Łapcie przepis na prostą surówkę, która już za pierwszym razem została przyjęta przez naszą całą rodzinkę z dużym entuzjazmem i szybko zniknęła ze stołu.
Skład surówki jest bardzo prosty, a dressing minimalistyczny – taki u nas w domu sprawdza się najlepiej. Zwróccie uwagę, że w surówce jest brukselka. Polecam spróbować ją właśnie w takiej surowej, posiekanej formie. Mojemu mężowi, który za brukselkę nie przepada, w takiej postaci zupełnie nie przeszkadzała. Ba, nawet jej nie zauważył.
Oczywiście, jeśli tylko chcecie, możecie brukselkę zamienić na dowolną kapustę np. pekińską albo białą.
Surówka wspaniale smakuje z dodatkiem orzechów. Świetne są np. orzechy włoskie, które dodatkowo wzbogacą surówkę o kwasy tłuszczowe Omega 3.
Zamiast orzechów włoskich można dodać orzechy laskowe, albo pinii. Dobre też będą posiekane migdały albo pestki słonecznika czy dyni.
Smacznego !
Jak zrobicie, koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowała.
Kapustę cieńko poszatkować, brukselkę pozbawić wierzchich lisktów, głąba i pokroić cienko jak kapustę. Marchewkę i jabłko obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodać szczypiorek, natkę koperek i orzechy. Całość posolić, dodać pieprz, wlać oliwę, ocet balsamiczny i wymieszać.Surówka z czerwonej kapusty i brukselki
Drukuj przepis
Składniki
Przygotowanie
Ciekawa propozycja. Czy brukselka i kapusta bedzie podoawana na surowo, czy można je wcześniej zblanszować?
Bardzo fajny przepis – takie proste często są też najfajniejsze :)
Prosty, a w prostocie siła ;)
Dokładnie :-)