Zimowa surówka z czerwonej kapusty i brukselki
Łapcie przepis na prostą surówkę, która już za pierwszym razem została przyjęta przez naszą całą rodzinkę z dużym entuzjazmem i szybko zniknęła ze stołu.
Skład jest bardzo prosty, a dressing minimalistyczny – taki u nas w domu sprawdza się najlepiej. Zwróccie uwagę, że w surówce jest brukselka. Polecam spróbować ją właśnie w takiej surowej, posiekanej formie. Mojemu mężowi, który za brukselkę nie przepada, w takiej postaci zupełnie nie przeszkadzała. Ba, nawet jej nie zauważył.
Oczywiście, jeśli tylko chcecie, możecie brukselkę zamienić na dowolną kapustę np. pekińską albo białą.
Surówka wspaniale smakuje z dodatkiem orzechów. Świetne są np. orzechy włoskie, które dodatkowo wzbogacą surówkę o kwasy tłuszczowe Omega 3.
Zamiast orzechów włoskich można dodać orzechy laskowe, albo pinii. Dobre też będą posiekane migdały albo pestki słonecznika czy dyni.
Smacznego !
Jak zrobicie, koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowała.
Zimowa surówka z czerwonej kapusty i brukselki
Składniki
200 g czerwonej kapusty (bez głąba)
8–12 brukselek
1 duża czerwona marchewka
1 średnie jabłko
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
garść posiekanych drobno orzechów włoskich
Przygotowanie
- Kapustę cienko poszatkować, brukselkę pozbawić wierzchnich listków, głąba i pokroić cienko jak kapustę.
- Marchewkę i jabłko obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do warzyw dodać szczypiorek, natkę koperek i orzechy.
- Całość posolić, dodać pieprz, wlać oliwę, ocet balsamiczny i wymieszać.
Słowa kluczowe: kapusta czerwona, brukselka
Ciekawa propozycja. Czy brukselka i kapusta bedzie podoawana na surowo, czy można je wcześniej zblanszować?
Bardzo fajny przepis – takie proste często są też najfajniejsze 🙂
Prosty, a w prostocie siła 😉
Dokładnie 🙂