Letnia zupa cukiniowo-pistacjowa z bobem

Cukinia to jedno z moich ulubionych letnich warzyw. Lubię ją w różnych postaciach np. smażoną w cieście naleśnikowym, w formie placuszków, dżemu, albo nadziewaną kaszą gryczaną i kurkami. Do tej pory nie robiłam z niej natomiast żadnej zupy, dlatego postanowiłam to zmienić. Ugotowałam i wyszła pyszna.

Ależ zasmakowała mi ta zupa – niebo w gębie. Karolinie również przypadła do gustu – zjadła całą miseczkę i poprosiła o dokładkę.Jeśli chcecie, aby zupa była bardziej sycąca, możecie wzbogacić ją  np. o pieczone lub gotowane na parze ziemniaki. Zamiast szczypiorku dodać natkę albo koperek, a bób zamienić na groszek lub fasolkę szparagową.

 

zupazcukinii_duet
 

Krem cukiniowo-pistacjowy z bobem

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • około 25-30 obranych pistacji ( wcześniej namoczonych)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • Dodatki: ugotowany lub pieczony bób, ziemniaki, szczypiorek, natka lub koperek

Przygotowanie

1

Na 1 łyżce oliwy zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę podsmażyć i zalać wrzątkiem taką ilością, aby przykryć wszystkie warzywa.

2

Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie.

3

Następnie przełożyć zupę do blendera dodać pistacje i całość zmiksować na krem.W razie potrzeby dodać jeszcze nieco wody.

4

Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

5

Nalać do talerzyków, dodać ugotowany wcześniej i obrany bób. Można też posypać wszystko posiekanym szczypiorkiem i pistacjami.

Spróbuj również