Kanapkowa pasta z fasoli i kurek
Sezon na kurki trwa, więc zróbcie sobie koniecznie, super prostą i pyszną pastę kanapkową z ich udziałem.
Uwielbiam kurki, więc gdy tylko zaczyna się na nie sezon, kupuję je często i przygotowuję z nich różne dania – np. zupę kurkową albo szybkie danie z kurek i dyni. No i oczywiście robię pastę fasolowo-kurkową, która wybornie smakuje z dobrym razowym pieczywem i kiszonymi ogórkami. Można przechowywać ją w lodówce kilka dni. Spróbujcie koniecznie.
Kanapkowa pasta z fasoli i kurek
Składniki
1 duża cebula
200 g kurek
1 szklanka pełna po brzeg ugotowanej białej fasoli
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka majeranku
pieprz
sól
świeży koperek
Przygotowanie
- Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na 2-3 łyżkach oliwy lub oleju rzepakowego.
- Kurku dokładnie umyć, osuszyć i drobno pokroić, a następnie dodać do cebuli.
- Wymieszać i smażyć około 5-8 minut. Ostudzić.
- Ugotowaną wcześniej fasolę zmiksować na gładką pastę, dodać podsmażoną cebulkę z kurkami i jeszcze raz zmiksować, ale tylko trochę ( to nie ma być zupełnie gładka pasta).
- Do smaku doprawić pastę solą, pieprzem, papryką wędzoną i majerankiem.
- Na koniec dodać 1-2 łyżki posiekanego koperku i wymieszać.
- Podawać na kromkach razowego chleba z kiszonymi ogórkami lub innymi warzywami.
Słowa kluczowe: fasola, kurki
Uwielbiam i fasolę, i kurki, bardzo ciekawy przepis! Pasta musi być świetna z razowym chlebem 🙂
Pasty masz w ogóle mega, tylko ta fasola i inne strączki mają jedną zdecydowaną wadę – kłopoty trawienne, a ten majeranek to jakoś słabo działa 🙁
Do strączków trzeba przyzwyczaić swój układ trawienny. Ważne jest nie tylko dodawanie odpowiednich przypraw, ale również odpowiednie moczenie i gotowanie strączków. 🙂