Z kolei jak gotuje krócej jest twardy…Czy solić wodę?

  • muszę zrobić koniecznie!

  • Kingo, ja gotuję około 5-7 minut. Wychodzi idealny -lekko chrupiący :-)

  • Zrób, zrób i daj znać, czy Ci smakowała :-)

  • Dziękuję za zaproszenie na bloga :-) U nas bób też codziennie :-)

  • Kasiu, dzięki :-)

  • Moja mama zrobiła ostatnio taką pastę, jest super. Smak lata :)

  • Dokładnie :-)

  • Magda Gembacka

    Dokładnie :-) Pozdrawiam

  • Pingback: Sylwestrowe i karnawałowe propozycje kulinarne | Ammniam()

  • Pingback: Soczyste pomidory nadziewane zieloną pastą z awokado jarmużu i bazylii()