Zupa krem z zielonych szparagów z gremolatą

Niedawno na rodzinnej imprezie przygotowałam prostą zupę krem ze szparagów. Wszystkim bardzo smakowała. Niektóre osoby poprosiły nawet o przepis. Może i wam ta zupa przypadnie do gustu.

Jest bardzo prosta. Żeby ją przygotować wystarczy zaopatrzyć się tylko w kilka składników. Ja podałam ją z gremolatą – posypką z natki pietruszki, orzechów, czosnku i skórki cytrynowej. Ale równie dobrze gremolatę można zamienić na grzanki, albo dowolne nasiona np. pesti słonecznika lub dyni. Pycha.

 

Zupa krem z zielonych szparagów z gremolatą

Drukuj przepis
Porcje: 4

Składniki

  • pięczek zielonych szparagów (500 g)
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 ziemniaki
  • garść szpinaku
  • 1 łyżka soku wyciśnięty z cytryny
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • sól
  • gremolata: 1 ząbek czosnku , garść natki pietruszki, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżka posiekanych pistacji, 1 łyżka posiekanych migdałów lub płatków migdałowych

Przygotowanie

1

Szparagom odłamać zdrewniałe końce, a pozostałe łodygi pokroić w 2-3 cm kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać i zeszklić w dużym garnku na oliwie z oliwek.

2

Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojone szparagi i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 3 minuty.

3

Wlać gorący bulion lub wodę i gotować na wolnym ogniu przez około 6-7 minut. W tym czasie zrobić gremolatę mieszając ze sobą posiekany czosnek, natkę pietruszki, pokrojoną drobno skórką z cytryny, migdłami i orzechami.

4

Zupę zdjąć z ognia, dodać garść szpinaku i całość zblendować na krem. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.

5

Podawać z gremolatą.

Spróbuj również

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MagdaAla Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ala
Gość
Ala

Juz sama nazwa jest bardzo apetyczna ,a jeszcze jak obejrzałam zdjęcie i przepis , mniam