Zupa krem z zielonych szparagów z gremolatą
Niedawno na rodzinnej imprezie przygotowałam prostą zupę krem ze szparagów. Wszystkim bardzo smakowała. Niektóre osoby poprosiły nawet o przepis. Może i wam ta zupa przypadnie do gustu.
Jest bardzo prosta. Żeby ją przygotować wystarczy zaopatrzyć się tylko w kilka składników. Ja podałam ją z gremolatą – posypką z natki pietruszki, orzechów, czosnku i skórki cytrynowej. Ale równie dobrze gremolatę można zamienić na grzanki, albo dowolne nasiona np. pesti słonecznika lub dyni. Pycha.
Zupa krem z zielonych szparagów z gremolatą
Składniki
pęczek zielonych szparagów (500 g)
6–8 ząbków czosnku
2 ziemniaki
garść szpinaku
1 łyżka soku wyciśnięty z cytryny
1 litr bulionu warzywnego lub wody
sól
Przygotowanie
Szparagom odłamać zdrewniałe końce, a pozostałe łodygi pokroić w 2-3 cm kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać i zeszklić w dużym garnku na oliwie z oliwek.
Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojone szparagi i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 3 minuty.
Wlać gorący bulion lub wodę i gotować na wolnym ogniu przez około 6-7 minut. W tym czasie zrobić gremolatę mieszając ze sobą posiekany czosnek, natkę pietruszki, pokrojoną drobno skórką z cytryny, migdałami i orzechami.
Zupę zdjąć z ognia, dodać garść szpinaku i całość zblendować na krem. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Podawać z gremolatą.
Słowa kluczowe: szparagi, szpinak
Juz sama nazwa jest bardzo apetyczna ,a jeszcze jak obejrzałam zdjęcie i przepis , mniam
Dzięki ALu za mile słowa 🙂