Wegańska zupa kurkowa z bobem – pyszna i sycąca

Niedawno wspominałam Wam, że uwielbiam kurki z bobem i obiecałam różne dania z tym duetem. Zatem dotrzymuję słowa i przedstawiam kolejną smakowitą propozycję. Zupa kurkowa z bobem rządzi w tym sezonie.

Na niepogodę najlepsza jest dobra zupa, prawda ? Zatem nie traćcie czasu i ugotujcie zupę z kurek. Gwarantuję, że humor od razu Wam się poprawi ;)

zupakurkowa

Zupa kurkowa z bobem i ziemniakami

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 250 g kurek
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1l bulionu warzywnego
  • 15 -20 dużych igiełek świeżego rozmarynu
  • 1,5-2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na niewielkiej ilości oliwy lub wody* w dużym garnku wraz z rozmarynem.

2

W międzyczasie dokładnie wypłukać i oczyścić kurki, a następnie pokroić je w mniejsze kawałki ( jeśli są bardzo drobne można pominąć ten etap).

3

Tak przygotowane grzyby włożyć do garnka z cebulą i dusić około 5 -8 minut, aż ładnie się przysmażą.

4

Następnie dodać do nich obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać gorącym bulionem i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie (około 15 minut).

5

Następnie z garnka odlać 1-2 szklanki zupy wraz z ziemniakami i kurkami i zmiksować je w blenderze, a potem wlać z powrotem do garnka (jeśli lubisz gęste zupy zmiksuj 2 szklanki), wymieszać.

6

Na koniec dodać do zupy ugotowany bób. Doprawić do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.

zupakurkowa2

Spróbuj również