Szybkie danie z dyni i kurek

Oto przepis na proste danie, które przygotujesz w 30 minut. W roli głównej dynia i kurki – pyszne, jesienne połączenie.

Lubię takie proste i szybkie dania, które jednocześnie są zdrowe i bardzo smaczne. Danie to świetnie smakuje z kaszą jęczmienną. Ostatnio mam fioła na punkcie tej kaszy i często ją gotuję. To bardzo fajna kasza, szkoda, że nie tak popularna jak jaglana czy gryczana. Pewnie dlatego, że zawiera gluten, który ostatnio nie cieszy się dobrą sławą.

Na szczęście mój organizm z glutenem problemu nie ma, więc cieszę się smakiem kaszy jęczmiennej.

Jeśli będziecie przygotowywać to danie, nie zapomnijcie podać go z solidną porcją surówki. U mnie ogórek kiszony i lekka sałatka z zielonych liści szpinaku.

Smacznego !

dyniaikurki

Szybkie danie z dyni i kurek

Drukuj przepis
Porcje: 2

Składniki

  • 1 cebula
  • 200-230 g kurek
  • 200 g dyni
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • orzechy włoskie, koperek

Przygotowanie

1

Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę i zeszklić na patelni na 1 łyżce oliwy.

2

Kurki dokładnie umyć, drobno pokroić i dodać do cebulki. Dusić do momentu, aż będą miękkie.

3

Dynię obrać ze skórki i pokroić w drobna kostkę, udusić w garnku z odrobiną wody. Dynia ma by miękka, ale nie rozpadająca się.

4

Następnie dynię dodać do kurek, wymieszać. Przyprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.

5

Gotowe danie wyłożyć na talerze. Posypać koperkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.

6

Podawać z kaszą jęczmienną lub inną ulubioną.

Spróbuj również

  • margot

    Uwielbiam takie proste dania , moja mam co ma cukrzyce typu 2 (już bardzo , bardzo długo) świetnie trawi kasze jęczmienna , zauważyłam ,że ona i gryczana najmniej podnoszą cukier we krwi

  • http://ammniam.pl Magda Gembacka

    Ja też uwielbiam. Siła tkwi w prostocie :-)

  • http://ucherubinow.pl/ ucherubinow

    Pysznie to wygląda! Teraz akurat sezon na dynię, więc wypróbuje przepis :)

  • http://ammniam.pl Magda Gembacka

    Koniecznie :-)

  • Teawithlemon

    Czy mogłabym wykorzystać kurki mrożone? Jeśli tak to czy wymagają one wcześniejszego rozmnażania ? Pozdrawiam : )

  • http://ammniam.pl Magda Gembacka

    Tak, oczywiście. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, wystarczy dłużej podsmażyć :-)