Królewskie śniadanie: Grzanki z pastą z brokułów i awokado

Mamy poniedziałek, a więc czas na przepis śniadaniowy. Tym razem propozycja wytrawna – pyszna pasta z brokułów i awokado na grzankach z razowego chleba.

Wieczorem można ugotować brokuły, a rano zmiksować je  tylko z awokado, doprawić, zrobić grzanki  i mamy wspaniałe, szybkie, zdrowe śniadanie.

Na pastę można położyć różne dodatki w zależności od pory roku. Ja lubię kiełki pora, rukolę, pomidory, pieczoną marchewką. Obowiązkowo całość posypuję  nasionami słonecznika i dyni, sezamem albo migdałowymi płatkami.  Pycha !

pastabrokulowazawokado3

 

Grzanki z pastą z brokułów i awokado

Drukuj przepis

Składniki

  • 180 g ugotowanych brokułów
  • 1 awokado
  • 1/2 lub 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • Dodatki do podania: ulubione pestki, upieczona marchewka, świeża rukola

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki wymieszać na gładką pastę.

2

Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3

W tosterze lub opiekaczu zrobić grzanki z razowego chleba.

4

Następnie posmarować je pastą i nałożyć dodatki.

pastabrokulowazawokado

Spróbuj również

  • Nie dość ,że pyszne(brokuł i awokado równa się raj) to jeszcze śliczne

  • Dzięki Ala :-)

  • netka

    pytanko ? brokuł gotowac czy nie?

  • netka

    oj ślepota ze mnie ugoowane :)

  • emma

    jak dlugo mozna przechowywac taka paste?

  • Emmo, najlepiej jeść świeżą. Przechowywać można ją 1-2 dni.

  • Gradz Monika

    Pyszna pasta a syn uwielbia i brokuły i awokado :-)