Rabarbarowy budyń jaglany

Jestem i zapraszam Was na prosty, ale jakże znakomity deser rabarbarowo-jaglany, który sprawdzi się świetnie również jako danie śniadaniowe.

Rabarbar przywołuje wspomnienia z dzieciństwa – rabarbarowy placek z kruszonką, rabarbarowy kompot, czy rabarbar na surowo z cukrem. I choć może wydawać się nam, że to owoc, bo przyrządza się go w zasadzie na słodko, to jednak jest to warzywo.

Jeśli chodzi o jego wartości odżywcze to zawiera on trochę witminy A, E, C i K, potas, wapń oraz mangan. Pewnie słyszeliście też o tym, że rabarbar ma w swoim składzie kwas szczawiowy, który jest związkiem antyodżywczym. Z tego względu rabarbar należy jeść raczej po obróbce termicznej, dzięki której kwas szczawiowy jest częściowo rozkładany i nie pochłaniać go codziennie w wielkich ilościach.

 Jeśli  jesteście wielbicielami tego  uroczego warzywa tak jak ja, koniecznie wypróbujcie krem i podzielcie się Waszymi wrażeniami.

rabarbar_-

Rabarbarowy krem jaglany

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka uduszonego rabarbaru*
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego ze słodkich pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii
  • szczypta kardamonu
  • syrop klonowy do smaku

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki zmiksować na gładki budyń. Do smaku posłodzić syropem klonowym.

2

Budyń można zjeść na ciepło i na zimno.

Notatki

* Rabarbar pokroić w 1 centymetrowe kawałki, włożyć do garnka, wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości
* Kaszę jaglaną porządnie wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować w wodzie w proporcji 1:2

Budyń można dosłdzić również daktylami. Wystarczy około 8-10 daktyli wczesniej namoczyć, aby zmiękły, a potem zmiksować z resztą składników. Kolor kremu nie będzie już taki różowy :-) Można też syrop klonowy zamienić na ksylotol.

rabarbarowy

Spróbuj również

16
Dodaj komentarz

avatar
10 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Magda GembackaAgnieszka GolecRabarbarowy krem jaglany – Spiżarnia Sikorek V2Krem / budyń dyniowo-jaglany z piernikową nutą | AmmniamMagda Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kasia K.
Gość

Wszystko mam w domu. Po pracy się za niego biorę!

Ania
Gość

Podobne musy jaglane robię z rozmaitymi owocami, ale na rabarbar jeszcze nie wpadłam. Skorzystam z Twojego pomysłu, dziękuję za przepis

margot
Gość

Cudo , Magda a czym miksujesz na tak gładko?

margot
Gość

nooo to zazdroszczę, hm ja mam taki gorszy zdecydowania sprzęt , no nic

Justek
Gość
Justek

Cudowne! Dziś zrobiłam na śniadanie, co prawda bez daktyli, ale rabarbar z własnego ogródka był tak cudownie słodki… <3

iwona
Gość
iwona

ok rozumiem z rabarbarem nie można przesadzać, ale odkąd spróbowałam tej wersji jaglanej to się zakochałam i jem ciągle i ciągle, mam nadziej że jakoś tą ilość kwasu szczawiowego w diecie przeżyje:)

trackback

[…] już kilka jaglanych kremów/budyniów: śliwkowo – czekoladowy, czekoladowy, piernikowy, rabarbarowy i jeszcze o smaku […]

trackback

[…] przepis pochodzi ze strony  ammniam […]

Agnieszka Golec
Gość
Agnieszka Golec

Czy kasza manna lub kukurydziana mogą być, bo właśnie mam zbędny rabarbar

Agnieszka Golec
Gość
Agnieszka Golec

Czy kasza manna lub kukurydziana mogą być, bo właśnie mam zbędny rabarbar?

Magda Gembacka
Gość

Z kaszą manną powinno wyjść :-) Pozdrawiam