Sałatka ze szparagami, bulgurem i wędzonym tofu
Łapcie przepis na pyszną, odżywczą i sycącą sałatkę ze szparagami. Jest idealna do pracy, na piknik, na lunch albo kolację. Zróbcie ją koniecznie, póki szparagowy sezon jeszcze trwa. Nie pożałujecie.
Jak zwykle zachęcam was do tworzenia swoich własnych wersji. Można zmienić nieco proporcje, zamiast kaszy bulgur dodać np. kaszę jaglaną lub kus kus, zamiast pistacji dodać płatki migdałowe albo słonecznik. A jeśli macie tylko ochotę dorzućcie jeszcze kapary albo ogórki małosolne pokrojone w drobną kostkę.
Na zdięciu widać sałatkę ze szparagami i kaszą bulgur z dodatkiem makaronu vermicelli. Kupiłam taki zestaw przez przypadek, całkiem dobrze smakuje.
Jeśli przygotujecie tę sałatkę, dajcie koniecznie znać czy wam smakowała. Będzie mi miło jeśli zostawicie komentarz tu na blogu lub w mediach społecznościowych.
A jeśli szukacie jeszcze innych ciekawych przepisów na dania ze szparagami w roli głównej to polecam pierogi ze szparagami i ciecierzycą, szparagi z kalafiorem i bobem oraz zupę krem z zielonych szparagów z gremolatą. Pychotka.
Tymczasem ściskam i życzę smacznego 🙂
DrukujSałatka ze szparagami, bulgurem i wędzonym tofu
- Porcja: 2-4 1x
Składniki
1 pęczek zeielonych szparagów
1–1,5 szklanki ugotowanej kaszy bulgur
1 tofu wędzone (180g)
3–4 łyżki posiekanego koperku
3–4 łyżki posiekanego szczypiorku
3–4 łyżki posiekanej natki pietruszki
50 g wyłuskanych i posiekanych pistacji
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/4–1/2 łyżeczki ostrej papryki gochugaru
sól i pieprz
1 łyżka oliwy extra virgin
Dresing:
3 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy Sarebskiej
1 łyżeczka syropu klonowego
szczypta soli
Przygotowanie
- Tofu pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoto na niewielkiej ilości tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia.
- Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końcówki.
- Włożyć do miski wlać 1 łyżkę oliwy i wymieszać rękami, tak aby każdy szparag był nią pokryty.
- Następnie szparagi krótko zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub grillu.
- Gdy ostygną pokroić w mniejsze części i włożyć do miski wraz z ugotowaną kaszą bulgur posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i natką oraz posiekanymi pistacjami.
- Z podanych składników zrobić dressing i wlać go do sałatki, dodać pieprz ziołowy i paprykę gochugaru. Sałatkę wymieszać.
- Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Słowa kluczowe: szparagi
Wygląda naprawdę pysznie 🙂 Chętnie bym spróbowała 🙂
Ciekawy pomysł, czy tofu można zamienić na jakiś inny ser wędzony?