Budyń dyniowo-jaglany z piernikową nutą
Budyń z kaszy jaglanej to jeden z moich ulubionych sposobów na śniadanie lub deser. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki i w zaledwie kilka minut możemy delektować się cudownym smakiem jaglanego nieba.
Na blogu znajdziecie już kilka jaglanych kremów/budyniów: śliwkowo – czekoladowy, czekoladowy, piernikowy, rabarbarowy i jeszcze o smaku szarlotki.
Tym razem przedstawiam Wam wersję dyniową. Mam nadzieję, że podbije Wasze kubki smakowe 🙂
DrukujBudyń dyniowo-jaglany z piernikową nutą
Składniki
1 szklanka purée z upieczonej dyni
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki masła migdałowego
4 –5 miękkich daktyli wcześniej namoczonych
2 łyżki syropu klonowego
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1/3 łyżeczki mielonej wanilii
szczypta soli
posiekane migdały
Przygotowanie
- Wszystkie składniki włożyć do blendera/robota kuchennego i zmiksować na gładki krem.
- W razie potrzeby dosłodzić lub dodać więcej przyprawy.
- Przełożyć do szklanek i posypać posiekanymi migdałami.
- Przed podaniem deser można schłodzić.
Notatki
Syrop klonowy można pominąć dodając więcej daktyli i odwrotnie. Deser można również dosłodzić syropem daktylowym lub ksylitolem.
coś czuję, że taki krem niedługo zaserwuję sobie na śniadanie – idealnie wpasowuje się w jesienną pogodę za oknem 🙂 poza tym, uwielbiam budynie z kaszy jaglanej!
świetne zdjęcia 🙂
Koniecznie zaserwuj 🙂 Pozdrawiam
Ma cudowny kolor!
Zjadłabym 🙂
Przyprawa piernikowa jeszcze wzmocni smak – moim zdaniem potrawa bardziej wpisuje się w zimowe klimaty. Akurat mrożę dynię, więc trochę poczekam z deserem.
Jasne, poczekaj 🙂 Dla mnie to deser idealny na chłodne jesienne dni 🙂 Pozdrawiam
Łamiąc czasem zasady paleo u starszego syna pojawia się jakiś bezgluten, najczęściej basmati i jaglanka. I tak też, w ramach nagrody za brak cukru w diecie, mój dziesięciolatek zajadał budyń z tego przepisu. Jedyną zmianą był olej kokosowy zamiast migdałów. Jako że ja jestem całkowicie bezzbożowa mogę tylko zacytować opinię syna, że budyń jest wyśmienity 🙂 Wczoraj wersja waniliowo-piernikowa a dziś na śniadanie z dodatkiem kakao
Alu, cieszę się, że bydyń smakował twojemu synkowi 🙂
Pysznie! I zdrowo!:) mmmmm:)
Pozdrawiam i zapraszam również do mnie:)
http://www.make-it-healthier.blogspot.com
[…] Zdjęcie: https://ammniam.pl/budyn-dyniowo-jaglany/ […]
Przepis zniknął ?
Już jest przepis.