Na obiad czy kolację bez względu na to co jemy, zawsze podaję surówkę z różnych zielonych warzyw liściastych. Oto przepis na jedną z nich – bardzo prosty, ale właśnie tego typu surówki robię najczęściej.
To jedna z faworytek mojego sześciolatka. Gdy tylko pojawia się na stole znika błyskawicznie i zawsze jest prośba o dokładkę. Czasami modyfikuję ją dodając inny rodzaj kapusty, czy wzbogacając o dodatkowe warzywa np. rzodkiewkę. Z reguły nie dodaję do niej oleju, ale różne orzechy.
Marchew i kalarepę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć do dużej miski. Dodać kapustę, koperek, natkę, szczypiorek i olej (opcjonalnie) i wymieszać. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Posypać orzechami.Prosta surówka z kapusty pekińskiej z orzechami
Drukuj przepis
Składniki
Przygotowanie
Wspaniała ta surówka, dziś robiłam. Będzie jedną z moich ulubionych:)
Super. Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam