Zapiekanka pasterska z soczewicą i purée z kalafiora

Tym razem przygotowałam dla Was przepis na pyszną zapiekankę pasterską z soczewicą i purée z kalafiora. Smakuje wybornie, szczególnie na drugi dzień, gdy wszystkie smaki ładnie się przegryzą.

 Zapiekankę polecam podać z jakąś surówką np. z czerwonej kapusty albo kapusty pekińskiej i kaszą np. perłową, gryczaną albo jaglaną. Jeśli macie ochotę, purée z kalafiora możecie zamienić na to klasyczne z ziemniaków.  Zamiast orzechów włoskich możecie użyć posiekanych migdałów albo orzechów laskowych.  Upieczoną zapiekankę można przechowywać  w lodówce około 2-3 dni.

Jeśli przgotujecie to danie, koniecznie podzielcie się tym ze mną, tu na blogu albo w mediach społecznościowych.

Z góry bardzo dziękuję.

Smacznego !

Zapiekanka pasterska z soczewicą i purée z kalafiora

Drukuj przepis
Porcje: 6-8

Składniki

  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 duża łodyga selera naciowego,
  • 1 szklanka pełna po brzeg czerwonej soczewicy,
  • 1 szklanka passaty pomidorowej albo przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego,
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • Składniki na purée:
  • 1 kalafior,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka igiełek świeżego rozmarynu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

Przygotowanie

1

Ugotować kalafior.

2

W międzyczasie do dużego garnka wlać 1-2 łyżki oliwy, a następnie dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek oraz kolendrę. Podsmażyć na złoty kolor.

3

Następnie dodać pokrojony w drobną kostkę seler naciowy, startą na dużych oczkach marchew i korzeń pietruszki. Smażyć około 5 minut.

4

Wsypać szklankę czerwonej soczewicy przepłukanej pod bieżącą wodą i zalać całość wrzątkiem, tak aby warzywa i soczewica były pod wodą (około 2-2,5 szklanki).

5

Gotować do momentu aż soczeiwca i warzywa będzą miękkie.

6

Gdyby w mędzyczasie było za mało wody, można nieco jej dolać.

7

Gdy soczewica i warzywa będą miękkie, wlać passatę pomidorową lub przecier, sos sojowy, ocet balsamiczny, tymianek, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Całość wymieszać i gotować do momentu aż płyn odparuje ,a soczewica z warzywami będą miały gęstą konsystencję.

8

W międzyczasie na patelnię wlać oliwę i dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz rozmaryn. Gdy czosnek ładnie się zarumieni i będzie pachnieć, należy go wyjąć wraz z rozmarynem i odłożyć na bok.

9

Do zaromatyzowanej oliwy należy dodać różyczki ugotowanego kalafiora, całość wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie zawartość patelni (wraz z oliwą) przełożyć do miski, dodać podsmażony czosnek i za pomocą blendera tzw. żyrafy zblendować na gładkie purée.

10

Do smaku przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

11

Masę soczewicowo-warzywną przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego lekko oliwą i równomiernie rozprowadzić na całej jego powierzchni. Następnie przykryć całość purée z kalafiora. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 35 - 40 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się przyrumieni.

12

Po tym czasie, odstawić zapiekankę na około 15 minut, aby odpoczęła.

13

Podawać posypaną koperkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.

Spróbuj również

Dodaj komentarz

avatar
  Powiadomienia  
Powiadom o