fbpx Drukuj

Kanapkowa pasta z fasoli i kurek

Powiększ

Składniki

1 duża cebula
200 g kurek
1 szklanka pełna po brzeg ugotowanej białej fasoli
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka majeranku
pieprz
sól
świeży koperek

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na 2-3 łyżkach oliwy lub oleju rzepakowego.
  2. Kurku dokładnie umyć, osuszyć i drobno pokroić, a następnie dodać do cebuli.
  3. Wymieszać i smażyć około 5-8 minut. Ostudzić.
  4. Ugotowaną wcześniej fasolę zmiksować na gładką pastę, dodać podsmażoną cebulkę z kurkami i jeszcze raz zmiksować, ale tylko trochę ( to nie ma być zupełnie gładka pasta).
  5. Do smaku doprawić pastę solą, pieprzem, papryką wędzoną i majerankiem.
  6. Na koniec dodać 1-2 łyżki posiekanego koperku i wymieszać.
  7. Podawać na kromkach razowego chleba z kiszonymi ogórkami lub innymi warzywami.

Słowa kluczowe: fasola, kurki

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x