fbpx Drukuj

Zapiekanka pasterska z soczewicą i purée z kalafiora

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
1 duża łodyga selera naciowego
1 szklanka pełna po brzeg czerwonej soczewicy
1 szklanka passaty pomidorowej albo przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine

Składniki na purée:
1 kalafior
2 ząbki czosnku
kilka igiełek świeżego rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
1 łyżka soku z cytryny
sól

Przygotowanie

  1. Ugotować kalafior.
  2. W międzyczasie do dużego garnka wlać 1-2 łyżki oliwy, a następnie dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek oraz kolendrę. Podsmażyć na złoty kolor.
  3. Następnie dodać pokrojony w drobną kostkę seler naciowy, startą na dużych oczkach marchew i korzeń pietruszki. Smażyć około 5 minut.
  4. Wsypać szklankę czerwonej soczewicy przepłukanej pod bieżącą wodą i zalać całość wrzątkiem, tak aby warzywa i soczewica były pod wodą (około 2-2,5 szklanki).
  5. Gotować do momentu aż soczewica i warzywa będą miękkie.
  6. Gdyby w międzyczasie było za mało wody, można nieco jej dolać.
  7. Gdy soczewica i warzywa będą miękkie, wlać passatę pomidorową lub przecier, sos sojowy, ocet balsamiczny, tymianek, wędzoną paęrykę, sól i pieprz.
  8. Całość wymieszać i gotować do momentu aż płyn odparuje ,a soczewica z warzywami będą miały gęstą konsystencję.
  9. W międzyczasie na patelnię wlać oliwę i dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz rozmaryn. Gdy czosnek ładnie się zarumieni i będzie pachnieć, należy go wyjąć wraz z rozmarynem i odłożyć na bok.
  10. Do zaromatyzowanej oliwy należy dodać różyczki ugotowanego kalafiora, całość wymieszać i chwilę podsmażyć.
  11. Następnie zawartość patelni (wraz z oliwą) przełożyć do miski, dodać podsmażony czosnek i za pomocą blendera tzw. żyrafy zblendować na gładkie purée.
  12. Do smaku przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  13. Masę soczewicowo-warzywną przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego lekko oliwą i równomiernie rozprowadzić na całej jego powierzchni.
  14. Następnie przykryć całość purée z kalafiora. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 35 – 40 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się przyrumieni.
  15. Po tym czasie, odstawić zapiekankę na około 15 minut, aby odpoczęła.
  16. Podawać posypaną koperkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.
5
0
Would love your thoughts, please comment.x