Zupa grzybowa z makaronem gryczanym i orzechami laskowymi

Uwielbiam zupy. A jesień to pora roku, kiedy wpadam w zupowy ciąg – gotuję  jedną po drugiej. I jem nawet na śniadanie. W moim jesiennym repertuarze są zupy gęste, rozgrzewające i sycące. Zupy z dynią, z soczewicą, z jarmużem, z kaszami. Nie może zabraknąć też zupy grzybowej, bo to jedna z moich ulubionych zup.

A że sezon grzybowy w pełni przygotowałam dla Was przepis właśnie na zupę grzybową, ze świeżych podgrzybków. To naprawdę szybka i prosta do przygotowania propozycja kulinarna, bez wyszukanych składników.

Nie nadaje się niestety dla małych dzieci. Mówi się, że leśne grzyby można podawać dzieciakom dopiero po 6 r.ż.  W związku z tym zamiast grzybowej maluchom możecie przygotować zupę pieczarkową :-)

grzybowa_duet

Zupa grzybowa z makaronem gryczanym i orzechami laskowymi

Drukuj przepis

Składniki

  • około 600 g świeżych podgrzybków,
  • 1 duża cebula
  • 2-3 małe ziemniaki,
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
  • sok z cytryny,
  • orzechy laskowe lekko podprażone,
  • śmietana z orzechów laskowych (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • sól, pierz
  • makaron gryczany lub inny

Przygotowanie

1

W dużym garnku zeszklić na niewielkiej ilości oliwie drobno posiekaną cebulę.

2

W międzyczasie dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze części podgrzybki, a następnie dodać je do podsmażonej cebuli. Wymieszać i dusić około 5 minut.

3

Następnie dodać do grzybów obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz tymianek.

4

Całość zalać wrzątkiem (około 1 litra) i gotować około 30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

5

Następnie całość zmiksować na gładko. Jeśli zupa będzie za gęsta, dodać do niej więcej wody.

6

Na koniec przyprawić zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można również zabielić ją śmietaną z orzechów laskowych *.

7

Gotową zupę podawać z makaronem gryczanym, posypać posiekanymi orzechami i natką pietruszki.

Notatki

*lekko podprażone i obrane ze skórki orzechy laskowe namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień orzechy zmiksować z dodatkiem świeżej wody, tak, aby uzyskać gęstą, aksamitną śmietanę. Przechowywać w lodówce około 3 dni.

Spróbuj również

  • jak widzę grzyby w składzie to od razu się oblizuję :D uwielbiam je i tak bardzo mam ochotę na taką zupę :) Mama na szczęście pamięta i mrozi grzyby, choć to nie to samo co te świeżutkie :)

  • Margot

    Zupa grzybowa z orzechami ,aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  • :-)

  • emma

    ja tez juz wpadlam w ciag zup i gotuje jedna po drugiej, ta z soczewica i peczakiem to klasyka, czekam wiec na nowe propozycje bo inspiracje na zupy pieczrpie tylko z Twojego blogu, ;D

  • Miło mi bardzo :-) Na pewno będą niebawem kolejne propozycje na zupy :-)