Prosta i pyszna zupa czosnkowo-jaglana
Na rozgrzewkę proponuję pyszną zupę z super gwiazdą – czosnkiem, który robi furorę nie tylko w kulinariach, ale także w lecznictwie. Warto po niego sięgać, bo dzięki swoim właściwościom pomaga budować super odporność.
Czosnek należy do warzyw z rodziny cebulowatych, podobnie jak cebula, por i szczypiorek. Jest pogromcą wirusów, bakterii, grzybów, pasożytów, a nawet komórek nowotworowych. Ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i detoksykacyjne (usuwa z organizmu toksyny). Pobudza apetyt, pomaga w leczeniu przeziębień i chorób układu oddechowego. Korzystnie wpływa również na układ trawienny i krwionośny.
Należy pamiętać, aby przed spożyciem czosnku zetrzeć go lub pokroić i odstawić na 10 minut. Zabieg ten powoduje uwolnienie się z błon komórkowych enzymu allinazy, który pomaga w aktywizacji korzystnych dla zdrowia znajdujących się w czosnku związków siarkowych. Po tym czasie czosnek można zjeść na surowo – albo ugotować, najlepiej nie dłużej niż przez 5 – 6 minut. Zbyt długie gotowanie niszczy allinazę.
Po obróbce termicznej czosnek swój ostry smak, zmienia na słodkawy i łagodny. Pyszny jest pieczony, ale ciekawie smakuje również ukiszony.
Aby cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem, a także jego walorami zdrowotnymi jedzmy go w różnych formach – na surowo dodając do sałatek, past kanapkowych (np. do guacamole lub humusu) czy pesto – jak i gotowany przygotowując np. taką oto zupę czosnkową.
W smaku jest łagodna. Dobrze smakuje z natką pietruszki. Aby była bardziej sycąca, można dorzucić do niej np. białą fasolę. Bardzo tę zupę lubimy. Je ją nawet moja najmłodsza, nieco ponad roczna córka. Am mniam!
DrukujProsta i pyszna zupa czosnkowo-jaglana
- Porcja: 4 1x
Składniki
1 1/2 litra bulionu warzywnego
około 20 sporych ząbków czosnku
3 łyżki kaszy jaglanej
2 ziemniaki
duża garść orzechów nerkowca, wcześniej namoczonych 1-2 łyżeczki płatków drożdżowych
majeranek
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie
- Czosnek obrać, drobno posiekać i odstawić na 10 minut. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki oraz przepłukać i sparzyć kaszę jaglaną.
- Do garnka wlać bulion warzywny, zagotować, dodać kaszę, a po chwili również ziemniaki. Gotować do momentu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
- Pod koniec dodać czosnek i gotować jeszcze około 5 minut. Zdjąć z ognia.
- Następnie dodać orzechy nerkowca i całość zmiksować na gładki krem.
- Doprawić do smaku płatkami drożdżowymi, majerankiem solą i pieprzem.
- Podawać z dodatkiem natki pietruszki.
Słowa kluczowe: czosnek, kasza jaglana
Z nieba mi spadłaś z tym przepisem, akurat wszystkie składniki mam w domu i zaraz rozpoczynam produkcję zupy! Dzięki!
No więc zrobiłam i już nic nie zostało 🙂 Dzięki za pyszny pomysł na zupę!
Wow, Klaudia szybka jesteś 🙂 Cieszę się, że zupa smakowała 🙂 Pozdrawiam
kolor ma cudowny! niczym śnieg za oknem 🙂 a smak jeszcze lepszy! te osoby, które mnie znają wiedzą jak bardzo lubię czosnek haha 🙂
Daria, robiłaś ? Kolor zupy jest nieco bardziej kremowy, na zdjęciu blado wypadł 😉
Bardzo smaczna i sycaca zupa! Swietny blog z pieknymi fotkami, z pysznym i zdrowym jedzonkiem. Gratuluje i dziekuje za inspiracje! 🙂
Sylwia, dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że zupa smakowała 🙂 Pozdrawiam
Nie miałam nerkowców, ale i bez nich wyszła przepyszna! Będę jeszcze tę zupę gotować, dzięki:).
Joannkk, nie ma za co. Cie się, że smakowała 🙂
Pyszne! Uwielbiam takie zdrowe przepisy! Chyba zrobię sobię taką zupę:)
Pyszna…moim chłopcom smakowała z grzankami…Idealna po szaleństwie na śniegu 🙂
Właśnie skończyłam wyjadać ostatki z garnka. Bez nerkowców, ale przepyszna! i nawet mężowi, który generalnie kremów nie jada, smakowała 🙂 więc będzie powtórka. Dziękuję za piękne i mądre przepisy 🙂
Super Justyna. Bardzo się cieszę 😀 Ściskam
Agnieszko, nie ma za co dziękować. Cieszę się, że wszystkim smakowała 🙂
Nie znam płatków drożdżowych, czym mogę je zastąpić?
Jagoda, można je pominąć.
Tego potrzebowałam, żeby wzmocnić się po chorobie. Zupka już gotowa, zabieram się za konsumowanie 🙂
Mam nadzieję, że smakowała 🙂
o tak! świetna zupa!
konkretna zupka 🙂
Właśnie zabieram się za tę zupę. Zastanawiam się czy taka ilość czosnku nie będzie szokiem dla dziecka :> Do tej pory jakieś mikro ilości wkładałam do zupy czy sosu do makaronu.
Myślę, że nie. Ta zupa nie jest ostra. Dzieciaki chętnie ją jedzą 🙂
Oto i ona, ale zmniejszyłam ilość czosnku jak na pierwszy raz 😉
Super. Mam nadzieję, że smakowała ?:-)
Musiała, bo wszyscy jesteśmy chorzy 😉
ooo, to zdrówka życzę 🙂
Dziś ugotowałam – wyszła naprawdę pyszna! Warto polecić!
Super ! Pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry! Mam pytanie, jak Pani przyrządza bulion warzywny ? Planuję ugotować tą zupę na weekend.
Na oko 🙂 Kawałek selera, dwie marchewki, korzeń pietruszki, cebula przypalona na ogniu, kawałek pora, kawałek kapusty, świeży lubczyk. Wszystko zalewam wodą (około 1,5 l) , dodaję dwa liście laurowe, ziele angielskie i gotuję około godziny. Gotowe 🙂
[…] repertuarze są zupy gęste, rozgrzewające i sycące. Zupy z dynią, z soczewicą, z jarmużem, z kaszami. Nie może zabraknąć też zupy grzybowej, bo to jedna z moich ulubionych […]
trochę bałam się, że będzie to smak nieprzyjemnego czosnku, ale nic podobnego. Zupa bardzo dobra, smakiem zbliżona do żurku, Warto wypróbować.
Super. Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Zupa jest doskonała! Gęsta, aromatyczna i sycąca, a przy tym lekka i zdrowa. Pycha! Dziękuję za przepis, pozdrawiam 🙂