fbpx Drukuj

Zupa dyniowo-soczewicowa – najlepsza

zupa dyniowo-soczewicowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

500 g pokrojonej w kosteczkę słodkiej dyni (ja użyłam piżmowej),
1 duża marchewka,
1 duża cebula,
2 szklanki przecieru pomidorowego,
1 1/2 szklanki soczewicy czerwonej,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 łyżeczki zmielonego kardamonu,
2 płaskie łyżeczki zmielonej mieszanki kolendry i kuminu (w proporcji 1:1),
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru,
oliwa z oliwek.

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlać 2 łyżki oliwy i pokrojoną w kostkę cebulę, kardamon, kolendrę, kumin i imbir. Delikatnie zeszklić.
  2. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchew, dynię i wszystko zalać wrzątkiem, tak aby poziom wody sięgał 1 cm ponad warzywa.
  3. Dodać ziele angielskie i gotować pod przykryciem. Gdy warzywa będą lekko miękkie dodać wypłukaną wcześniej soczewicę. Gotować do momentu aż wszystkie skladniki będą miękkie.
  4. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy. Zagotować.
  5. Zupę doprawić do smaku solą.
  6. Podawać z lekko podprażonym sezamem.

Notatki

Jeśli chcesz, żeb była pikantna dodaj więcej imbiru lub dorzuć nieco chilli w płatkach.

20
0
Would love your thoughts, please comment.x