Ruloniki z grillowanej cukinii z pomidorowym hummusem

Mam ostatnio permanentą ochotę na cukinię. Uwielbiam ją w duecie z czosnkiem. Na przemian robię więc cukiniową zupę, makaron, albo cukinię w cieście. I wymyśliłam jeszcze taką oto cukiniową przekąskę – ruloniki z grillowanej cukinii.

To małe co nieco będzie świetnym daniem na imprezę. Można zabrać je również na piknik lub do pracy i zjeść na lunch. Sam hummus jak to hummus – idealny na kanapki czy jako dodatek do świeżych warzyw.

zawijasyzcukinii1

Ruloniki z grillowanej cukinii z pomidorowym hummusem

Drukuj przepis

Składniki

  • Hummus:
  • 1 pełna po sam brzeg szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki posiekanych drobno suszonych pomidorów wcześniej namoczonych (aby zmiękły)
  • lub odsączonych z oliwy
  • 1/4 szkl jasnej pasty tahini (5 łyżek)
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki wody z namoczonych pomidorów lub zwykłej
  • sól
  • 1-2 cukinie
  • ząbek czosnku,
  • sól
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki na hummus zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą.

2

Cukinię pokroić w podłużne cieńkie plastry (można to zrobić za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw lub szatkownicy).

3

Następnie należy je z obu stron posolić, natrzeć czosnkiem i za pomocą pędzelka posmarować oliwą.

4

Tak przygotowane plastry cukinii zgrillować z obu stron (na grillu lub patelni grillowej), a potem cieńką warstwą nałożyć na nie hummus i zwinąć delikatnie w ruloniki.

Notatki

Grillując plasty cukinii należy uważać, aby się nie przypaliły. Do środka ruloników można dodać jeszcze świeże warzywa np. paprykę, sałatę, czy marchew. Spróbuj również ruloników z hummusem paprykowym.

zawijasyzcukinii2

Spróbuj również

9
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MagdaMagdaMagda GembackamargotGosia Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Gosia
Gość

Uwielbiam cukinię i często przyrządzam, ale w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam. Super przepis!

Magda Gembacka
Gość

Dziękuję :-)

margot
Gość
margot

Magda te roladki nie tylko pewnie przepyszne ,ale też takie eleganckie , pięknie wyglądają i jak perfekcyjnie z grilowane :)
p.s masz już termin premiery książki?

Magda Gembacka
Gość

Dzięki Ala :-) A premiera książki już w październiku, ale którego nie wiem dokładnie. Dopytam :-)

margot
Gość
margot

Za miesiąc , jupi :)

Magda Gembacka
Gość

Dokładnie :-)

Magda
Gość
Magda

Nie mam patelni grillowej i grilla jak je zrobić?

Magda
Gość
Magda

Można w piekarniku – nie chciałabym smażyć ;)