Kanapkowa pasta z fasoli i kurek

Sezon na kurki trwa, więc zróbcie sobie koniecznie, super prostą i pyszną pastę kanapkową z ich udziałem.

Uwielbiam kurki, więc gdy tylko zaczyna się na nie sezon, kupuję je często i przygotowuję z nich różne dania – np. zupę kurkową albo szybkie danie z kurek i dyni. No i oczywiście robię pastę fasolowo-kurkową, która wybornie smakuje z dobrym razowym pieczywem i kiszonymi ogórkami. Można przechowywać ją w lodówce kilka dni. Spróbujcie koniecznie.

Kanapkowa pasta fasolowo-kurkowa

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 200 g kurek
  • 1 szklanka pełna po brzeg ugotowanej białej fasoli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • sól
  • świeży koperek

Przygotowanie

1

Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na 2-3 łyżkach oliwy lub oleju rzepakowego

2

Kurku dokładnie umyć, osuszyć i drobno pokroić, a następnie dodać do cebuli. Wymieszać i smażyć około 5-8 minut. Ostudzić.

3

Ugotowaną wcześniej fasolę zmiksować na gładką pastę, dodać podsmażoną cebulkę z kurkami i jeszcze raz zmiksować, ale tylko trochę ( to nie ma być zupełnie gładka pasta).

4

Do smaku doprawić pastę solą, pieprzem, papryką wędzoną i majerankiem.

5

Na koniec dodać 1-2 łyżki posiekanego kopereku i wymieszać.

6

Podawać na kromkach razowego chleba z kiszonymi ogórkami lub innymi warzywami.

Spróbuj również

  • Uwielbiam i fasolę, i kurki, bardzo ciekawy przepis! Pasta musi być świetna z razowym chlebem :)