Zapiekanka pasterska z soczewicą i purée z kalafiora
Tym razem przygotowałam dla Was przepis na pyszną zapiekankę pasterską z soczewicą i purée z kalafiora. Smakuje wybornie, szczególnie na drugi dzień, gdy wszystkie smaki ładnie się przegryzą.
Zapiekankę polecam podać z jakąś surówką np. z czerwonej kapusty albo kapusty pekińskiej i kaszą np. perłową, gryczaną albo jaglaną. Jeśli macie ochotę, purée z kalafiora możecie zamienić na to klasyczne z ziemniaków. Zamiast orzechów włoskich możecie użyć posiekanych migdałów albo orzechów laskowych. Upieczoną zapiekankę można przechowywać w lodówce około 2-3 dni.
Jeśli przgotujecie to danie, koniecznie podzielcie się tym ze mną, tu na blogu albo w mediach społecznościowych.
Z góry bardzo dziękuję.
Smacznego !
Zapiekanka pasterska z soczewicą i purée z kalafiora
- Porcja: 6-8 1x
Składniki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
1 duża łodyga selera naciowego
1 szklanka pełna po brzeg czerwonej soczewicy
1 szklanka passaty pomidorowej albo przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
Składniki na purée:
1 kalafior
2 ząbki czosnku
kilka igiełek świeżego rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
1 łyżka soku z cytryny
sól
Przygotowanie
- Ugotować kalafior.
- W międzyczasie do dużego garnka wlać 1-2 łyżki oliwy, a następnie dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek oraz kolendrę. Podsmażyć na złoty kolor.
- Następnie dodać pokrojony w drobną kostkę seler naciowy, startą na dużych oczkach marchew i korzeń pietruszki. Smażyć około 5 minut.
- Wsypać szklankę czerwonej soczewicy przepłukanej pod bieżącą wodą i zalać całość wrzątkiem, tak aby warzywa i soczewica były pod wodą (około 2-2,5 szklanki).
- Gotować do momentu aż soczewica i warzywa będą miękkie.
- Gdyby w międzyczasie było za mało wody, można nieco jej dolać.
- Gdy soczewica i warzywa będą miękkie, wlać passatę pomidorową lub przecier, sos sojowy, ocet balsamiczny, tymianek, wędzoną paęrykę, sól i pieprz.
- Całość wymieszać i gotować do momentu aż płyn odparuje ,a soczewica z warzywami będą miały gęstą konsystencję.
- W międzyczasie na patelnię wlać oliwę i dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz rozmaryn. Gdy czosnek ładnie się zarumieni i będzie pachnieć, należy go wyjąć wraz z rozmarynem i odłożyć na bok.
- Do zaromatyzowanej oliwy należy dodać różyczki ugotowanego kalafiora, całość wymieszać i chwilę podsmażyć.
- Następnie zawartość patelni (wraz z oliwą) przełożyć do miski, dodać podsmażony czosnek i za pomocą blendera tzw. żyrafy zblendować na gładkie purée.
- Do smaku przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Masę soczewicowo-warzywną przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego lekko oliwą i równomiernie rozprowadzić na całej jego powierzchni.
- Następnie przykryć całość purée z kalafiora. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 35 – 40 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się przyrumieni.
- Po tym czasie, odstawić zapiekankę na około 15 minut, aby odpoczęła.
- Podawać posypaną koperkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.
Czym mozna by zastapic soczewice (przy alergii na rośliny strączkowe)?
Smakuje na pewno wybornie i wygłada wybornie:). Skuszę się na pewno. Wiem, że kalafior jest bardzo zdrowy (rodzina kapustowatych, zawiera dobroczynny sulforafan). Ale! niestety po nim nie czuję się najlepiej. Napisałaś Madziu, że można użyć ziemniaków, myślisz że słodkie ziemniaki również będą ok?
Asiu, jak najbardziej slódkie ziemiaki będą okej !:-)
Hmmm, trudno ją zastąpić czymś innym. Ewentualnie tofu, ale to soja, więc też strączek.
Zrobiłam drugi raz i wyszła pysznie.