fbpx Drukuj

Sałatka ze szparagami, bulgurem i wędzonym tofu

sałatka szparagowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 pęczek zeielonych szparagów
11,5 szklanki ugotowanej kaszy bulgur
1 tofu wędzone (180g)
34 łyżki posiekanego koperku
34 łyżki posiekanego szczypiorku
34 łyżki posiekanej natki pietruszki
50 g wyłuskanych i posiekanych pistacji
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/41/2 łyżeczki ostrej papryki gochugaru
sól i pieprz
1 łyżka oliwy extra virgin

Dresing:
3 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy Sarebskiej
1 łyżeczka syropu klonowego
szczypta soli

Przygotowanie

  1. Tofu pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoto na niewielkiej ilości tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końcówki.
  3. Włożyć do miski wlać 1 łyżkę oliwy i wymieszać rękami, tak aby każdy szparag był nią pokryty.
  4. Następnie szparagi krótko zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub grillu.
  5. Gdy ostygną pokroić w mniejsze części i włożyć do miski wraz z ugotowaną kaszą bulgur posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i natką oraz posiekanymi pistacjami.
  6. Z podanych składników zrobić dressing i wlać go do sałatki, dodać pieprz ziołowy i paprykę gochugaru. Sałatkę wymieszać.
  7. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Słowa kluczowe: szparagi

2
0
Would love your thoughts, please comment.x