fbpx Drukuj

Prosta i pyszna zupa czosnkowo-jaglana

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 1/2 litra bulionu warzywnego
około 20 sporych ząbków czosnku
3 łyżki kaszy jaglanej
2 ziemniaki
duża garść orzechów nerkowca, wcześniej namoczonych 1-2 łyżeczki płatków drożdżowych
majeranek
sól, pieprz
natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Czosnek obrać, drobno posiekać i odstawić na 10 minut. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki oraz przepłukać i sparzyć kaszę jaglaną.
  2. Do garnka wlać bulion warzywny, zagotować, dodać kaszę, a po chwili również ziemniaki. Gotować do momentu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
  3. Pod koniec dodać czosnek i gotować jeszcze około 5 minut. Zdjąć z ognia.
  4. Następnie dodać orzechy nerkowca i całość zmiksować na gładki krem.
  5. Doprawić do smaku płatkami drożdżowymi, majerankiem solą i pieprzem.
  6. Podawać z dodatkiem natki pietruszki.

Słowa kluczowe: czosnek, kasza jaglana

34
0
Would love your thoughts, please comment.x