1 duża cebula 200 g kurek 1 szklanka pełna po brzeg ugotowanej białej fasoli 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku
pieprz
sól
świeży koperek
Przygotowanie
Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na 2-3 łyżkach oliwy lub oleju rzepakowego.
Kurku dokładnie umyć, osuszyć i drobno pokroić, a następnie dodać do cebuli.
Wymieszać i smażyć około 5-8 minut. Ostudzić.
Ugotowaną wcześniej fasolę zmiksować na gładką pastę, dodać podsmażoną cebulkę z kurkami i jeszcze raz zmiksować, ale tylko trochę ( to nie ma być zupełnie gładka pasta).
Do smaku doprawić pastę solą, pieprzem, papryką wędzoną i majerankiem.
Na koniec dodać 1-2 łyżki posiekanego koperku i wymieszać.
Podawać na kromkach razowego chleba z kiszonymi ogórkami lub innymi warzywami.
Na tej stronie wykorzystujemy cookie. Aby kontynuować użytkowanie strony (treść poprawnie się wyświetli po akceptacji), zaakceptuj politykę prywatności.
Zgadzam sięPolityka prywatności