Ruloniki z grillowanej cukinii z pomidorowym hummusem
Dzisiaj przepis na przekąskę – ruloniki z grillowanej cukinii z pomidorowym hummusem. Takie proste i takie dobre.
Mam ostatnio permanentą ochotę na cukinię. Uwielbiam ją w duecie z czosnkiem. Na przemian robię więc cukiniową zupę, makaron, albo cukinię w cieście. Pyszka !
A ruloniki z grillowanej cukinii to świetna przeąska na imprezę. Można zabrać je również na piknik lub do pracy i zjeść na lunch. Sam hummus jak to hummus – idealny na kanapki czy jako dodatek do świeżych warzyw. Jesli macie ochotę możecie zrobić je z klasycznym hummusem lub hummusem paprykowym.
Wypróbujcie koniecznie ten przepis i dajcie znać czy wam smakowało.
Sciskam i smacznego !
DrukujRuloniki z grillowanej cukinii z pomidorowym hummusem
Składniki
Hummus:
1 pełna po sam brzeg szklanka ugotowanej ciecierzycy
1/2 szklanki posiekanych drobno suszonych pomidorów wcześniej namoczonych (aby zmiękły)
lub odsączonych z oliwy
2 łyżki jasnej pasty tahini
1 ząbek czosnku,
3–4 łyżki soku z cytryny lub więcej
4 łyżki wody z namoczonych pomidorów lub zwykłej
sól
1–2 cukinie
ząbek czosnku,
sól
oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na hummus zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą.
- Cukinię pokroić w podłużne cienkie plastry (można to zrobić za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw lub szatkownicy).
- Następnie należy je z obu stron posolić, natrzeć czosnkiem i za pomocą pędzelka posmarować oliwą.
- Tak przygotowane plastry cukinii zgrillować z obu stron (na grillu lub patelni grillowej), a potem cienką warstwą nałożyć na nie hummus i zwinąć delikatnie w ruloniki.
Notatki
Grillując plasty cukinii należy uważać, aby się nie przypaliły.
Do środka ruloników można dodać jeszcze świeże warzywa np. paprykę, sałatę, czy marchew.
Spróbuj również ruloników z hummusem paprykowym.
Słowa kluczowe: cukinia, suszone pomidory, ciecierzyca
Uwielbiam cukinię i często przyrządzam, ale w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam. Super przepis!
Dziękuję 🙂
Magda te roladki nie tylko pewnie przepyszne ,ale też takie eleganckie , pięknie wyglądają i jak perfekcyjnie z grilowane 🙂
p.s masz już termin premiery książki?
Dzięki Ala 🙂 A premiera książki już w październiku, ale którego nie wiem dokładnie. Dopytam 🙂
Za miesiąc , jupi 🙂
Dokładnie 🙂
Nie mam patelni grillowej i grilla jak je zrobić?
Magdo, jesli nie masz grilla, ani patelni grillowej możesz po prostu plastry cukinii usmażyć na zwykłej patelni z niewielką ilością tłuszczu albo bez. Cukinię wrzucasz na mocno rozgrzaną patelnię i smażych chwilkę, tak aby cukinia lekko się przyrumieniła.