Zimowa surówka z czerwonej kapusty i brukselki

Łapcie przepis na prostą surówkę, która już za pierwszym razem została przyjęta przez naszą całą rodzinkę z dużym entuzjazmem i szybko zniknęła ze stołu.

Skład surówki jest bardzo prosty, a dressing minimalistyczny – taki u nas w domu sprawdza się najlepiej. Zwróccie uwagę, że w surówce jest brukselka. Polecam spróbować ją właśnie w takiej surowej, posiekanej formie. Mojemu mężowi, który za brukselkę nie przepada, w takiej postaci zupełnie nie przeszkadzała. Ba, nawet jej nie zauważył.
Oczywiście, jeśli tylko chcecie, możecie brukselkę zamienić na dowolną kapustę np. pekińską albo białą.
Surówka wspaniale smakuje z dodatkiem orzechów. Świetne są np. orzechy włoskie, które dodatkowo wzbogacą surówkę o kwasy tłuszczowe Omega 3.
Zamiast orzechów włoskich można dodać orzechy laskowe, albo pinii. Dobre też będą posiekane migdały albo pestki słonecznika czy dyni.

Smacznego !

Jak zrobicie, koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowała.

 

Surówka z czerwonej kapusty i brukselki

Drukuj przepis

Składniki

  • 200 g czerwonej kapusty (bez głąba)
  • 8-12 brukselek
  • 1 duża czerwona marchewka
  • 1 średnie jabłko
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • garść posiekanych drobno orzechów włoskich

Przygotowanie

1

Kapustę cieńko poszatkować, brukselkę pozbawić wierzchich lisktów, głąba i pokroić cienko jak kapustę.

2

Marchewkę i jabłko obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3

Do warzyw dodać szczypiorek, natkę koperek i orzechy.

4

Całość posolić, dodać pieprz, wlać oliwę, ocet balsamiczny i wymieszać.

Spróbuj również

4
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MagdaSzanujezdrowie.plGold SushiOlga Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Olga
Gość
Olga

Ciekawa propozycja. Czy brukselka i kapusta bedzie podoawana na surowo, czy można je wcześniej zblanszować?

Gold Sushi
Gość

Bardzo fajny przepis – takie proste często są też najfajniejsze :)

Szanujezdrowie.pl
Gość

Prosty, a w prostocie siła ;)